Всичко до/в момента за полетите след вулкана

Българските летища приемат самолети

Започнаха да отварят европейски аеропорти

Хиляди полети отменени

КОИ ЛЕТИЩА СА ОТВОРЕНИ И КОЙ ЛЕТЯ ДНЕС

Линк за проверка на полетите от/до София

Заради вулканичният облак участието си в погребението на полския президент Качински отмениха 42 чуждестранни делегации, вкл. българският и американският президент, и пратеникът на папата

Руският “глава” успя да достигне до Краков

София, 18 април 2010г. Облакът от вулканичен прах постепенно се измества и прогнозите са, че ще се оттегли на север от нашата страна, съобщиха в края на деня от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Буквално всеки час се менеше информацията за въздушната обстановка в България и по света.

Към 19:00ч. б.вр. (9:00ам Лос Анджелис) днес неделя летищата в София и Пловдив, които бяха отворени в 14:00, продължават да приемат самолети. Закрито единствено остава въздушното пространството по линия Белоградчик – Свиленград, съобщиха от министреството, цитирани от БТА.

В следобедните часове от Летище-София заминаха полетите на България Ер за Москва (Шереметиево), Атина и Ларнака, съобщиха от аерогарата. Авиокомпанията ще осъществи полета си до Тел Авив, планиран за 22.55 ч. б.вр. В 17.50 ч. пристигна полетът от Рим, очаква се самолет от Мадрид. Бил е отменен полет TK1029/30 на Турски авиолинии от и до Истанбул. Към този час за днес са отменени 13 заминаващи и 10 пристигащи полета.

Преди това на обяд българско време (б.вр.) въздушното пространство на височина 8000 м. /летателно ниво 285/ бе отворено за полети от 12.30 ч., съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Решението на ДП “Ръководство въздушно движение” се отнасяше само за прелитанията над България, като опасността летищата да бъдат затворени остана в сила.

Тази сутрин от Летище-София се осъществиха само два полета от дневното разписание – до Рим (Фиyмичино) и до Мадрид, съобщиха от аерогарата, цитирани от БТА. Обратните полети от тези дестинации до София засега са отложени и ще бъдат изпълнени при първа възможност след откриване на въздушното пространство над страната.

Полет на Аерофлот SU171/172 се върна в Москва и изчаква благоприятна метеорологична обстановка в София.

По-рано днес 18 април в 09.00ч. б.вр. сутринта (вчера 11:00рм Лос Анджелис на 17 април) бяха спряни всички летища в България. Причината бе преминаването в атмосферата над страната на части от вулканичния облак, като 60% от него са съставени от кварцови частици, които действат като абразив и това го прави особено опасен.

/Линкове за он-лайн проверка на полетите от/до София ще намерите най-долу/

Хаосът в европейското въздушно пространство продължава за четвърти ден. Хиляди полети по европейски и “зад океански” дестинации днес бяха отново отменени, след като това се случва в последните няколко дни. 63 000 полета над европейското въздушно пространство, заради облака вулканична прах от Исландия, са били отменени от четвъртък насам по данни на Евроконтрол, съобщи Ройтерс.

В неделния ден са реализирани едва 4000 полета, при 24 000 в нормални обстоятелства. Половината от полетите в Европа може да бъдат изпълнени утре.

Стотици пътници потърсиха алтернативни начини за придвижване – с влак и автобус. Това обаче прегря наземния транспорт. От автобусните фирми реагираха веднага и пуснаха допълнителни рейсове из цяла Европа.

Поради силно затруднената въздушно-транспортна обстановка българското външно министерство поиска съдействие от Хърватия и Сърбия за преминаването през територията им на извънредни автобуси за български граждани, съобщиха от министерството. Започна издаването на извънредни транзитни визи за турски граждани на границата, за да се облекчи транспортната ситуация. Условието за издаване на извънредни транзитни визи е пътуващите да имат вече положена шенгенска виза. Министерството на транспорта облекчи режима за пускане на допълнителни международни автобуси, като се пускат и допълнителни вагони по международните влакови линии.

Както ви съобщихме по-рано голяма част от европейското въздушно пространство е затворено.

