Отварят небето!

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Европейските летища, включително тези, от които летят почти всички българи към Америка са отворени

Индипендънт: “Това което се случи е нищо пред това, което предстои!

21 април 2010г. Въздушният трафик в Европа, който беше нарушен от изригването на вулкан в Исландия, се очаква да се върне до почти нормално ниво в четвъртък, съобщиха европейската агенция за контрол на въздухоплаването, предадоха световните агенции.

„Почти 100% от въздушния трафик ще бъде изпълнен в Европа, утре 22 април”, съобщиха от Евроконтрол. „Почти 22 500 полета ще бъдат изпълнени в европейското въздушно пространство днес. При нормални условия полетите са 28 000,” казват от агенцията, цитирани от БТА.

Ейяфялайокул, вулкана изригнал в Исландия, заради който в продължение на почти една седмица бяха парализирани въздушните връзки в Европа, през последните дни е понижил активността си десет пъти, в сравнение с първите 72 часа на изригването му, съобщиха експерти от геофизичния институт към Исландския държавен университет, цитирани от световните информационни агенции. Настоящият темп на изхвърляне на магма се оценява на около 30 куб.м, или 75 тона в секунда, докато в началото на изригването е бил 300 куб.м (750 тона) в секунда. Отделянето на пепел е достигнало „незначителни” нива.

Почти цялото небе на Европа е отворено, включително най-проблематичните и с най-много български пътници в посока Америка.

Британските летища бяха отворени във вторник вечерта, след като бяха приети нови европейски правила, които значително намалиха зоните, в които не могат да се изпълняват полети. Във Великобритания вече пристигнаха първите полети от Азия, Африка и Америка, съобщава британският вестник „Таймс”.

Решението за отварянето на летищата бе взето след среща между представителите на авиокомпаниите и министъра на транспорта Андрю Адонис.

От Службата за гражданска авиация разрешиха подновяването на полетите, след като са получили уверения от производителите на самолетни двигатели, че не би трябвало да има проблеми, ако машините преминат през райони, в които имат замърсяване с вулканична пепел.

Авиокомпания „Бритиш еъруейз” предупреди пътниците да очакват и днес да има отменени полети от и до летищата Хийтроу и Гетуик.

Изпълнителният директор на „Бритиш еъруейз” Уили Уолш обвини правителството и британската служба за въздушна сигурност, че са подложили на ненужно изпитание стотици хиляди пътници.

САЩ и Европа не могат да се мерят във въздуха

Търсете вашите права „във въздуха“

След шест дни бе отменена забраната за полети след силен натиск от страна на авиационната индустрия. Британските летища бяха незабавно отворени, след като самолетни и двигателни инженери промениха мнението си за способността на пътническите самолети да преминават през зони, в които има вулканична пепел. Заради изригването на вулкан в Исландия спря работата на европейските авиокомпании, които понесоха щети за над един милиард долара, пише британският вестник „Гардиън”.

Според Уолш реакцията е била прекалена. Изпълнителният директор на „Бритиш еъруейз” смята, че британското въздушно пространство е могло да бъде отворено много по-рано. От авиокомпанията обявиха, че е нужно време, за да подновят своите полети по график.

Въпреки че спря 100 000 полета в Европа, нанесе сериозни щети на авиокомпаниите, блокира стотици хиляди пътници, наруши учебни занятия и работата на редица фирми и донесе тишина в къщите близо до летищата за първи път от десетилетия, сегашното изригване на вулкана в Исландия може да е нищожно на фона на хаоса, който тепърва се задава, пише британският вестник „Индипендънт”.

Авиокомпания “Ер Франс” планира да изпълни всичките си полети на далечни разстояния, предвидени за сряда, съобщи Ройтерс. Няма да има обаче полети на средни разстояния в Северна и Североизточна Европа.

Германският автомобилен производител BMW реши днес да спре поточните линии в три свои завода във федералната република – в Динголфинг, Регенсбург и Мюнхен.

Причината е в недостига на електронни компоненти, които баварският концерн купува по цял свят. Преди дни BMW съобщи, че не може да си достави скоростни кутии от САЩ, за чиито превоз няма алтернативен на авиационния отранспорт. Така близо 7000 клиенти ще трябва да почакат за новите си автомобили,