Сирия започва да връща на България милиони долари

Премиерът Бойко Борисов и министър-председателя на Сирия Мохамад Наджи Отри посрещнати от почетния караул в Дамаск. Отри получи от колегата си като подарък копие на плочка с конник от Тракийското съкровище. ФОТО: МС

По време на официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов подписват три споразумения – за дълга от $75 млн., за транспорта и спорта

Премиерът дари парче от Тракийското съкровище и златна маска

25 април 2010г. Приключи официалното двудневно посещение на премиера Бойко Борисов в Сирия, съобщи прес-службата на министерски съвет.

Премиерът обсъди днес по-рано с президента и с премиера на Сирия – Башар ал Асад и Мохамед Наджи ал Отари въпроси от двустранен интерес.

В рамките на следващия месец България ще получи 17 млн. долара, което представлява 24 % от дълга на Сирийската арабска република към страната ни. Това предвижда подписаното днес в Дамаск Споразумение между двете правителства. Средствата ще бъдат преведени на Министерството на финансите. Към момента целият размер на дълга към България възлиза на 75 млн. долара. „Ние получаваме най-голям процент от задълженията, които Сирийската арабска република има и връща към други страни”, обясни министър-председателят Бойко Борисов.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който бе в делегацията, придружавала Борисов в Сирия, подписа окончателното споразумение за уреждането на дългa между правителството на България и правителството на Сирия.

В рамките на посещението бяха подписани още три споразумения между двете държави – за икономическо сътрудничество, за сътрудничество в областта на физическото възпитание и спорта и за международен сухопътен транспорт на пътници и стоки. По време на пленарните разговори между официалните делегации бяха постигнати договорености за възстановяването на въздушната линия София-Дамаск, както и за откриването на две нови – Варна-Латакия, София-Халеб.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа икономическото споразумениe, а министърът на външните работи Николай Младенов другите две – за транспортта и спорта.

В рамките на двудневното официално посещение на българската делегация в Дамаск се проведе и съвместен бизнес форум, по време на който взе участие вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков (ляво). ФОТО: МС

„България се завръща в Близкоизточния регион при стари партньори и нови приятели, заяви министърът на външните работи Николай Младенов след среща със сирийския му колега Уалид Ал Моаллем. Двамата министри се договориха да направят основен преглед на юридическата база на отношенията между двете страни. България ще подкрепи Сирия за сключване на споразумение за асоцииране с ЕС.

„Сирия възлага много надежди на България проблемите в тази част на света да се решат по мирен път, а това е позицията и на нашата държава”, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът Борисов и президентът на Сирийската арабска република Башар Ал Асад. ФОТО: МС

Ръководителят на българската правителствена делегация поднесе подарък копие на Маска на Терес на президента на Сирийската арабска република Башар Ал Асад, с който разговаря в рамките на посещението си. Премиерът Бойко Борисов се срещна и с министър-председателя на Сирия Мохамад Наджи Отри, който получи като подарък копие на плочка с конник от Тракийското съкровище.

„Най-важното при тази визита е, че възстановяваме традициите, които сме имали преди години”, каза министър-председателят Бойко Борисов. „Основна цел за двете държави ще бъде да гарантират на бизнеса сигурност и възможност за работа. В отношенията между страните България може да помогне с подготовка и обучение на кадри в сферата на туризма и медицината. Ще се стимулира и връщането в Сирия на българските фирми, които да се включат в проектирането и изграждането на инфраструктурни обекти, енергийни мощности, развитието на техническата и текстилната промишленост”, обясни премиерът Бойко Борисов. „По този начин ще осигурим работни места и влияние в този район”, допълни българският министър-председател.