Гл. редактори: Къде са парите на държавата?

Българите са втори в света след американците по подадени заявления на глава от населението за достъп до обществена информация

Милиони държавни пари в “наша” частна банка

26 април 2010г. В края на миналата седмица главните редактори на 13 медии, членове на Съюза на издателите в България (СИБ) попитаха Министърът на финансите Симеон Дянков в кои банки държат парите си министерствата и още 18 дружества с преобладаваща държавна или общинска собственост. Законовият срок за отговор е 14 дни.

В писмото медийните шефове настояват Дянков да съобщи депозитите на всяко от дружествата във всяка една търговска банка към 31 декември м. г. и 31 март т. г.

Става дума за РВД, “Индустриални зони”, “Летище София”, Булгартрансгаз, Български пощи, Булгартабак холдинг, Терем, Благоевград-БТ, НЕК, Българския енергиен холдинг, Булгаргаз, АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица Изток” 2, Фонда за органите на местно самоуправление в България ФЛАГ, Кинтекс, БДЖ, “Железопътна инфраструктура” и “Информационно обслужване”.

Заявлението е подписано от главните редактори на вестниците “Труд”, “24 часа”, “Стандарт”, “Капитал”, “Дневник”, “Земя”, “Дума”, “Новинар”, “168 часа”, “Сега”, и списание “Тема”.

Писмото се подкрепя и от главните редактори на вестниците “Марица” и “Струма”.

Главната редакторка на “Капитал” Галя Прокопиева припомни, че към лятото на 2009 г. основният масив депозити на държавни предприятия бил концентриран в Корпоративна търговска банка (КТБ). Въпросът бил дали това все още е така, защото нямало как да стане без политическа протекция.

По информация на “Капитал” КТБ е финансовата структура, свързана с купуването на вестниците на Дилян Пеевски и Ирена Кръстева. Правила за това как държавните предприятия избират в коя банка да си слагат парите не съществували. А ставало дума за стотици милиони левове, които били в разплащателни сметки при ниски лихви. Разликата до пазарните лихви се превръщала в печалба за банката, заяви главната редакторка на “Капитал”. От това Прокопиева направи извода: “С парите на данъкоплатците се появява печалба в частна финансова институция, което позволява изкупуване на медии.”

Българите са втори в света след американците по подадени заявления на глава от населението за достъп до обществена информация.