Народът дава отрицателен вот на държавата

Бойко Борисов и Цветан Цветанов са политиците, които запазват положителния си рейтинг, според социологическо проучване

София, 20 април 2010г. Бойко Борисов и Цветан Цветанов са политиците, запазили положителния си рейтинг през последните 6 месеца. Това отчита социологическо изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в периода 8-11 април т.г. сред  1 257 пълнолетни граждани на страната.

Според данните министърът на вътрешните работи “трупа” рейтинг, което, по думите на директора на Центъра Юлий Павлов, може да се обясни с полицейските акции. През октомври 2009 г. на Цветанов са вярвали близо 52 процента от запитаните. През април т.г. процентът вече е 56,4.

За същия период премиерът се е ползвал с доверието на 63,6 на сто от анкетираните /октомври м.г./, сега въпреки челното си място е спаднал до 57,6 на сто.

През последните 6 месеца президентът Георги Първанов губи 10 пункта от доверието – от 49,7 на 39,8, сочи изследването.

Конфликтът Първанов-Дянков, коментира Павлов, се е отразил еднакво негативно и върху двамата, като финансовият министър е загубил малко повече. През октомври 2009г. , според данните от проучването, НЕдоверието към него е било 41,4 процента, а в момента то е 56,4 на сто. За държавния глава цифрите са съответно – 44,9 процента и 54,8 процента.

Меглена Кунева остава твърдо в първата петица на политиците, на които анкетираните продължават да вярват.

Расте НЕдоверието към главния прокурор Борис Велчев, отчита проучването. За половин година от 60,6 процента то се е покачило на 65,2 на сто. Т.е. само близо 35% му вярват.

Първите топ трима в класацията по недоверие остават непроменени от преди изборите досега, според отговорите на участниците в анкетата. Лидер е Ахмед Доган – с 87 процента, следва го Иван Костов – 81, 8 на сто и Волен Сидеров с 81,1 процента. Четвърти в момента е Яне Янев, към когото недоверието е 80,1%, който както по-рано ви съобщихме през изминалата седмица имаше политическа совалка в САЩ, когато се срещна с наши сънародници в Чикаго.

Председателят на парламента Цецка Цачева също “отива надолу”, като събира скептицизма на повече от половината, или 54,6% от анкетираните, докато през октомври м.г. цифрата е била коренно различна – 47,3 процента.

От отговорите на участниците в проучването може да се направи изводът, че хората едва сега започват да осъзнават реалните резултати от кризата и това неизбежно води до спад в довериетао към институциите, обясни Юлий Павлов. Ако през м.г. 30, 8 на сто са отговаряли, че очакват подобряване на положението, то април тази година този процент вече е едва 18.

През април 2009 г. 18,7 на сто са смятали, че нещата у нас ще се влошат, шест месеца по-късно те са вече 42,1 процента.

Според представените данни спада доверието към президентството, Народното събрание и правителството.

В същото време расте рейтнигът на полицията – в момента той започва да се добижава до половината, като се ползва с доверието на 42,9 процента от анкетираните, в сравнение с април 2009г. – 34,9 на сто.