Израел освободи българските журналисти

София, 3 юни Екипът на bTV – репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев, се завърна снощи в България с полет от Тел Авив. Двамата бяха на един от корабите от флотилията с хуманитарна помощ за ивицата Газа и след операцията на израелските ВМС бяха  задържани в Израел, се казва в съобщението на БТА.

Допреди три часа бяхме в затвора с колегата, попаднахме в абсолютен информационен вакуум, каза Светослав Иванов в отговор на въпроса как се чувства отново на българска земя. В неделя срещу понеделник, към четири сутринта, мисия от хуманитарни кораби беше щурмувана от военноморските сили на Израел на около 70 морски мили в Средиземно море. Загинаха много хора, наистина това беше щурм, който някак надхвърля всички екшън филми, каза Иванов, а колегата му Валентин Василев добави: “И ние бяхме вътре”. Представете си стотици командоси, които изскачат от водата и слизат от хеликоптери. Бяхме арестувани, моментално цялата ни техника, всички записи и лични вещи бяха конфискувани. Бяхме откарани до пристанището Ашдод, където бяха свалени всички телевизионни екипи.

На въпрос какво е било отношението към тях, Светослав Иванов отговори, че са им казали, че ще ги качат на самолети, а са ги хвърлили за три дни в затвора. Не знам защо се получи така, отидохме като независими наблюдатели, с колеги от цял свят, за да да видим докъде ще стигне този опит, тъй като е ясно, че ивицата Газа е военна зона. Но мисля, че капитанът ни, който беше грък и който отговаряше за живота на над 60 чужденци на борда на кораба, може би щеше да спре до военната зона на 20 морски мили и нямаше да продължи – те ни щурмуваха много по-далеч, в открито море, коментира Иванов.

“Ще тръгна разбира се”, отговори операторът Валентин Василев на въпроса готови ли са двамата отново да тръгнат на рисковано пътуване.

Светослав Иванов подчерта, че флотилията е била предупредена – на около 100 морски мили от брега на корабите е било казано да пренасочат курса, за да нямат проблем. Но 100 морски мили от брега на която и да е държава са много далеч и щурм на 70 мили, в международни води, това не знам как да опиша, коментира репортерът. На кораба, на който са били двамата, израелските военни не са срещнали съпротива, журналистите са написали “Press” на жилетките си.

Иванов и Василев бяха посрещнати с ръкопляскания, първите, с които се прегърнаха бяха техните близки и приятели. Сред посрещачите на двамата бяха и палестински младежи с плакат “Добре дошли в България”, както и представители на Асоциацията на палестинците у нас.

Пакистански журналист, който бе заловен по време на морската атака срещу флотилията с помощи за Газа, заяви вчера, че израелските войници стреляли хладнокръвно по хората, предаде ДПА. Талат Хусейн, един от 124-та души, които пристигнаха в Йордания, след като бяха освободени от израелските власти, каза, че командосите застреляли хора от упор в челото.

“Самият аз станах свидетел на първото израелско нападение срещу кораба. На кораба нямаше оръжие”, каза той за телевизия Аадж по телефона от Йордания. “Избухнаха сблъсъци, след като израелците се опитаха да арестуват хора. След това те започнаха да хвърлят по израелците каквото им попадне”, добави Хусейн. По думите му четирима души са били убити пред него с куршум в челото. “Видях ги как умират”, каза той.

Хусейн е изпълнителен директор и водещ в телевизия Аадж. Той каза, че ще представи видеоматериал за случилото се и допълнителни подробности в предаването си. Операторът на Хусейн и пакистански хуманитарен работник също са сред депортираните в Йордания.

Президентът на Палестинската автономна власт Махмуд Абас нарече “държавен тероризъм” кървавата израелска атака срещу флотилията с хуманитарна помощ за Газа, предаде Франс прес. Нашият народ стана обект на държавен тероризъм, когато Израел атакува конвоя на свободата. Целият свят се изправя срещу този тероризъм заедно с палестинския народ, заяви Абас на международен икономически форум във Витлеем на Западния бряг.

