Наш ученик с филм на фестивал в Калифорния

Веселин Чолаков е high-school student и автор на избраната лента

“Облаците летят на запад” е по действителен случай и е съчетание от анимация и видео

Тематиката е нарастващото световно население и миграцията

Лентата има три номинации за Най-добър студентски филм

Премиерата на лентата в САЩ е в неделя в Ориндж

22 април 2010г. Тази вечер в Orange County е официалното откриване на Newport Beach Film Festival, който бива определян като един от най-големите и най-влиятелни филмови фестивали в света. Тази година пред повече от 50 000 души публика на него ще бъдат представени над 400 филма от над 55 държави.

Тази година, за първи път в цялата история на фестивала, филм на български ученик е в официалната селекция на фестивала. Казва се Веселин Чолаков и в момента е high-school student.

“Облаците летят на запад” е плод на повече от година и половина работа за 18-годишният бургазлия. Лентата е с продължителност от 22 минути и като техника представлява съчетание от компютърна анимация, класическа анимация на ръка (hand-drawn), motion graphics и реално заснето видео.

Тематиката е на изключително социална тема, като филмът разказва за това, как хората в една малка държава, като България успяват да оцелеят по пътя на забравата на комунизма.

В същото време историята на филма поставя директно проблеми като урбанизация, глобализация, нарастващото световно население и миграцията, породена от локални конфликти. Филмът е по действителен случай за един човек в непознат град, без приятел, с когото да говори, с единствения начин да преживява като свири на акордеон…

“Облаците летят на запад” има три номинации за Най-добър студентски филм.

На април 25ти 2010, Неделя от 15:30 PDT е премиерата на филма за САЩ в Edwards Island Cinemas – Screen 7 (999 Newport Center Dr, Newport Beach, California 92660) [карта]

Веско Чолаков е роден преди 18 години в Бургас. Завършва природоматематическа гимназия в града. Играе тенис, волейбол, киното го забавлява, математиката го изтощава, но сам казва, че не се отказва. Теорията му за живота се върти около, това да се опита да разбере света колкото и невъзможно да е, като най-упорито вярва, че единствените граници на човешкото същество са границите на неговото въображение.

ВИДЕО-ТРЕЙЛЪР НА ДРУГАТА ЛЕНТА НА ВЕСКО – Следвай ме! FOLLOW ME: