Дипломати помагат на закъсали след вулкана българи

МВнР е оказало съдействие на над 200 български граждани в чужбина

Отменените полети днес

Къде да търсим помощ?

София, 20 април 2010г. Над 200 българи са се обърнали за помощ към задграничните ни представителства по света след възникването на кризата с въздушния превоз в Европа, съобщиха от външното ведомство.

Основното, което българските представители могат да направят, е да предложат алтернативен на въздушния транспорт и да помагат при търсенето на хотел или друго място за настаняване.

МВнР прави всичко необходимо, за да окаже пълно съдействие на българските граждани, които не могат да се завърнат, поради затруднения въздушен трафик, посочват от ведомството.

По случая с блокираните в Лондон ученици от транспортна гимназия в Плевен посолството е осигурило храна и вода с лични средства на служителите. Родителите изпращат допълнително пари. От България вече е тръгнал автобус за Лондон, който трябва да вземе учениците на 21 април. Други 12 души в Лондон също са поискали помощ и са били насочени към евтин хотел.

25 души от юношеския национален отбор по футбол са останали в Португалия. Вчера те са отпътували с автобус от Порто за Лисабон и се очаква днес да отлетят за София.

Посолството в Мексико е помогнало на българския национален отбор по хокей на лед да се свържат с авиопревозвача си и спортистите ще бъдат превозени с първия възможен полет за София.

Няколко десетки българи са били блокирани на летището в Мюнхен. На тях е предоставена информация за други възможности за придвижване. Уведомени са, че след намесата на МВнР ще могат да преминат през Сърбия само с лични карти и могат да използват автобус.

Петима българи, от които 4 деца, са били настанени в комплекса на посолството в Париж. След организиран превоз до Германия, групата от 14 човека е отпътувала за София.

Задграничните представителства остават в готовност да подпомогнат всички български граждани, които се обърнат за помощ към тях.

Днес 20 април са отменени полетите на “Луфтханза” за Мюнхен, Франкфурт и Дюселдорф, както и на “Изиджет” за Милано, съобщиха от пресцентъра на Летище София, цитирани от БТА. Излетели са днес седем самолета – за Виена, Париж, Прага, Мадрид, Рим, Ларнака. Кацнали са два самолета – от Виена и Варна.

ПРИПОМНЯМЕ:

Търсете вашите права „във въздуха“

ЕС: „Отваряйте небето!“