Пушек няма – летищата отворени

Вятърът духнал вулканичният облак към Украйна

Пуснаха извънредни автобуси

Сънародници живущи в Европа пълнят рейсове – сърбите ги свалят за проверка

След 5-дневен капан половината летища на Стария континент отварят

19 април 2010г. Пушек няма и летищата в България са отворени – това е доброто “добро утро” в Родината.

Рано сутринта стана известно, че над България няма вулканичен прах. Облакът е бил преместен към Украйна от силния вятър. Това каза 9:30 б.вр. (11:30рм ЛА вчера) по Сутрешния блок на БНТ синоптикът към БАН Анастасия Стойчева.

Директорът на летище София Пламен Станчев пък обяви, че много от полетите на летище София са анулирани, но се очаква те да бъдат възстановени до края на деня. Летищата в Бургас и Пловдив бяха отворени от днес, 10.00 часа местно време и ще бъдат затворени отново след около 6 часа, ако въздушната обстановка се развали. В момента работи и летище София. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

На Центална автогара – София са пуснати допълнително автобуси за всички направления в Европа. Има и допълнително пуснати влакове.

Българи, блокирани в Брюксел, се прибират от Белгия, през Германия, Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, съобщи Фокус. При преминаването от една страна-членка на ЕС в друга, пътуващите дори не разбират, че пресичат граница между две държави. На излизане от Хърватия за Сърбия митничари се качват в автобусите и проверяват личните карти на пътуващите. В Сърбия, което все още не е част от Евросъюза, митническата проверка протича по същия начин.

В събота българските власти се споразумяха със сръбските, да бъде разрешено преминаването на български граждани през тяхна територия само с лични карти докато не отпадне проблемът с въздушния транспорт. Въпреки облекченията, направени от западната ни съседка, на ГКПП Калотина проверките протичат по-сложно и по-бавно. Пътниците, без шофьорите, слизат от превозните средства и преминават границата между Сърбия и България пеш. В това време преминават през пункт, в който всеки си показва личната карта на митничаря, намиращ се зад гише. След проверката на личните документи пътниците, се качват отново на превозните си средства – автобуси, микробуси или коли – и продължават по маршрута си.

Запитан защо проверката се извършва по този начин, един от граничните служители каза само, че причината е Шенген.

След петдевен капан днес се очаква половината от летищата на стария континент да приемат полети.

ОЩЕ ТУК: Всичко до/в момента за полетите след вулкана

Търсете вашите права „във въздуха“

2 comments for “Пушек няма – летищата отворени