Да не забрвяме Чернобил!

Почти всичко за трагедията – ако нямате здрави нерви не четете и не гледайте снимките и видеото (с превод на български и английски). Моля ви не оставяйте децата да гледат сами видео-материалите, особено последните два епизода !!!

4 реактор - Огромна експлозия изхвърля и разрушава капака на реактора, тежащ 1200 тона, счупвайки охладителните тръби и разрушавайки покрива.

Чернобилската авария, станала на 26 април 1986 в Чернобилската АЕЦ в Украинска ССР, част от Съветския съюз (СССР), е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоктивните отпадъци падат на територията на Беларус. България е една от засегнатите държави.

Причината е, че на 4-ти реактор се провежда учение на персонала за спиране на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система. Счита се, че процедурните нарушения са спомогнали за инцидента. Едно от тях е недостатъчна комуникация между операторите и служителите, отговарящи за безопасността. Основна причина за аварията е човешкият фактор.

Огромна експлозия изхвърля и разрушава капака на реактора, тежащ 1200 тона, счупвайки охладителните тръби и разрушавайки част от покрива. Когато въздухът влиза в съприкосновение с графитния забавител от вътрешността на реактора, графитът се запалва. По-голямата част от последвалото радиоактивно замърсяване е резултат от огъня, който разпръсква радиоактивните частици в атмосферата. Веднага са хоспитализирани 213, от които умират 31 (28 от тях умират от остра лъчева болест). Повечето са били пожарникари и работници по сигурността, опитващи се да овладеят аварията. От зоната на инцидента са евакуирани общо 135 000 души, в това число и 45 000 от съседния град Припят. Наричат го град където времето е спряло. Може би защото часовниците тук не отмерват време – те отмерват радиационни нива.

Май беше взрив …

Битката за овладяването на аварията, и предпазването от появата на втори взрив с мощност от над 5 мегатона, който би залял цяла Европа с радиоактивен прах, така както е залят сега Припят, е коствала на СССР 18 милиарда тогавашни американски долара (приблизително 50 милиарда днешни) изсипани за по-малко от 6 месеца. Това, комбинирано с последвалия срив на цените на петрола на международния пазар (цената пада на 1/3), създава сериозна дупка в бюджета и началото на една тежка икономическа криза в СССР.

Войници на покрива на Реактор Номер 3 пренасят смъртоносните парчета радиоактивен графит вследствие на експлозията на ги хвърлят в кратера на разрушеният реактор. Първоначално направили опит да използват роботи, но техниката отказвала заради високата радиация или се заплитала в отломките. След това били изпратени хиляди войници - Биороботи. ФОТО: Елена Филатова

Над 600 000 ликвидатори – запасняци, военни, и граждани са работили по затварянето на реактора и овладяването на всички рискови проблеми (втори взрив, заразяването на река Припят, намаляване на радиоактивния прах и затварянето му в 30 киломеровата зона, ограничаването на риска радиация да бъде разпростанена от животни, изграждането на обходна стена, изграждането на саркофага и т.н.) в рисковата зона през първите 6 месеца. От тях около 25 000 са починали под 40 година възраст а 200 000 са обявени за инвалиди. Работата на покрива била сред най-кратките, и траела само 2 минути. На много войници е предлаган избора за начина на изкарване на тяхната военна служба, задължително условие за тяхното пенсиониране. Следващите две години в ада на дъжд от куршуми, ракети и бомби в Афганистан или две минути на спокойният, тих и невидим дъжд от гама лъчи на покрива на Реактор Номер 3.

КГБ снима първо последиците от катастрофата – ето какво …

Радиацията падала неравномерно, оставяйки някои места живи и други мъртви. 3,500 човека отказват да напуснат или са се завърнали по домовете си след разтопяването от 1986 г.

Децата трябвало да се разделят с любимите им играчки. Хората трябвало да оставят всичко, от снимки на родителите им до коли. Техните дрехи, пари и паспорти са стриктно проверявани от властите. Невероятно е как хората имали жилища, мотоциклети, гаражи, коли, вили, пари, приятели и роднини. Хората водели техните си животи. Всеки имал своята си съдба. И след това в рамките на часове избухнал пожара и целият свят за тях като че ли се разпаднал. След няколкочасово пътуване във военна кола, те взимали душ, измивайки радиацията. Тогава те започнали нов живот, голи и без дом, без приятели, без пари, без минало и с много съмнително бъдеще.

Истинската паника настъпва 7-10 дни след инцидента, когато инцидента все още беше държавна тайна, включително и за нищо неподозиращи посетители на зоната.

Неопределено количество хора са заразени поради опита на правителствата в различни държави (това включва и България и Франция) да отрекат инцидента, или това че радио активен прах има в атмосферата им. Големи количества атмосферна радиация са измерени чак до Швеция – на хиляди мили разстояние. Кръвните ракови заболявания в Европа са повишили честотата си 60 пъти в последните 20 години, спрямо статистиките правени през 70-те. Само в Русия над 1 152 деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза, директен ефект на Чернобилската авария. Същият тип “чернобилски” рак се наблюдава из цяла Европа, включително “незасегната” Франция. По данни на изследвали проблема, само в Беларус има 300,000 родени след аварията деца, които страдат от проблеми причинени от нея.

