Еврото лети към дъното – туристите към Европа

8 юни 2010г. Еврото продължава да лети към дъното, достигайки до поредно 4-годишно дъно към 1.1955 долара миналата седмица. Евро-валутата отбеляза и значителен спад спрямо швейцарския франк в 1.3866 франка.

Така само за седмица еврото се обезцени с нови 2.5% спрямо щатският долар, а за последните две седмици загуби цели 4.6% от стойността си. Така се стигна до стойности от най-силният му спад до 2 ноември 2008 г. в разгара на финансовата криза.

Сривът дойде след повишение на напрежението на финансовите пазари, разрастването на дълговата криза в Европа, а също и показателите от Китай за намаляване на растежа и в този регион. Голямо влияние оказаха и данните за заетостта в САЩ през май. Където официално бяха разкрити нови 431 000 работни места, но 90% от тях се оказаха временно наети заради преброяване на населението на САЩ, така добре познатите ни тук в последно време фигури, които обикалят с чантички и броят наляво и надясно. Но само временно.

Последва солиден срив и на фондовите борси, като инвеститорите потърсиха спасение в долара, йената и в американските държавни облигации.

Очакват се заседания на Европейската централна банка и Bank of England и др., които тепърва ще влияят на инвеститорите.

Американско туристическо издание съветва читателите си относно привлекателните дестинации за летуване в Европа. Оказва се, че европейската финансова криза, която се засили през последните седмици, не само не отблъсква туристите, но и напротив – привлича с ниските цени.

Така наред с Гърция, Португалия и Италия, България и Румъния също са посочени като интересни туристически посоки. Освен заради нощния живот, ските и забавленията за възрастни, двете страни са препоръчани и заради икономическите условия. Тъй като валутата им е фиксирана към еврото, с падането на европейската валута спрямо долара, се понижава и курсът на лева и леята.

Финансовата достъпност прави България и Румъния още по-привлекателни дестинации за американските туристи, анализира изданието.

1 ЕВРО – 1,1948 ДОЛАРА

1 ДОЛАР – 1,635 ЛЕВА

2 comments for “Еврото лети към дъното – туристите към Европа

 1. 06/09/2010 at 13:32

  Слабото евро – опасност или възможност?

  От декември миналата година еврото губи от своята стойност – факт. За шест месеца курсът на единната европейска валута загуби почти 20% от стойността си срещу основния си конкурент – щатския долар. След продължителната тенденция на поевтиняване на долара ето че настъпи и повратният момент. Еврото пое посока надолу, при това доста по-стремително, отколкото поскъпваше преди това. Но какво от това? Трябва ли държащите евро да се притесняват или пък се откриват нови възможности за нови „играчи”. Със сигурност е възможно и едното, и другото, зависи кой в каква позиция се намира.

  Защо поевтинява еврото?

  Надали в тези няколко реда ще разкрием причините за процеса, но можем да фиксираме някои от възможните. Могат да се посочат различни фактори. Такива са например данните за щатската икономика, за европейската, за азиатските. Азия, като регион с бурен растеж (сега по-умерен) и обвързан с долара, е фактор, способстващ за поскъпването му.

  От друга страна, данните за състоянието на щатската икономика не винаги са положителни, което не допринася за силен долар. Сред факторите е и цената на петрола. Сега тя също пада, което пряко резултира в по-скъп долар. Дали по този косвен начин доларът набира скорост, а еврото бива обезценявано? Вероятно и едното, и другото е вярно, но не може да бъде даден приоритет на нито едно от двете. Може би най-достоверно изглежда, че причините за поевтиняването на еврото се крият в самата Европа. Икономическата криза не подмина региона и най-големите икономики в ЕС бяха чувствително поразени. Нормално е в такъв момент да се отслаби и единната валута.

  Възможност за печалба

  Каквато и да е ситуацията, тя винаги предлага някакви възможности. Печалба? Защо не? Има съвсем реална възможност за това. Щом една валута е евтина сега, то след време може отново да поскъпне. Веднага се вижда шансът за получаване на изгода – ако сега се купува евтино и се продава по-скъпо в бъдеще. Може ли обаче реално да се случи това? Практически може, но не и ако се купува евро с левове, за да се продава по-късно отново срещу левове. В този случай няма да се реализира ефект поне докато у нас съществува валутен борд. Причината е, че едно евро винаги ще е 1,95583 лв., докато нещо не наложи промяна на курса.

  Стимул за европейската икономика

  Отдавна се говори, че европейската икономика е в затруднение, особено сега, когато финансовата криза е оправдание за всички проблеми. Вариант да се подобри това статукво е да се повиши производството, съответно и износът. От учебниците знаем, че евтината местна валута (евро в случая) стимулира износа. Плащанията във валута при износ могат после да се превърнат в повече единици от местната. Е, сега еврото е евтино и това би трябвало да окаже благотворно влияние. Все пак са изминали 6-7 месеца и в определена степен ефектът вече би следвало да е налице. Дано е така и ако засега не го виждаме, се надяваме в бъдеще да го видим.

  За хората с долари

  Ако някой е чакал момента, в който може да продаде наличните щатски пари, може би сега е времето. Това е едно от измеренията на сегашната ситуация. Отслабеното евро дава шанс на притежателите на долари да получат повече левове срещу тях.

