На Гергьовден в България

Как празнуваха Гергьовден във вашето родно място?

Парадът в София с един вертолет Ми-17, ескортиран от два „Кугар”

Шефовете на тайните служби и разузнаването станаха генерали

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПЕЧЕНЕ НА АГНЕШКО

6 Май 2010г. На днешната дата Православната църква почита паметта на един от най-големите български светци – св. Георги Победоносец – покровител на овчарите и стадата. Днес е Гергьовден – Ден на храбростта и Българската армия и по традиция се освещават бойните знамена на Българската армия. 6 Май е официален празник на България и тази година не се работи 4 дни. Имен ден празнуват носещите имената: Георги, Гергана, Габриела , Габриел , Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо, Генади, Гошо, Глория, Генка, Генко, Галин, Галина, Галя. Празникът е на изключителна почит и сред овчарите.

ИМЕННИЦИТЕ И тази година Георги пази мястото си на първенец по разпространено име у нас. Името Георги носят 176 хиляди българи, колкото са и Ивановците. Или по близо 5% от мъжете у нас са наречени на единия от двамата почитани светци. Ивановците обаче с около 300 по-малко, отколкото Георгиевците. На трето място по честота на срещането се нарежда името Димитър – 133 хиляди (3.6%). Следват Николай – 2.5%, Петър – 2.22%, Христо – 1.79%, Йордан, Стефан, Тодор и Васил. От всички мъже близо 1.4 милиона или 38% имат 20-те най-разпространени лични имена. От Националният Статистически институт регистрират тенденция към все по-малко разпространение на традиционните български имена.

КАКВО СЕ СЛУЧИ В БЪЛГАРИЯ

В София тазгодишният Водосвет пред паметника на Незнайния воин бе отслужен от Знеполския епископ Йоан. Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини. Малко след това на площад „Княз Александър I” в столицата се състоя традиционния военен парад. В него участваха бойци, взели участие в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещи от Военна академия „Г.С. Раковски”, Националната гвардейска част, Сухопътни войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Щаба по осигуряване и поддръжка, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Парадът по традиция бе открит от Военновъздушните сили с един вертолет Ми-17, носещ националния флаг на Република България, ескортиран от два вертолета „Кугар” от авиобаза „Крумово”. Заради финансовата криза тази година той премина по-скромно, без участието на бронирана техника.

На столичния площад „Княз Александър І” върховният главнокомандващ на Българската армия и президент на България Георги Първанов прие военния парад на представителните части на Българската армия. За участие в церемонията бяха строени знамената светини, включително и Самарското знаме, ушито от Стиляна Параскевова. На церемонията присъстваха и министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, депутати, чуждестранни военни аташета и дипломати.

И военно-историческият музей в София се включи изключително подходящо в празненствата. В музея възстановявиха част от войнишките традиции, а експонатите оживяха, като позволиха на посетителите да се качват по военните машини, включително и хеликоптер.

Осем офицери от Българската армия, Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба бяха удостоени с генералски звания от президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов в навечерието на 6 май. “Особено бих искал да подчертая и факта, че днес тази чест имат и двама ръководители на специални служби, на българското разузнаване и на НСО – ген. Киров и ген. Димитров. Това е един скромен начин да признаят българските институции онова, което беше направено в последните години в тези служби за тяхното стабилизиране,” каза Първанов.

КАК ПРАЗНУВАХА В РОДИНАТА?

В двора на Бачковския манастир игуменът дядо Борис отслужи молебен за здраве, благоденствие и достойни бъднини на хората на труда в България, на живеещите в бедност и нищета, предаде БТА.

В изложбената зала на „Старото школо” в Архитектурно- историческия резерват “Боженци” днес за празника бе открита изложбата „Габрово и габровци”. В Менгемата бе подредена експозицията „Гергьовденска обредност” – от Гергьовден до Спасовден. Бе подготвена специална фолклорна програма „Да се залюлеем и претеглим”, като бе показан български народен обичай за здраве, люлка и кантар в къщата-музей „Баба Райна”. За утре са предвидени демонстрации на домашни занаяти. В Боженци е и експозицията „В историята остават лудите глави и щедрите дарители” в изложбена зала “Ново школо.”

По традиция днес в Етъра се проведе Гергьовден, като част от Живата българска традиция. Всеки, който на този ден посети Архитектурно-етнографски комплекс “Етър” се залюля на гергьовска люлка за здраве, за “да се претегли на кантар”, опита прясно сирене, участва в приготвянето на гергьовски обреден хляб. Във фолклорната програма с песен и танц се пресъздаде гергьовската магия.

