Борисов на тайни срещи в Белград

26 април 2010г., Белград. Премиерът Бойко Борисов след като проведе разговор на четири очи със сръбския си колега д-р Мирко Цветкович поставиха акцент в официалните раговори върху основни инфраструктурни и енергийните проекти. ФОТО: МС

Премиерът Бойко Борисов имаше тайни срещи в сръбската столица цели 4 часа от общо 11 за посещението

Изключителни мерки за охрана – по време на разговора на четири очи между двамата премиери, и по време на официалните изявления изключват честотите на мобилните телефони

26 април 2010г. Премиерът Бойко Борисов имаше тайни срещи в сръбската столица Белград в продължение на 4 часа, като сръбските служби за сигурност бяха осигурили изключителни мерки за охрана, съобщи ДАРИК РАДИО.

Малко повече от 4 часа от общо 11 часа на официалната визита в сръбската столица на българската правителствена делегация, начело с премиера Бойко Борисов, са засекретени и срещите и разговорите през това време не са обявени.

Според правителствени източници нашата делегация ги е използвала за срещи с представители на сръбските служби за сигурност. В българския екип заедно с премиера и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, в сръбската столица са още и директорът на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, председателят на ДАНС Цветлин Йовчев. Те също проведоха срещи със сръбските си колеги, но обсъдените въпроси не бяха обявени и коментирани публично, съобщават от ДАРИК РАДИО.

По същия начин не стана ясно и какви разговори е провел премиерът Бойко Борисов по време на 4-часовия закрит период от визитата.

По време на официалните преговори между българската и сръбската делегация, както и след това, не беше засегната нито с една дума темата за протеклите преди няколко месеца информации, че сръбският съд ще го призове на разпит като свидетел по делото срещу Сретен Йосич. По време на разпит пред белградския окръжен съд преди няколко месеца Сретен Йосич обяви, че докато е бил в България, е покровителстван от Бойко Борисов, който по това време беше главен секретар на МВР. Малко след това Бойко Борисов опроверга това, като заяви, че точно по негово разпореждане Сретен Йосич беше арестуван по искане на Интерпол и беше предаден на холандските правосъдни власти. Този въпрос е решен и премиерът Бойко Борисов изобщо няма да бъде викан за свидетелски разпит в Белград заради Сретен Йосич, допълват от ДАРИК РАДИО.

Цялата визита на българската делагация преминава с изключителни мерки за сигурност, като по време на разговора на четири очи между двамата премиери, и по време на официалните изявления след това дори бяха изключени честотите на мобилните телефони.

26 април 2010г. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и неговият сръбски колега Ивица Дачич подписаха Междуправителствено споразумение за изграждане и функциониране на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, под зорките погледи на своите премиери. Предвижда се контактният център да бъде изграден на българска територия, на ГКПП – Калотина. ФОТО: МС

„От 2004 година не е свиквано заседание на Съвместната българо-сръбска комисия, което само по себе си говори, че до днешното ни посещение в Белград, отношенията между двете държави не са били на необходимото равнище. С министър-председателя Мирко Цветкович решихме комисията да бъде свикана веднага, за  да се заеме с решаването на съвместните ни проблеми на по-високо ниво”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след като проведе разговор на четири очи със сръбския си колега д-р Мирко Цветкович, цитиран от прес-службата на МС.

Акцент по време на разговорите беше поставен  върху основни инфраструктурни и енергийните проекти и по-специално проекта за интерконекторна връзка София-Димитровград-Ниш и газопровода Дупница-Ниш. Двамата правителствени ръководители се договориха да се ускорят дейностите по изграждане на магистралата София-Ниш и тя да бъде пусната в експлоатация в края на 2012 година.

„Има добро сътрудничество и взаимно доверие между България и Сърбия. Нашата съседка може да разчита на пълната ни подкрепа за присъединяване към Европейския съюз”, категоричен е министър-председателят Бойко Борисов. Той е убеден, че България и Сърбия заедно могат се справят с всички проблеми и да преодолеят спада на стокообмен между двете държави.

С Мирко Цветкович се договорихме нашите служби да работят относно размяна на информационни данни в реално време по въпроси, свързани с разузнаването и контраразузнаването, както и справяне с контрабандата и безкомпромисна борба с организирана престъпност”, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Той допълни, че се работи активно и за изграждане на ГКПП-та на българо-сръбската граница.

По думите на българския премиер мирът на Балканите може да съществува, ако страните от региона си помагат взаимно. „Сърбия трябва да знае, че в лицето на България има пълна подкрепа и добър приятел”, допълни той.

По време на официалното си посещение в Република Сърбия министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне и с президента на страната Борис Тадич.