САЩ и Русия – ръка за ръка

Двете световни сили подканиха останалите държави да дадат своя принос в ядреното разоръжаване

Ню Йорк, 20 април 2010 г. САЩ и Русия призоваха вчера от трибуната на ООН в Ню Йорк всички държави да дадат своя принос за пълното ядрено разоръжаване на света, съобщи Асошиейтед прес.

Демонстрирайки единомислие след подписването на новия руско-американски договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, постоянните представители на Москва и Вашингтон в ООН, Виталий Чуркин и Сюзън Райс, обявиха, че “новият СТАРТ” ще намали ядрените арсенали на двете страни до най-ниското ниво след периода на ядрената надпревара, започнала през 60-те години на миналия век.

Чуркин се обърна “към всички, а най-настоятелно към страните, които имат ядрени арсенали, да обединят усилията си с Русия и САЩ в сферата на ядреното разоръжаване”, посочва АП. Според него “подписването на новия договор поставя началото на нови отношения във военно-стратегическата сфера”.

От своя страна Сюзън Райс подкани света да се възползва от “набраната в последните седмици инерция в името на истински напредък” към разоръжаване, неразпространение на ядреното оръжие и на мирното използване на ядрената енергия. “Общото ни обръщение днес е ясен сигнал за много по-здравите отношения между нашите две страни – отношения, основаващи се на откровеност, сътрудничество и взаимно уважение”, подчерта тя.

ПРИПОМНЯМЕ:

Великите сили след срещата във Вашингтон

Вашингтон събра световният елит