Участниците разискваха по възможностите за инвестиции в Палестина. Те започнаха работа с минута мълчание в памет на деветимата пропалестински активисти, убити при израелското нападение, извършено в международни води, отбелязва АФП. “Също както флотилията на свободата пристигна, за да разруши блокадата на Газа, тази конференция цели да разруши блокадата, наложена на палестинската икономика”, заяви Махмуд Абас. Той осъди израелското нападение, като прикани арабските страни и цялата световна общност да разработят единна позиция и да подкрепят отмяната на международната блокада и ембаргото върху крайбрежния анклав. Същевременно Абас настоя за международно разследване на инцидента под егидата на Съвета за сигурност на ООН, информира ИТАР-ТАСС. Главата на Палестинската автономна власт съобщи, че по време на предстоящата си среща с президента на САЩ Барак Обама идната седмица ще поиска от него “смели решения, които да променят лицето” на Близкия Изток, посочва АФП.

По-рано Израел започна прехвърлянето на помощи в Ивицата Газа от шестте кораба от международната флотилия, която бе спряна на път за Ивицата Газа, предаде ДПА, като се позова на израелски служител.

Досега 10 камиона с помощи са били изпратени към пропускателния пункт Кререм Шалом. Помощите включват медицински материали и инвалидни колички, както и храни, каза майор Гай Инбар. Той добави, че разопаковането и проверката на стоките не е завършила, тъй като помощите били натоварени на корабите безразборно. По думите му размерът на стоките, които досега са свалени от корабите, е доста по-малък от дневното количество помощи, които Израел позволява да преминават в Газа.Освен това Израел е освободил над 400 от близо 600-те чуждестранни активисти, които пътуваха с флотилията с помощи за Газа и бяха държани в затвор в южната част на страната, предаде ДПА, като се позова на говорителка на израелските затвори. Общо 449 активисти са напуснали затвора Ела в южния пустинен град Беершеба снощи. Сред тях са 123 граждани на арабски държави, включително Йордания и Кувейт, които през нощта били извозени с автобуси до пункта Аленби на река Йордан на границата с Йордания. Останалите са извозени до международното летище Бен Гурион край Тел Авив за депортиране. Повечето от тях са турци, отведени до летището, за да се качат на двата турски самолета, които ги чакат там. Още 186 активисти от флотилията остават в затвора Ела, но израелските власти заявиха, че работят по освобождаването им.

Израелски командоси превзеха шестте кораба от флотилията завчера сутринта, след като те отказаха да променят курса си в посока ивицата Газа към израелското пристанище Ашдод. Според израелското правителство девет чужденци са убити при акцията.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини критиците на еврейската държава в лицемерие и защити операцията на специалните сили, които задържаха флотилията с хуманитарни помощи за ивицата Газа в операция, в която загинаха най-малко девет души, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.”Държавата Израел е изправена пред чуждестранни нападки, основани на лицемерие. И това не се случва за първи път”, заяви в телевизионно обръщение Нетаняху, цитиран от ДПА. Това е първата му официална реакция на кризата с хуманитарната флотилия.

“Размерът на оръжията, които могат да бъдат внесени с кораб, е много по-голям от това, което сме виждали досега”, предупреди Нетаняху, като направи препратка към оръжията, внасяни в ивицата Газа през тунелите за контрабанда под границата с Египет.Той отбеляза, че израелските специални части са поели сравнително лесно контрола върху пет от корабите във флотилията, допълва БТА. “Но на шестия кораб видяхме действия, режисирани от терористи, свързани с Хамас. Това не беше лодката на любовта. Имаше опит за линч на израелски войници”, настоя Нетаняху. “Нима това са миролюбци? Пацифисти? Това бяха поддръжници на тероризма, екстремисти”, отсече премиерът.

1 comment for “Израел освободи българските журналисти