Днес излиза първата пощенска марка в света

„Черното пени” (Penny Black) се появява именно като книжен знак, с който се обозначава платената такса от едно пени за доставка на едно писмо. Наричат този знак „марка”, а графичният дизайн на марката е създаден от Джеймс Чалмърс – книжар и печатар от шотландския град Дънди. На марката е изобразена върху черен фон ликът на младата тогава кралица на Англия – Виктория и е изписана само номинална стойност от едно английско пени. ФОТО: Автора

Преди 170 години е пусната официално в обръщение

Цвети Пчелински, Специално за ОБЗОР By BulgariCA.com

(Авторът Цвети Пчелински е Изследовател на пощите и съобщенията, Автор на монография за историята на българските пощи)

6 Май 2010г. Преди точно 170 години на днешната дата, 6 май, през 1840 година в Англия е пусната в обръщение първата пощенска марка в света – „Черното пени”.

Историята й е интересна, а събитията, които предшестват появата й на бял свят са дълги почти колкото света. Тя започва от изграждането на пътищата и утвърждаването на първите пощенски трактове за пренос на документи и съобщения на далечни разстояния и необходимостта от ясен знак за заплащането на тази услуга. Така се стига до идеята на реформатора на пощенските съобщения във Великобритания Роналд Хил за въвеждане на система за предплащане на превоза на пощенските писма и пратки, като се въведе еднообразен документ за извършеното плащане на територията на цяла Великобритания.

Идеята е този документ да се залепва на самата пощенска пратка при взимането й за пренос и върху него да се поставя пощенски печат, какъвто вече е изобретен във Великобритания още през 1661 година, както и пощенският плик през 1820 г.

„Черното пени” (Penny Black) се появява именно като книжен знак, с който се обозначава платената такса от едно пени за доставка на едно писмо.  Наричат този знак „марка”, а графичният дизайн на марката е създаден от Джеймс Чалмърс – книжар и печатар от шотландския град Дънди.

На марката е изобразена върху черен фон ликът на младата тогава кралица на Англия – Виктория и е изписана само номинална стойност от едно английско пени.

Марката е готова на 1 май 1840 година, но официално влиза в обръщение на 6 май, В някои градове, обаче нетърпеливите пощенски служители започват неофициално използването й още на 2 май.

Реформите продължават, като през 1849 година английските пощи провеждат кампания за масово поставяне на пощенски кутии от гражданите.

От първите марки са отпечатани 286 700 печатарски листа със 68 808 000 марки на тях. Много скоро се взима решение марката да се печати в червено, за да се вижда по-ясно печатът върху нея. Така се появява  “Penny Red” или „Червеното пени”, което замества „Черното пени”.

Днес, „Черното пени” е сред най-ценените екземпляри във филателните коллекции, като стойността на неизползвана марка без печат достига до 1600 английски паунда.

Пощите в света отдават дължимото на англичаните за създаването на пощенската марка, като и до днес на английските марки се посочва само тяхната стойност и лика на действащия монарх, без да се изписва името на държавата – издател.

Първите марки в България са „сантимите”. Те се появяват официално на 1 май 1879 година, като са отпечатани в Русия по молба на руския княз Владимир Александрович Черкаски, който е управлявал гражданските дела в България при Главнокомандващия действащата руска армия. Цел на въвеждането им е да се подпомогне дейността на току-що създадените Български пощи, които до този момент са ползвали руски марки.

Русия по това време вече има създадени добри традиции в изграждането на своите пощенски съобщения.

И макар в Европа основният камък на пощенския институт да се слага още в далечната 1464 от френския крал Людвиг ХІ със специален негов указ (едикт), Русия два века по-късно поставя началото на институционализацията на своите пощи, когато през 1682 година цар Петър Велики създава пощенски тракт от Москва до Псков през Новгород,  а през 1693 въвежда и 8 денонощен преход до Архангелск. Преломен момент, който променя революционно пощите в страната е когато през 1780 година руският граф Иван Шувалов, любимец на императрица Елисавета, поставя на входната си врата първата пощенска кутия в страната. И макар пощенската кутия да е измислена още през 16 век, в днешния й вид за масова употреба, тя съществува от 1785 г., когато за първи път такава е поставена във Виена.

Друг любопитен момент, дал тласък на развитието на пощите в България в този период е организирания от Френската пощенска администрация «Наполеонова куриерска поща» от Париж за Константинопол, чиято дейност отново е започнала през май – на 1 май 1806 година. Този пощенски тракт минава през българските земи – до Кюстендил и Пловдив.

Така България още в първите месеци след освобождението си се присъединява към новите модерни пощенски съобщения, част от ежедневието и стопанската история на тогавашна Европа.

НАЙ-СКЪПАТА БЪЛГАРСКА ПОЩЕНСКА МАРКА

Художниците Антон Митов и Г. Евстатиев проектират една поредица от 12 пощенски марки през 1911 г. Те са пуснати в употреба на 14 февруари като “редовни – изгледи и портрети”. Сред тях е тази от 50 ст., на която е изобразен Цар Фердинанд и синовете му Княз Борис и Принц Кирил на военни маневри. Сюжетът на марката е по картина на Ярослав Вешин.

Защо обаче тази пощенска марка става “куриоз” в маркоиздаването ни ? Защото един лист (10х10) е с обърнат център спрямо текста илюстрацията е завъртяна на 180 градуса. И след две години през 1913 г. в Пловдив, в пощенската станция № 1 се появява един такъв лист. Така “Обърнатата конница” става световна рядкост и е най-скъпата българска марка, която притежават малцина колекционери.

1 comment for “Днес излиза първата пощенска марка в света