Наша журналистка от Ню Йорк убита в Брюксел *

Българска журналистка беше убита миналата седмица в четвъртък от съпруга си кубинец в семейната им квартира в Брюксел, съобщиха властите.

Полицията намери тялото на Анна Светлозарова Парашкевова-Моя (29 г.) в апартамента, който държаха под наем със съпруга си Адриан Моя на ул. “Стевен” в европейския квартал на белгийската столица.

Г-н Моя признал, че убил жена си пред полицията в Люксембург, където избягал след престъплението. Там предал ножа, с който извършил убийството.

Люксембургската полиция уведомила колегите в Брюксел, които открили тялото върху семейната спалня около 19,00 ч българско време в четвъртък.

Двамата са женени от три години. От 2008 г. г-жа Парашкевова-Моя работеше в Брюксел като кореспондентка на базираната в САЩ иранска телевизия “Прес ТВ”. Според белгийската полиция тя е била гражданка на България и на САЩ.

Семейството й е емигрирало в Съединените щати, когато е била на 11 години. Тя завършва политически науки в Дортмут колидж в Ню Йорк и започва кариера на телевизионна журналистка. Отразявала е последната президентска кампания и е работила като кореспондент в Москва, преди да дойде в Брюксел.

Според близки на младото семейство, пожелали анонимност, те са имали романтична връзка, започнала с любов от пръв поглед на летище в Москва, където г-н Моя е учил.

Братът на г-жа Парашкевова-Моя – Асен Парашкевов, отскоро е преподавал право в Американския университет в Благоевград.

Справка в ДАКСИ показва, че Анна и Асен са родени на една и съща дата във Варна, следователно са близнаци. Анна има регистрирана фирма “Моя продъкшън” в Силистра, в която е съуправител с брат си.

“Тя много обичаше съпруга си и направи всичко, за да може той да дойде и да остане в Брюксел”, каза за ВАЦ източник, близък до семейството под условие за анонимност. “Той много пушеше трева.”

Г-н Моя пристигна в белгийската столица една година след съпругата си, бракът с която му е позволявал преди това да пребивава в САЩ. В Брюксел той започна работа като неин оператор, като преди това тя се пребори с местната бюрокрация, за да получи той европейска виза.

Говорителка на Еврокомисията изрази вчера съболезнования на семейството и приятелите на жертвата.

Дядото научи от медиите

Убитата Анна Парашкевова е живяла в Силистра, но напуснала дунавския град преди много години, разказва пред “Труд” потресеният от трагедията неин дядо Асен Парашкевов.

Възрастният човек научи от медиите вестта за убийството на внучката. “Сутринта чух, по радиото ли беше, новината за убита в Брюксел журналистка и нещо ме жегна в сърцето”, плачеше дядо Асен. Той е единственият й родственик в Силистра. Преди няколко месеца бабата на Анна по майчина линия – също Анна, починала в местния старчески дом.

Бащата на Анна – Светлозар, и майката – Росица, се развели, когато Анна и брат й Асен били съвсем малки. След това Росица заминала за САЩ, където Анна завършила висшето си образование. Баща й Светлозар заживял в София.

След като се дипломирала в САЩ, Анна отишла на стаж в Москва, където се запознала с приятеля си от Куба.

“Бях чул, че той май имал проблеми с кубинските власти, ама политически ли са или други – не знам”, разказа дядо Асен. Той научи вестта за смъртта на внучката си броени часове преди концерта на силистренския хор “Седянка”, където пее от дълги години. Вчера приятели на майката на Анна – Росица, споделиха, че вече са говорили с нея по телефона в Америка. През сълзи тя казала, че хваща първия самолет за Брюксел.

Братът Асен Парашкевов (29 г.) е най-младият преподавател в Американския университет. Той има впечатляваща биография, с която съперничи на потомствените американски преподаватели, работещи в АУБ.

Парашкевов е завършил право в Харвард, изоставил е кариерата на адвокат в Америка и е избрал да работи като преподавател по бизнес право в България. Пристигнал в Благоевград миналата есен. Впечатлява академичната среда с факта, че е защитил докторска степен по право в Харвард. Работил е на “Уолстрийт”, но след 10 години в Америка избрал да работи в страната си.

В интервю за студентското списание на АУБ е обяснил, че иска да помогне на младите хора да пробият в света на бизнеса, да сподели с тях своите знания и опит и затова се е завърнал в родината си.

* Статията препечатваме от в-к Труд без промени. Матриалът е публикуван на 4 юни 2010г. под заглавие “Българска журналистка убита в Брюксел” с автор Веселин Желев в Брюксел. Заглавието е променено от редакцията на bulgarica.