  Дава и друг шанс – да се превърнат в евро, при това в повече евро, отколкото можеше преди 6-7 месеца. По-голямото количество евро ще донесе относително по-голямо богатство на притежателя си. С други думи, който сега има долари, може да купи повече евро и да купува повече стоки и услуги, които се предлагат в тази валута. По-просто казано – ще му е изгодно. Иначе другият вариант е след време еврото да се продаде, но първо трябва да поскъпне. Вече стана дума за това по-горе.

  За хората с евро

  Вероятно мнозина притежатели на тази валута вече си задават някои от следните въпроси: Какво ще стане с еврото, какво да правя, трябва ли да “бягам” от него и др. Не е нужно да се драматизира, защото нищо, което се случва, не може да бъде определено само като строго позитивно или негативно.

  Тук е от значение как ще бъде използвано еврото. Със сигурност неудачен вариант е да се използва в случаите, когато се налага обръщането в долари. Тогава разходът на евро ще е по-голям, следователно по-скъпо за притежателите му.

  Изводът е, че който има евро, а трябва да плати нещо (стока, услуга, пътуване, хотел и т.н.) в долари, тогава ще е скъпо, неизгодно за него. Притеснително е също и когато цените на стоките и услугите в ЕС и особено в Еврозоната започват да нарастват, а свидетелства за това вече има.

  Възможно е обаче и нищо толкова страшно да не се случи. Ако еврото се използва в България и се обръща в левове, тогава няма почва за безпокойство. Както стана дума вече, засега курсът на лева към еврото е фиксиран и независимо колко струва то спрямо другите валути, срещу нашата си е 1,95583 лв.

  Евтиното евро и заемите

  Трябва ли да се търси някаква зависимост между поевтиняването на еврото и лихвите по кредити? Определено да. Тя е пряка и се отразява директно върху размера на лихвите. Какво може да се случи? Виждат се поне два сценария. При първия, ако банките разполагат с достатъчно долари от времената, когато беше евтин, тогава могат да купят евтино евро. Резултатът ще е по-ниски лихви по евровите заеми – добра новина за новите кредитополучатели.

  Известни свидетелства за това виждаме и сега. За същия период, в който поевтинява еврото, поевтиняват и заемите.

  Наред с тези положителни очаквания обаче, може да се реализира и сценарий две, при който може да се развие и хипотеза за точно обратния процес. В случай че кредиторите виждат рискови фактори, причина за падането на еврото, тогава почти сигурно ще повишат надбавките си за валутен риск. Няма кредитор, който да гледа безучастно как заемите, отпуснати от него, се обезценяват. Винаги следва реакция и тя е оскъпяването им, за да се компенсира обезценката. Сред основните фактори за поведението на кредиторите ще бъдат техните виждания и очаквания за евтиното евро. При очакване, че това е временно явление, тогава опасността от покачване на лихвите не е толкова голяма. Но така ли е в действителност? Времето ще покаже.

  Евтиното евро и депозитите

  Тук едва ли са нужни много разсъждения. Щом валутата е евтина на международните пазари, набавянето й не е трудно. Така се намалява нуждата от евров ресурс, набиран от местния пазар, от България. Логичният резултат е понижение на лихвите по депозити в евро. Вероятно новината не е приятна за спестителите в тази валута, но фактите са такива.

  Това отново ни връща на въпроса: какво да правим в тази ситуация? Вариантите са: или да се променят спестяванията в друга валута, или просто да се приемат по-ниските лихви. Всеки преценява за себе си.

  Иван СТОЙКОВ, Старши анализатор в “МОИТЕ ПАРИ”/Труд

 2. 06/09/2010 at 13:34

  До 5 години еврото ще спре да съществува
  в. “Сънди Телеграф”/Труд

  До 5 години еврото ще спре да съществува, съобщи в. “Сънди Телеграф” , като се позова на резултати от анкета, проведена сред 25 водещи икономисти от лондонското Сити. 12 от експертите смятат, че еврото няма да изкара 5-годишния мандат на новото правителство във Великобритания. Само 8 прогнозират, че единната валута ще преживее 2015 г.

  Само преди година едва ли можеше да се намери някой, който да се усъмни в успеха и бъдещето на единната валута. Но бюджетните проблеми на Гърция, Испания и Португалия през последните месеци, както и изказването на германската канцлерка Ангела Меркел, че валутата е в “екзистенциална криза”, породиха лавина от мрачни прогнози.

  Според Ендрю Лилико, главен икономист на неправителствената организация “Полиси Ексчейндж”, най-вероятно Гърция ще спре плащането на външния си дълг, което можело да доведе до революция или преврат в страната.

  Дъглас Макуилямс от Центъра за икономически и бизнес изследвания очаква еврото дори да не преживее следващата седмица.

  Според четирима икономисти въпреки че преобладават мненията, че Гърция ще бъде извадена от еврозоната, най-вероятно Германия сама ще напусне валутния съюз.

  “Германците не са съгласни да плащат от джоба си за ненужните разходи на закъсалите държави и това ще усложни политическата обстановка в страната”, казва Дейвид Бленчфлауър, професор в колежа “Дартмут” и бивш главен икономист в Банк ъф Ингланд.

  Тим Конгдън от Центъра за международни монетарни изследвания твърди, че Гърция, Португалия и Ирландия най-вероятно ще бъдат извадени от еврозоната.