Вулкан в Исландия спря полетите до САЩ

Облакът от вулкана продължи към Европа

Причината за въздушната блокада е големия вулканичен облак от Исландския вулкан, който причини хаос при полетите, сравним с този при атентата на 11 септември 2001 година, съобщи световната информационна агенция Ройтерс. Испания, която е ротационен председател на Европейския съюз /ЕС/, свика видеоконферентна връзка между министрите на транспорта на страните-членки в понеделник, допълниха от агенцията. “Главата” на ЕС Жозе Мануел Барозу обяви, че ще бъде свикано извънредно заседание на европейските министри на транспорта заради кризата с въздушния трафик.

Летищата в Белгия затвориха още в събота. Всички полети там са отменени до понеделник.

Австрийското въздушно пространство остава затворено до 2 ч. през нощта в понеделник /местно време/.

Великобритания също затвори въздушното си пространство в събота привечер и ще остане затворено най-рано до 18:00ч. по Гринуич време в понеделник 19 април.

Финландия също забрани полетите.

Във Франция не работят северните летища и тези в Ница и Марсилия. В 12.00 часа по средното гринуичко време ще бъдат затворени и летищата в Толуза, Монпелие, и Биарриц. От обяд всички летища ще бъдат затворени поне до понеделник сутринта.

Френските авиационни власти обявиха, че няколко летища, включително това в Тулуза, които трябваше да бъдат затворени тази вечер и да бъдат затворени поне до понеделник сутринта, ще останат отворени до 13.00 ч. централно европейско време в понеделник, предаде Ройтерс. Летищата в Бордо и Марсилия, които не работеха до момента, също бяха отворени. От „Ер Франс” съобщиха, че първият тестов полет на самолет на компанията, то Париж до Тулуза, е приключил без проблеми. Пробните полети ще продължат.

Германските и полските летища бяха затворени почти до края на деня в неделя местно време. Вечерта Германия обяви, че отваря няколко свои летища за полети от и в източна посока. Става въпрос за летищата във Франкфурт, Берлин,Ерфурт, Хамбург, Лайпциг и Хановер. По-рано на обяд местно време Полша отвори въздушното си пространство за самолети, прелитащи на височина 6000 метра.

Северното въздушно пространство на Италия ще остане затворено поне до понеделник.

Летището в Мадрид остава отворено, но са прекратени всички полети в засегнатите части на Европа. Полети ще се извършват само до Португалия, южна Италия, Гърция и Турция. Всички испански летища отново са отворени за полети.

Летищата в Швеция бяха затворени почти през целия ден в неделя. От Скандинавските авиолинии съобщават, че полети ще се осъществяват само до северните части на Норвегия.

Облакът вулканична пепел достигна и нашата западна съседка Сърбия, като там обявиха пълна забрана за полети във въздушното й пространство, съобщи националната им информационна агенция Танюг. От вчера след обяд местно време е затворено въздушното пространство и на Черна гора и части на Босна и Херцеговина.

Румъния отвори своето въздушно пространство за транзитни полети, съобщи румънският премиер Емил Бок. Остава обаче забраната за полети от и до румънските летища.

За момента всички летища в Русия остават отворени.

Израелските експерти твърдят, че вулканичната пепел от Исландия се придвижва към Израел, съобщиха от БТА.

Финансовите загуби заради забраната за полети за българския и световниаят авиотранспорт ще бъдат големи. Най-големи загубите в Родината ще понесе авиокомпания „България ер”, наследник на “Балкан”, която изпълнява единствено редовни полети. Останалите наши компании нямат подобни, а чартърният сезон за тях все още не е започнал.

Търсете вашите права „във въздуха“

Самолетните компании и метереолози ще се срещнат в съда, по повод забраната за полети над по-голямата част от Европа, заради облака вулканичен прах от вулкана в Исландия, пише германският таблоид „Ханделсблат” в изданието си в интернет. Авиопревозвачите твърдят, че забраната се основава на теоретични предположения и че до момента изследвания не са направени. Заради огромния облак вулканичен прах канцлерът на Германия Ангела Меркел се отказа да присъства на погребението на полския президент Лех Качински. /четете по-долу/ Немската “Луфтханза“ извърши 10 полета без пътници от Мюнхен до Франкфурт на ниска височина съгласно т.нар. правила за визуални полети, при които пилотите не трябва да разчитат на контролните уреди. Говорителят на компанията Клаус Валтер заяви, че тази въздушна забрана ще доведе до огромни икономически загуби. Директорът на „Еър Берлин” е учуден, че при такъв голям проблем, както се твърди, не е сформиран кризисен щаб.

