Български филм спечели награда в Лос Анджелис

Aмериканския актьор Крис Хайслър (29г.) успява успешно да влезе в образа на 23-годишния Ърнест Хемингуей, който е представен като военен кореспондент, изхвърлен пиян от „Ориент експрес” (на път от Истанбул за Париж) на провинциална наша гара.

6 май 2010г. Българската лента „Единствената история, която Хемингуей не описа“ на Светослав Овчаров спечели наградата на публиката за игрален филм на завършилия ежегоден Югоизточен Европейски Филмов фестивал в Лос Анджелис.

Нашата лента си подели наградата с турската документална продукция “Voices Unveiled – Turkish Women Who Dare” на Бинур Караевли.

Наградата на критиците също замина за Турция за религиозно-екстремисткия разказ със силно присъствие на насилие “A Step into the Darkness” на Атил Инак.

Другият наш филм на фестивала документалната история за актьора “Апостол Карамитев”, пресъздадена от неговия син Момчил (записан в програмата като Max Freeman) не успя да получи награда. Момчил Карамитев живее от дълги години в Лос Анджелис.

Най-интересното за “победителя” разказващ за Хемингуей е участието на американския актьор Крис Хайслър (29г.), който успява успешно да влезе в образа на 23-годишния Ърнест Хемингуей. Един разказ за все още никому неизвестен Хемингуей, в абсолютно непозната страна България, с доста различна култура.

Точно днес на Гергьовден, “Единствената любовна история, която Хемингуей не описа” бе излъчена по националната телевизия (БНТ) в България.

Сценаристът и режисьорът Светослав Овчаров, изследовател и историк (автор на документални филми за Коста Паница, Стефан Стамболов, Фердинанд, Константин Стоилов), изважда един достоверен факт – през октомври 1922 г. като кореспондент, отразяващ военния конфликт между Турция и Гърция за в. „Торонто дейли стар”, бъдещият писател Ърнест Хемингуей преминава с „Ориент Експрес”през България за Париж (пътуването е описано в сборника на Хемингуей „По телеграфа”, издаден и на български). Овчаров създава една човешка история за неосъществена любов и невъзможното бягство на млада българка от затворения патриархален свят (изиграна от дебютантката Гергана Плетньова).

Във филма Хемингуей е военен кореспондент, изхвърлен пиян от „Ориент експрес” (на път от Истанбул за Париж) на провинциална наша гара, след като в търсене на телеграф се опитва да дръпне внезапната спирачка на влака. Така попада в ръцете на началника на гарата (в ролята Руси Чанев) и неговата еманципирана и образована дъщеря бунтарка (Гергана Плетньова). Двамата се заемат да спасят Хемингуей от въшките и маларията. „Магическите” лекове и заклинанията обаче го връщат към кошмарите на войната и болката от минала несподелена любов.