Колко хора умряха от радиацията? Никой не знае – дори приблизително. Много бюлетини, публикуват цифри, вариращи от 30,000 до 300,000, но много неофициални източници споменават цифрата 400,000. Точната цифра няма да бъде узната през нашия живот и може би и през живота на нашите деца също.

Чернобил изравни всичко за един ден и сега къщите на обикновените хора са в една редица с тези на заможните хора по онова време.

Радиацията ще остане в областта на Чернобил в следващите 48,000 години, но хората може би ще започнат пак да населяват района след около 600 години – плюс минус 3 века. Експертите предричат, че дотогава най – опасните елементи вече ще са изчезнали – или ще бъдат достатъчно погълнати от остатъка от световния въздух, почва и вода.

Само на базата на тази статистика можем да си направим извода, че между 0.05% и 0.1% от населението на земята е пряко засегнато, и около 1% е косвено засегнато от аварията. Това идва само да ни напомни какви биха били ефектите от дори малка ядрена война.

За да ни стане ясно трябва да научим нещо за явлението радиация и устройството, което използваме за да измерим нивото й – гайгеров брояч.

Гама лъчението е най – достъпният вид радиация, който може да Ви докара проблеми веднага. Това лъчение е нещо като невидими куршуми, които могат да убият за часове, докато алфа и бета радиациите са нещо като бомба със закъснител. С вдишването на радиоактивния въздух тези радиации влизат в човешкото тяло, настаняват се там и след наколко години експлоадират във вид на ракови клетки. Бета лъчението има повече маса и по – малко енергия от гама лъчението, така че не прониква толкова дълбоко. По принцип алфа радиацията не може да се движи повече от 4 – 12 см. (1-3 инча) преди да спре, така че спокойно можем да играем билярд с топки от чист плутоний. Мъртвите клетки по нашата кожа ще спрат бета радиацията, т.е. дори и да жонглираме с топки от плутоний ще е безопасно, само не ги поглъщайте.

Ако направите измерване в Киев, ще измерите около 12-16 микрорентгена на час. В някой обикновен град на Русия или Америка, той ще покаже 10-12 микрорентгена на час. В центровете на много европейски градове се измерват 20 микрорентгена на час, нищожна цифра. 1,000 микрорентгена са равни на 1 милирентген и 1,000 милирентгена са равни на един рентген. Или 1 рентген е с 100,000 пъти по-голям от средната радиация в нормален град. Доза от 500 рентгена в рамките на 5 часа е фатална за хората.

Интересното е, че доза с 2,5 пъти по-голяма от гореспоменатата е достатъчна да убие пиле, а 100 пъти по – голяма доза убива кълвач. Такова количество енергия не може да бъде измерено в Чернобил сега. В първите дни след експлозията, на някои места около реактора са измервани 3,000-30,000 рентгена за час. Хората от пожарната, които били изпратени да гасят пожара в реактора, били „изпичани” на място от гама лъчението. Останките от реактора са били погребани в един огромен саркофаг от стомана и бетон, в днешни дни определено е безопасно да се пътува до района на реактора.

Ако пътуваме през зона, където нивото на радиация не надхвърля 100 mR/hr, тогава за един час ще получим същата доза гама лъчи, която получава пътникът в самолета от Киев за Лондон за няколко часа от неговото пътуване. За нещастие, не можем да преброим броя на алфа и бета частиците, които вдишваме, това е най – лошото. В първите години след нещастието, би било самоубийство да се пътува там с открито превозно средство, но нещата са се променили от 1986 г., сега радиацията е отишла в почвата и живее в краставици и гъби …

ЖИВЕЕ В ДЕЧИЦАТА … ТЕ СА НА ВСИЧКИ ЧОВЕЦИ НА ТАЗИ ПЛАНЕТА …

Мемориалът на Чернобилската нощ. На мъртвите, живите и неродените ... написано на камъка.

Строежът на Чернобилската АЕЦ е започнал през 1970 г. При настъпването на инцидента атомната централа разполага с 4 атомни реактора, въведени в експлоатация съответно през 1977, 1978, 1981 и 1983 г. Реакторите на централата са от тип РБМК (реактор с висока мощност канален) и използват графитен забавител, със значително по-висока мощност от тези с воден забавител. До инцидента в Чернобил са смятани за един от най-надеждните типове реактори строени на територията на СССР. Интересен факт е, че 3 години преди аварията в Чернобил става авария с реактор от подобен тип в Игналинската АЕЦ (Литва) при условия, които са до известна степен подобни с чернобилската авария, но въпреки това Литва оцелява.

ИЗТОЧНИЦИ: Голяма благодарност на екипа на уебсайта: Страница посветена изцяло на трагедията в Чернобил, направен на български език в който главно действащо лице е Елена Филатова. Там ще намерите много снимки и видео.