Местят здрaвеопазването в затвора

След здравния министър и шефката на здравната каса потегли към съда

От търговска фирма за лекарства пуснали сигнал поискан подкуп от министър на стойност 28 милиона лева до службите за сигурност още преди три месеца

Заключиха и замесен член на ръководството на БСП

Премиерът: “В течение съм на разследването от самото му начало. Ще бъдем безкомпромисни към всеки, независимо дали е от предишните или от настоящите управляващи”

София, 19 април 2010г. Най-вероятно сградата на Централния затвор ще бъде “предоставена” на Министерство на Здравеопазването, след като висшето здраве-гарантиращо ведомство остана без министър***, след като бе обвинен в делавери, а сега и друга служба свързана със здравето на народа и нас – българите в чужбина бе “обезглавена” – Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ .

Днес бяха повдигнати цели две обвинения срещу бившия директор на /НЗОК/ и бивш зам-министър Емил Райнов, като заедно с него Софийска градска прокуратура, след съвместни действия с ДАНС и проведено разследване, е привлякла в качеството на обвиняеми и сегашният директор на НЗОК Жени Бумбарова-Начева , както и Веладин Битолски.

Веладин Георгиев Битолски е член на ръководството на БСП. Роден е на 06.11.1954. Завършил Педагогика. Заемал е длъжността парламентарен секретар на МС при управлението на Сергей Станишев. На 29. 10. 2008 г. е назначен за началник на кабинета на тогавашния премиер Сергей Станишев.

На Райнов са повдигнати две обвинения за търговия с влияние за това, че от фирмата за търговия с лекарствени средства “Търговска лига” АД е поискал близо 28 милиона лева.

От дружеството са написали в сигнала, че след като отказали да дадат парите, започнали да имат трудности, след като се явявали на търгове за лекарства. Прокуратурата ще проверява много от сделките за лекарства, как са печелени и от кои фирми, както и условията, при които са сключвани.

Преди шест месеца от ДАНС също са дали в прокуратурата данни за нарушения в здравеопазването. Прокуратурата вече поиска отстраняването на Начева от длъжността. Очаква се, ако бъде отстранена, в прокуратурата да постъпят още сигнали за нарушения.

На Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба. Първото от тях е за това, че за периода февруари-май 2009 г. в качеството си на директор на дирекция “Бюджет и финансови параметри” в здравната каса Начева е превишила властта и правата си, като неправомерно, еднолично се разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК – Сливен. Второто обвинение е за продължавано престъпление по служба за периода 01.03.2010 г. – 31.03.2010 г. В този период Начева е разпоредила на директора на РЗОК-София да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на МБАЛ “Токуда Болница София” АД и на Военномедицинската академия – София.

Жени Начева беше избрана от парламента за директор на НЗОК на 10 февруари по предложение на ПГ на ГЕРБ със 110 гласа “за”, 12 “против” и 41 “въздържали се”. Преди да стане директор, Начева беше директор на дирекция “Бюджет и финансови параметри” в НЗОК. При обсъждането на номинацията й от опозицията възразяваха, че проекторешението е било внесено късно предишния ден и бързо е гласувано в пленарната зала, без кандидатът да бъде изслушан в ресорната комисия или другите парламентарни групи да предложат свои номинации.

“Очаквам Жени Бумбарова-Начева да подаде оставка от поста директор на НЗОК, за да може институцията да продължи нормалната си работа”, заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод на повдигнатите днес обвинения на Начева от Софийската градска прокуратура, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

“В течение съм на разследването от самото му начало. Поздравявам прокуратурата и ДАНС за добрата съвместна работа. Както многократно съм заявявал, ще бъдем безкомпромисни към всеки човек, за когото постъпят данни за извършени нарушения, независимо дали е от предишните или от настоящите управляващи”, допълни премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов е отбелязал, че има готовност да предложи нова кандидатура за поста директор на НЗОК, при положение, че Начева подаде своята оставка.

Познавам Жени Начева като експерт, учуден съм от това, което се случва, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов, потърсен да коментира повдигнатите обвинения от прокуратурата на директора на НЗОК Жени Бумбарова-Начева. По думите му злоупотребите, за които са повдигнати обвинения, са направени преди реформите в НЗОК. С приетите в края на миналата година изменения в Закона за здравното осигуряване се промени начинът на избор на директор на касата, органите на управлението й, посочи Иванов. Според него с промените касата трябва да работи по-добре.

Твърде възможно е към хора, които поставяме на отговорни позиции, да има стремеж да бъдат оклеветени. Това каза съпредседателят на парламентарната група на политическта партия ГЕРБ Красимир Велчев, потърсен за коментар за повдигнатите обвинения от прокуратурата на директора на НЗОК Жени Бумбарова-Начева, цитиран от БТА.

Красимир Велчев заяви, че не желае да коментира обвиненията, без да се запознае с доказателствата за тях. Той отбеляза обаче, че никой, който е извършил злоупотреби, няма да се ползва с политически чадър от ГЕРБ.

*** Бившият здравен министър Божидар Нанев (ГЕРБ) бе обвинен, че в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил две неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването и „Рош България” ЕООД за доставката на лекарства – антивирусни препарати „Тамифлу”, които бяха масово използвани в борбата с т.нар. свински грип. Разследването срещу Божидар Нанев е довело прокуратурата до нарушенията в НЗОК. Това стана ясно брифинг на Върховната касационна прокуратура, на която говорителят й Стелияна Кожухарова изнесе информация за нарушения в НЗОК.