Армения се отказа от сближаване с Турция

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915 - 1917 г. са били избити 1.5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000. Анкара категорично отхвърля тезата за геноцид. ФОТО: www.bitsofnews.com /кликнете върху снимката за голям размер/

… и за българските арменци /+видео/

Президентът Серж Саркисян потвърди прекратяването ратифицията на историческите протоколи за помиряване с Турция

“Разумните срокове” приключиха – позицията на Турция е неприемлива!”

България все още не е признала турският геноцид срещу арменците, въпреки че нито един българин не е получил компенсации по международните договори с Турция

Над 20 държави в света са потвърдили геноцидът

В САЩ се чака решението на Прзидента Обама

21 април 2010г. Президентът на Армения Серж Саркисян потвърди днес, че Ереван прекратява ратифицирането на историческите протоколи за помиряване с Турция, но отбеляза, че Армения не напуска изцяло процеса, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Смятаме за завършен настоящия етап от арменско-турските отношения”, заяви Саркисян в обръщение към арменския народ, цитиран от руската агенция Интерфакс.

„Турция не е готова да продължава процеса и да се движи напред без предварителни условия. Понятието „разумни срокове” приключи. Тяхната позиция е неприемлива”, заяви Саркисян.

По-рано управляващата коалиция в парламента на Армения разпространи изявление за необходимостта от изваждане от дневния ред на арменско-турските протоколи и заяви, че опитите за сближаване с Турция са безуспешни.

В изявлението си мнозинството заявява, че през последните две години президентът на Армения Серж Саркисян и управляващата партия са предприели последователни стъпки за установяване на отношения с Турция, без всякакви предварителни условия.

„Но последователните стъпки на Армения в това направление и желанието на международната общност постоянно се сблъскваха с непоследователната и уклончива позиция на Турция, което доведе до спиране на процеса на ратификация в разумни срокове на арменско-турските протоколи, подписани на 10 октомври 2009 година в Цюрих. /виж тук: Турция и Армения се „побратимиха“

Политическото мнозинство в Армения смята за неприемлива позицията на Турция, в частност последните изявления на премиера на тази страна Реджеп Тайип Ердоган, за свързване на процеса на ратификация на протоколите с конфликта на Нагорни Карабах”, се казва в изявлението на управляващата коалиция в Армения.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще продължи да се придържа към мира с Армения, но настоя на условията за помиряване, след като Ереван прекрати историческото споразумение, предаде БТА.

Турция и Армения подписаха през октомври 2009 година два исторически протокола, предвиждащи установяване на дипломатически отношения и откриване на общата им граница. Споразуменията трябваше да бъдат ратифицирани от двата парламента.

Анкара и Ереван не поддържат дипломатически и икономически отношения, откакто Армения обяви независимостта си през 1991 г. Две години по-късно, през 1993 г., Анкара затвори границата си с Армения, за да подкрепи тюркскоезичния Азербайджан, който е в конфликт с Ереван за контрола на Нагорни Карабах – населен с арменци анклав на азербайджанска територия. Армения пое контрола върху него в резултат на шестгодишна война, продължила от 1988 до 1994 година.

Развитието на отношенията между Анкара и Ереван бе спъвано досега и от дълбоки разногласия заради арменския геноцид. Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915 – 1917 г. са били избити 1.5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000. Анкара категорично отхвърля тезата за геноцид.

В началото на март 2010г. Комисията по външни отношения към Конгреса на САЩ прие резолюция 252, признаваща геноцида над арменците през 1915 г. в Османската иммерия.

Тогава в изявление на арменския външен министър Едуард Налбандиян бе казано, че “това е свидетелство за привързаността на американския народ към общочовешките ценности и е важна крачка за предотвратяване на извършване на престъпления срещу човечеството.”

Турция тогава веднага отзова посланика си в САЩ за консултации. “Осъждаме тази резолюция, която обвинява турската нация в престъпление, което тя не е извършвала”, се каза в изявление на турското правителство.  В него се изрази сериозната загриженост на ръководителя на турското правителство, че приетата резолюция ще навреди на турско-американските отношения, както и на усилията да се нормализират връзките на Анкара с Ереван.

По това време Анкара поднови позицията си, че жестокостите от Първата световна война срещу арменци по времето на Османската империя, предшественикът на съвременна Турция трябва да се изучават от историци на базата на документи и архиви, а не от политици.

Текстът, който бе приет от Комитета за външни отношения на Камарата на представителите на американския Конгрес само с един глас предимство (23-22) призова президента на САЩ да „квалифицира по точен начин систематичното изтребление на 1 500 000 арменци като геноцид”.

