Еврото лети към дъното – туристите към Европа

8 юни 2010г. Еврото продължава да лети към дъното, достигайки до поредно 4-годишно дъно към 1.1955 долара миналата седмица. Евро-валутата отбеляза и значителен спад спрямо швейцарския франк в 1.3866 франка.

Така само за седмица еврото се обезцени с нови 2.5% спрямо щатският долар, а за последните две седмици загуби цели 4.6% от стойността си. Така се стигна до стойности от най-силният му спад до 2 ноември 2008 г. в разгара на финансовата криза.

Сривът дойде след повишение на напрежението на финансовите пазари, разрастването на дълговата криза в Европа, а също и показателите от Китай за намаляване на растежа и в този регион. Голямо влияние оказаха и данните за заетостта в САЩ през май. Където официално бяха разкрити нови 431 000 работни места, но 90% от тях се оказаха временно наети заради преброяване на населението на САЩ, така добре познатите ни тук в последно време фигури, които обикалят с чантички и броят наляво и надясно. Но само временно.

Последва солиден срив и на фондовите борси, като инвеститорите потърсиха спасение в долара, йената и в американските държавни облигации.

Очакват се заседания на Европейската централна банка и Bank of England и др., които тепърва ще влияят на инвеститорите.

Американско туристическо издание съветва читателите си относно привлекателните дестинации за летуване в Европа. Оказва се, че европейската финансова криза, която се засили през последните седмици, не само не отблъсква туристите, но и напротив – привлича с ниските цени.

Така наред с Гърция, Португалия и Италия, България и Румъния също са посочени като интересни туристически посоки. Освен заради нощния живот, ските и забавленията за възрастни, двете страни са препоръчани и заради икономическите условия. Тъй като валутата им е фиксирана към еврото, с падането на европейската валута спрямо долара, се понижава и курсът на лева и леята.

Финансовата достъпност прави България и Румъния още по-привлекателни дестинации за американските туристи, анализира изданието.

1 ЕВРО – 1,1948 ДОЛАРА

1 ДОЛАР – 1,635 ЛЕВА

2 comments for “Еврото лети към дъното – туристите към Европа