Празничен концерт, посветен на Гергьовден, подари община Несебър на своите жители и гости, съобщиха от пресцентъра на общината. Под надслов „Лаленце се люлее…”, близо час на площада до пощата в новия град колоритни български танци и тематични народни песни предизвикваха възторга и аплодисментите на публиката. Акцент в празничната проява бе най-новият и оригинален танц в репертоара на малките изпълнители, наречен „Гергьовденски игри”, който бе показан за първи път днес.

Детски Гергьовден организирха в Парка на младежта в град Русе. Всички деца и техните родители бяха поканени на празника. Този ден е специален и за жителите на града, тъй като с него се отбелязва празника на Русе.

Християни и мюсюлмани от смолянските села Буката и Могилица се събраха днес край лековития извор Лъджата, за да отпразнуват заедно 6 май. В Родопите от векове празникът е общ, макар с различни имена – Гергьовден за християните и Адрелес за мюсюлманите. Хората в планината свързват Гергьовден с новото начало и възраждането на живота. Вярва се, че на днешния ден водата има изключителна целебна сила. Край извора хората се събират от години. Под името Лъджа, това показва че е минерална вода и е много лековита. Който има по тялото пъпки, струпеи, всичкото му минава.

В община Борино, в която преобладаващото население е мюсюлманско, празнуваха на Гергьовден с концерт с народна музика и със спортни турнири. В община Баните започнаха двудневните тържества за празника на минералната вода.

Традициите за Гергьовден бяха възпроизведени в центъра на Кюстендил, като децата направиха “Гергьовски люлки за здраве”, които бяха вързани под чинарите при Обреден дом.

Яка чалга и кючеци огласяха района около река Марица от 7 часа тази сутрин. Музиката и танците са задължителни от ранни зори на циганския Гергьовден. Деца, които още не са навършили 1 година, се крадат и после се откупуват. Едно от местата в Пловдив, където родителите си връщат наследниците, е край брега на река Марица. 6 май е празник и за турците, и за ромите в България. Едните отбелязват Чичек Байрам, а другите – Едерлези. Ритуалът едерлез при ромите е за здраве и късмет на новородените момчета и момичета. Малката Бахар тази сутрин бе измита с вода от река Марица “за адет и здраве”, разказа пред Dnes.bg майката – Шаази Карталова. Красиво облечените деца се накичиха с върби – за да са живи като клоните и здрави като ствола на дървото.

350 самодейци събра днес за регионалния фолклорен празник “Заедно за Гергьовден” димитровградското село Горски извор, като от тази година празникът получава статут на регионален. На откритата сцена в двора на църквата “Св. Георги” в селото се представиха 17 фолклорни формации от област Хасково. Групата от Първомай показа възстановка на гергьовденски обичаи, а родопски гайди рукнаха от състава на с. Орехово. За първи път тази година, като съпътстваща празника проява, е организирана и изложба на пролетни цветя и бе открит клуб по цветарство. Нов момент бе организираното надиграване. Празникът започна рано сутринта в църквата “Св. вмчк Георги Победоносец”, където местният свещеник отец Антоний отслужи водосвет за храмовия празник. Веднага след това жители и гости на селото поднесоха цветя пред паметника на загиналите войни “Майка България”.

Празничен концерт се състоя тази вечер в двора на училище „Паисий Хилендарски” в Хасково. Участие взеха Хасковският духов оркестър, Народният оркестър, Танцов ансамбъл „Хасково” и певческата група за автентичен фолклор към читалището. Поводът бе днешният Гергьовден, който е и празник на квартал „Овчарски”.

Големият мюсюлмански събор Хъдърлез събра днес над 50 хиляди мюсюлмани на поляната край хасковското село Широка поляна. Мероприятието се провежда всяка година на 6 май, но не е Гергьовден, макар че на поляната се въртят на шишове над сто чевермета. Пристигнаха правоверни от Турция, Германия, Холандия. Музиката трещи кючеци и маанета. Преди да си поръчат от чевермето и да седнат на трапезата, мюсюлманите задължително палят свещички в храма на Тюрбето. Празникът е на т-нар. мюсюлмани – алевити. Те следват вяра много по-различна от традиционната. Странно е, че тези правоверни не влизат в джамии, а жените не носят шалвари и фереджета. Те могат да отидат навсякъде с мъжете си, за разлика от останалите мюсюлманки.