Холандската компания KLM направи експериментален полет с „Боинг” на височина от 13 километра. KLM настоя за отваряне на въздушното пространство над Европа след извършеният пробен полет.

По самолетите, извършили пробни полети над Западна Европа, не са открити щети от вулканичния прах.

Австрийски авиопревозвачи протестираха срещу затварянето на летище “Швехат” във Виена и заявиха, че концентрацията на вулканична пепел в небето над Австрия е минимална и може да се лети. Бившият световен шампион от Формула-1 и собственик на авиокомпания Ники Лауда поиска да бъдат извършени контролни полети и заплаши със съдебен иск за понесените загуби.

Търсете вашите права „във въздуха“

ВУЛКАНИ, ПРЕЗИДЕНТИ И ПОЛИТИЦИ

Президентът на Република България Георги Първанов няма да присъства на погребението на полския президент Лех Качински в Краков, съобщиха от пресслужбата на българското президенство.

По последна информация поради неосъществени полети през територията на България преминават няколко чуждестранни делегации – естонска делегация, водена от президента на Естония, хърватска делегация, водена от председателя на парламента на Хърватия, както и министърът на отбраната на Германия. Трима български министри са изпитали затруднения с предвижването си, сред които и транспортният министър Александър Цветков, който е все още в Испания. На път за България се намират финансовият министър Симеон Дянков и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, които поради затвореното българско въздушно пространство се очаква да кацнат в Атина или Истанбул.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се отказа да присъства на погребението на полския президент Лех Качински. Меркел се завърна в Германия след дълго принудително пътешествие. Министърът на отбраната на Германия Карл Теодор цу Гутенберг също не е пристигнал в Берлин. Той пътува заедно с ранените войници от Афганистан към германската столица, но заради проблемите във въздухоплаването достигна само до Истанбул, а ранените бяха настанени във военна болница в турския град.

Международното летище в Краков обаче успя да достигне германска делегация, начело на която бе президентът на страната Хорст Кьолер.

Руският президент Дмитрий Медведев рискува и пристигна със самолет в Краков за погребението на полският си колега Лех Качински.

Украинският президент Виктор Янукович също пристигна в старинния полски град.

Заради проблемите във въздушния трафик участието си в погребението на Качински отмениха 42 чуждестранни делегации. На церемонията не присъстваха първоначално заявилите своето участие президент на САЩ Барак Обама, френският държавен глава Никола Саркози, италианският премиер Силвио Берлускони, британският престолонаследник принц Чарлз, кралете на Швеция, Испания, Монако, Дания и Норвегия, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпуй и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен.

Пратеникът на папа Бенедикт XVI, кардинал Анджело Содано, който трябваше да води заупокойната литургия в църквата “Св.Богородица” в Краков, също не можа да присъства. Вместо него службата се ръководи от архиепископа на Краков Кардинал Станислав Дживиш.

Евроскептичният президент на Чехия Вацлав Клаус разкритикува остро отсъствието на лидерите на ЕС от погребението на полския президент и съпругата му. “Не може да се намери извинение за това, че не дойде никой от Брюксел”, каза Клаус за чешката обществена телевизия.

“Видно е, че всички гръмки фрази не са нищо друго освен клише”,

посочи чешкият президент. Верен съюзник на загиналия при самолетна катастрофа полски президент, Клаус стигна до Краков с влак и после с кола в компанията на съпругата си Ливия, чешкия премиер Ян Фишер и архиепископа на Прага Доминик Дука.

По-голямата част от другите делегации пристигнаха в Краков с коли и влакове.

Линкове за он-лайн проверка на полетите от/до София:

http://www.sofia-airport.bg/pages/departures.aspx?lm01=103&lm02=51&lm03=52

http://www.sofia-airport.bg/pages/arrivals.aspx?lm01=103&lm02=51&lm03=51

ПРИПОМНЯМЕ:

Търсете вашите права „във въздуха“

Облакът от вулкана продължи към Европа

Вулкан в Исландия спря полетите до САЩ

Полският президент „ляга“ до кралете