Пак по същото време през март т.г. Турция отзова и посланика си в Швеция и отмени посещение на премиера Реджеп Ердоган в скандинавската страна, след като с драматичен вот, отново само с един глас разлика (131-130), както се случи в САЩ само седмица по-рано, шведският парламент призна геноцида над арменците от 1915 година. Трима от управляващото мнозинство в Швеция тогава гласуваха с опозицията.

Геноцидът над арменците досега е признат от 20 държави, сред които Франция, Германия, Италия и Гърция.

Интересно ще бъде решението на президента Обама, след като в ефира се прокрадват мисли и искания от коренното население на Америка – индианците, като крайно мислещите от тях си позволяват дори да споменат, че е съществувал и геноцид на 2 млн. индианци. Другата “бариера” в интересите на САЩ е воденето на военни действия в Афганистан или Ирак, които се осъществяват до голяма степен с помощта на Турция. Дали ще окажат влияние и оръжейните корпорации в САЩ, които могат да загубят такъв клиент като Турция с най-голямата армия в НАТО.

България все още офоциално не е признала геноцидът срещу арменците, макар че преди време се прокраднаха мисли за компенсации от Турция, които бяха положително цитирани в арменската преса в Лос Анджелис. /виж тук: Вестник в Калифорния за България

Признавам, че темата за арменците, за геноцида и най-вече българските арменци в Америка ми е слабо място.

Това е така, защото армеците са с най-старата религия подобна на нашата и по нрави и обичаи адски си приличаме – народни хора, както се казва. За турски издевателства мисля, че няма какво да се каже от наша българска страна, след 500 години отнети ни от живота на държавата и развитието на народа. Само едно – разбираме много добре за какво иде реч! За българските арменци в САЩ, и по-специално в Лос Анджелис нямам какво да кажа, освен че са “най-българите между българите”. Винаги ще помогнат, но реално, за да можеш да оцелееш или да свършиш работа! Точно те, бяха хората, благодарение на които съдадох първото печатно издание на български език на Западния бряг в САЩ – вестник ОБЗОР.

И лекарят ми е български арменец. И зъболекарят! Дори дететгладачката! Никога няма да забравя добротата и професионализма на Д-р Антраник Лалеян, който ме повика, когато разбрал, че се прави вестник, за да помогне! 10 години той безгрешно се грижи за цялото мое семейство! Няма да забравя, когато предостави офисът си за провеждане на български избори! Така че, ако ме видите тази събота 24 април някъде със арменци и с тяхното знаме – въобще не се учудвайте!След това знаете какво следва “по стар наш обичай” – така е и така ще бъде!

Премиерът Бойко Борисов винаги е мислел правилно за партньорите си, и точно той е един от хората, които могат да настояват Турският геноцид срещу арменският народ да бъде признат.

НЕ РАЗБИРАМ – КАКВО ЧАКАТ В БЪЛГАРИЯ?

Само преди броени дни на 20 април в България излезязоха няколко деклараци на различни организации, в които се настоява държавата да признае геноцида над арменския народ. В декларацията на Съюза на тракийските дружества в България, която е изпратена до Председателя на НС, Президента на Р България, Министър-председателя и Посланика на Р Армения у нас се казва:

“На 24 април Международната общност отбелязва най-мащабният, най-жестокият и най-безжалостен геноцид на XX век !”

В текста на документа се напомня, че през последните десетилетия парламентите на редица страни са осъдили геноцида над арменците, но за съжаление сред тези авторитетни страни България не е. В българския парламент проблемът е внасян най-малко три пъти, но неговото обсъждане винаги е отклонявано под “благовидния” претекст, че между Турция и Армения са подписани протоколи за установяване на двустранни отношения, се казва в декларацията.Тези протоколи обаче все още не са ратифицирани от парламентите на двете страни, се казва в позицията на Съюза на тракийските дружества.

“Въпросът е защо отново българският парламент отхвърля признаването на геноцида над арменския народ. Според нас основната причина е почти вековният “страх” от силния ни съсед Турция и безпринципността на българските управници. Съюзът на тракийските дружества в България винаги е бил съпричастен към трагичната съдба на арменския народ и защото съдбата на тракийските българи е такава. Десетки хиляди са избити, прогонени са от родните им места. И до днес Турция не е обезщетила нито един българин въпреки разпоредбите на Ангорския договор /1925 г/ между двете страни. В навечерието на 24 април Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България се обръща към българските депутати от 41 – то НС и към председседателя г-жа Цецка Цачева да преоценят позицията и действията на българския парламент. България трябва да признае геноцида над арменския народ. Това няма да попречи на двустранните отношения между България и Турция, така както не са нарушени международните връзки между Турция и Русия, Турция и Франция”, завършва декларацията.

Още за Армения и за българските арменци четете и гледайте видео – кликнете на линка:

България и Армения