С войнишки боб, сготвен по стогодишна рецепта край Кърджали бе отбелязан Денят на храбростта и българската армия. В цялата Кърджалийска област вече няма нито едно военно поделение, затова офицери от запаса и представители на държавни институции избраха за импровизираното тържество ученически военен лагер край село Широко поле. Деца от училищата в Кърджали се обучават там на военни умения. Младите скаути демонстрираха атака на вражески позиции, както и преследване и залавяне на терорист под вражески обстрел. Това е единственият действащ детски военен лагер в България.

В района на Видин в село Антимово, отбелязаха Гергьовден с Международен фолклорен фестивал, с участието на български, сръбски и румънски състави. Гостите на селото имаха възможността да видят и изложби на гоблени, дърворезба и ръкоделия, както и на млечни продукти, произведени от местни производители. В двора на храм „Св. Георги” се извърши заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя на паметниците на загинали жители на населеното място в Първата и Втората световни войни.

Гершуин звуча за Гергьовден в Благоевград, като Биг бендът на града зарадва жителите със свой концерт навръх големия християнски празник, като част от  “Майски празници на културата 2010”, организирани от Общината. Концертът се състоя на откритата сцена на пл. “Македония” в града.

Хиляди миряни търпеливо изчакаха реда си, за да се доберат до чудотворната икона на Свети Георги. Истинско стълпотворение от поклоници от страната, а и от Гърция имаше в едноименния манастир в Хаджидимово. Рано сутринта тържествената служба водиха неврокопския митрополит Натанаил, адрианополския епископ и игумен на Рилския манастир Евлогий и владиката на гръцкия град Едеса Йоил. Стотици хора бяха пристигнали още предната вечер и преспаха край светата обител. Всички те вярват, че чудотворната икона на светеца лекува болните. Тя бе извадена на показ преди обяд на връх Гергьовден. Свещениците твърдят, че слепи деца са проглеждали, инвалиди са прохождали благодарение на святата икона.

Много поклоници от страната и чужбина посетиха и църквата “Свети Георги” в санданското село Златолист. В храма някога е живяла светицата преподобна Стойна. Според местните хора на това място се излъчва много силна и позитивна енергия. Гробът на преподобна Стойна е на метри от храма като дълги години тя е живяла в стая на втория етаж на църквата.

Аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина” бе излъчен тази вечер на Царевец край Велико Търново по повод празника Гергьовден.

В Горна Оряховица Денят на храбростта и празник на Българската армия бе отбелязан с тържествен ритуал на площад „Г. Измирлиев” и поднасяне на венци и цветя пред Паметния знак на загиналите  във  войните горнооряховчани.

В Добрич празникът бе отбелязан с изложба на обредни хлябове в Етнографската къща. Жителите и гостите на града имаха възможността да се премерят на автентичен кантар за късмет и здраве. Kантарът е купен в Румъния, след което няколко пъти е препродаден в България. През 1978 година пък е подарен на Етнографската къща в Добрич, където е реставриран и до днес мери с много голяма точност. Хората се люляха на специални Гергьовденски люлки, a пред църквата „Свети Георги”, която се намира в съседство до Етнографската къща, се състоя празничен концерт на открито с участието на Духовия оркестър, Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” и едноименната Детска танцова студия.

В Бургас с Празнична Света литургия православните храмове отбелязаха Празника на бългрската армия – Гергьовден. Сутринта се извърши Празничен водосвет с поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите във войните пред Военен клуб – Бургас. След това имаше Празничен Гергьовденски концерт пред сградата на Община Бургас. С традиционен курбан местната организация на „Гергьовден” пък почерпи бургазлии. През тази година към порцията, наречена „кризисна”, гергьовци добавиха и чаша вино. Празникът там продължава и утре.

В Шумен във Военния клуб в града за праника бе представена уникална възстановка „Седемте удара на барабана”, която представи 7-те най-големите победи на българските войни в историята: битката при Онгъла /680 г./, победата над император Никифор във Върбишкия проход /811 г./, разгрома над византийците при Ахелой /917 г./, победата на цар Калоян при Одрин /1205 г./, битката при Клокотница /1230 г./, превземането на Одрин по време на Балканската война /1913 г./ и сраженията при Драва през Втората световна война /1945 г./. Бяха поднесени и венци на Паметника на загиналите във войните шуменци и бе вдигнат националният флаг пред сградата на общината.

В Ботевград по традиция жителите се събраха на 6 май на оброка „Свети Георги” в подножието на местността Чеканица.  Тържесвен водосвет отслужи отец Иван, а фолклорни състави от Врачеш и Скравена изнесоха специална програма. Всички присъстващи бяха почерпени с курбан-чорба. Тази година за Гергьовден са дарени само четири овце.

Великомъченик св. Георги Победоносец

е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан /284-305/. Постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности.  На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г. Според житието, недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените змееборци (драконоборци) и конници в християнството, поради което е избран за светец – покровител на войната и войската (в иконографията е наложен този момент от битието му). В памет на Свети Георги (на гръцки “земеделец”) Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне; всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци.

Гергьовден без чеверме е като манджа без сол, казват хората!

Агнешкото месо тази година, което се продава в България предимно е внос от Бразилия, Аржентина и Нова Зенландия. Френсkо стадо овце, което наброява 120 елитни животни, пък се отглежда в хасковското село Подкрепа и агнетата се продават по-скъпо.

Става се рано и трябва непременно да се умиеш с роса, за да бъдеш здрав през годината. А някои от момите търсят под камък живинка, нали и по тази живинка, когато се сложи на определено место се гадае дали ще бъде здрава годината, дали изобщо те ще се омъжат… бабите потъркват на внучетата бузките с червена ябълка, да са здрави, да са весели, да растат здрави.

Овцете в Кюстендилския край се доят за първи път на Гергьовден, до 6 май млякото им се оставя за агнетата. Първата овца се дои в котле, на което се поставят билките-джурджовче и върти поп, хлебно геврече и венчална халка. Гледа се под котлето дали има буболечка, за благоденствие, след това се дава по залък от геврека на останалите овце. Първото издоено мляко се раздава на съседите или се излива в реката, за берекет и за да дават повече мляко животните.

Георги Победоносец, заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден, винаги е при хубаво време. Затова се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги).

Гергьовден се празнува от всички религии. Мюсюлманите са го взели от тюрките и няма нищо общо с циганите. Този празник върви по древен календар, който не е по движението на Луната и Слънцето, а е свързан с изгряването и залеза на съзвездието, наричано на български Квачката с пиленцата, а на гръцки – Плеяди. Този календар дели годината на две. Първата започва с Хъдърлез, които ние наричаме Гергьовден, и завършва на турския Касъм, който при нас е Димитровден.

Oбичаите и традициите на Гергьовден се изпълняват по различни начини от християнското и мюсюлманското население. Но имат общи компоненти от взаимни влияния. Кръвната жертва с агнето и kъпането в роса и в река го правят и едните, и другите. Гадаенето за бъдеще също е общо. При нас в равнините това се прави на Еньовден, когато денят е най-дълъг, а при планинското население в Родопите се извършва днес на Хъдърлез от двата етноса.

За първи път днешната дата се отбелязва като военен празник

през 1880г., наречен Празник на кавалерите на Ордена за храброст с указ на княз Александър I Батенберг. До 1947 г. се чества от българското войнство като Ден на храбростта и празник на войската. С решение на Министерския съвет от 21 януари 1993 г. става Празник на Българската армия. С решение на Народното събрание от 6 май 1998 г. Гергьовден – Денят на храбростта и Българската армия, е обявен за официален празник. На този ден по традиция се освещават бойните знамена на Българската армия.

Гергьовското агне надживя и комунизма

Ако има нещо, което е надживяло комунистическия удар върху традициите, това е гергьовденското агне, казват изпечените ценители на пролетния деликатес. Властта зорко бдеше за нарушители, когато ставаше дума за Великден или Коледа, но си затваряше очите за деня на свети Георги, като че не бе съвсем християнска направия. Гергьовден от стари времена спори с Ивановден за това, кой е изконният национален празник на българите. И печеното агне е голямото предимство на купона през май. Каквото и да се е случвало през годините, фурната никога не е оставала празна на този ден.

ПЕТ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА

1) За хубавото изпичане са нужни минимум 5 часа. Добре е обаче в края на втория час тавата да се извади и да се огледа месото. Ако се наложи, агнето може да се обърне.

2) Никога не оставяйте тавата без вода. Рискувате да ядете подметка, а не сочно месо.

3) Не прекалявайте с подправките. Агнешкото е вкусно и само осолено.

4) Не купувайте съвсем младо животно. Ако можете да избирате, спрете се по-скоро на шиле, отколкото на сукалче.

5) Животното трябва да е заколено и изчистено 24 часа преди изпичането, за да може месото да се отцеди.

АКО СМЕ ПРОПУСНАЛИ ВАШЕТО РОДНО МЯСТО – МОЛЯ ДА НИ ИЗВИНИТЕ!

В ТЕКСТА Е ИЗПОЛЗВАНА ИНФОРМАЦИЯ НА БТА И ЕЛЕКТРОННИТЕ ИЗДАНИЯ НА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ.