Полша изпрати президентът си – Европа и светът не успяха

Повече от 100 000 души се събраха да почетат президента на Полша и останалите жертви на авиокатастрофата край Смоленск, докато в същото време световните лидери отмениха плановете си да присъстват на погребението поради облака от вулканична пепел.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Повече от 100,000 души се събраха – още 45,000 гледат на огромни екрани

На погребението в Краков пристигнаха едва двайсетина от 98 очаквани чуждестранни делегации

Руският президент успя да кацне и сложи червена роза на гроба – говори с ръководителите на Полша – изразяват надежда за бъдещите отношения

Каменен саркофаг в гробница от алабастър

Паметна плоча с имената на згиналите в катастрофата и тези в Катин над гроба

18 април 2010г. Днес президентът на Полша Лех Качински и съпругата му Мария бяха погребани в замъка Вавел в Краков, като в момента, когато ковчезите с тленните останки бяха пренесени в криптата, 21 артилерийски залпа огласиха древният полски град, видяхме в репортажи по американските телевизии.

Това бе само първата част от погребалната церемония, която продължи няколко часа, участваха само роднини и близки приятели на президентското семейство, когато ковчезите бяха положени в каменен саркофаг. Саркофагът е с дължина 240 см и широчина 150 см, а каменната плоча, която е поставена върху него с имената на Лех и Мария Качински, тежи 600 кг. Гробницата е направена от алабастър, доставен от Турция и е поставена във вестибюла на криптата на един от полските национални герои – маршал Йозеф Пилсудски. В криптата ще има и паметна плоча с имената на всички загинали при катастрофата край Смоленск. Според полското радио в бъдеще там ще има паметна плоча с имената на всички загинали по съветско време в лагера Катин.

Преди тленните останки на Качински и съпругата му да бъдат пренесени в катедралата Вавел беше отслужена заупокойна меса в базиликата „Дева Мария” в Краков, съобщи БТА.

Центърът на Краков бе откъснат от света, уточняват агенциите. Освен че достъпът бе изцяло блокиран, бяха изключени и предавателите на мобилните оператори, а радарен самолет АУАКС и изтребители охраняваха пустото небе над Краков.

Както ви съобщихме по-рано за погребението на полския президент не успяха да пристигнат редица световни лидери, възпрепятствани от проблемите с въздушният транспорт над Европа.

На траурната церемония присъства руският президент Дмитрий Медведев, който пое риска и пристигна със самолет в Краков, съобщихме по рано в bulgarica.com. Веднага след пристигането си в Краков, Медведев се срещна с полския премиер Доналд Туск и временно изпълняващия длъжността президент Бронислав Коморовски, предаде АФП. От външното министерство на Полша не дадоха повече подробности за тристранната среща.

Русия и Полша имат възможност да се сближат, смята руският президент Дмитрий Медведев, предаде агенция Интерфакс. „Много често трагедиите сближават. Има различни периоди в нашите истории. Последният не беше лек, но пред лицето на тежките загуби ние можем да положим усилия за сближаване на позициите на нашите страни, за да могат нашите народи да намират разрешение на най-трудните проблеми”, заяви Медведев в Краков, където пристигна “по въздух” с риск от създалите се условия след вулкана в Исландия, за да участва в церемонията по погребение на полския президент Лех Качински и неговата съпруга Мария.

Руският президент Дмитрий Медведев постави свещ и букет от червени рози пред Мариацката катедрала до Вавелския кралски замък в Краков.

Изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски заяви, че се надява Русия да позволи да бъде научена цялата истина за избиването на полски офицери от съветските власти през 1940 година.

„Думите и жестовете на руското общество, думите и жестовете на президента тук в Краков и на руския външен министър ни дават надежда, че ще узнаем цялата истина за престъплението в Катин”, каза Коморовски по време на погребението на полския президент Лех Качински.

В същото време евроскептичният президент на Чехия Вацлав Клаус разкритикува лидерите на ЕС за това, че не са дошли на погребението на Качински.

„Фактът, че никой от Брюксел не се появи, не може да бъде оправдан”, каза Клаус. Както ви съобщихме по-рано в  bulgarica.com, чешкият президент успя да стигне до Краков с влак, а след това с автомобил.

„Ние слушаме всички тези велики фрази за европейското единство, но реалността е, че те не са нищо повече от клишета”, добави чешкият държавен глава.

Единствен председателят на Европарламента Йежи Бузек, който е поляк, пропътува от Брюксел до Краков 1300 км с кола.

На погребението в Краков пристигнаха едва двайсетина от 98 очаквани чуждестранни делегации, първоначално обявени от полското правителство. Заради проблемите във въздушния трафик участието си в погребението на Качински отмениха 42 чуждестранни делегации. На церемонията не присъстваха първоначално заявилите своето участие президент на САЩ Барак Обама, френският държавен глава Никола Саркози, италианският премиер Силвио Берлускони, британският престолонаследник принц Чарлз, кралете на Швеция, Испания, Монако, Дания и Норвегия, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпуй и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен. Канцлерът на Германия Ангела Меркел се отказа да присъства на погребението на полския президент Лех Качински. Меркел се завърна в Германия след дълго принудително пътешествие.

Президентът на Р България Георги Първанов също нe успя да присъства на погребението на полския президент Лех Качински в Краков, съобщиха от пресслужбата на българското президенство.

Пратеникът на папа Бенедикт XVI, кардинал Анджело Содано, който трябваше да води заупокойната литургия в църквата „Св.Богородица“ в Краков, също не можа да присъства. Вместо него службата се ръководи от архиепископа на Краков Кардинал Станислав Дживиш.

Повече от 100 000 души се събраха в събота да почетат президента на Полша и останалите жертви на авиокатастрофата край Смоленск, докато в същото време световните лидери отмениха плановете си да присъстват на погребението поради облака от вулканична пепел.

На голям олтар на площада бе поставен голям бял кръст с чернобели фотографии на всички загинали, а актьор прочете имената на всички загинали, започвайки в Лех Качински и съпругата му Мария.

„Такива неща не се случват, те са невъзможни. Това е най-голямата трагедия в историята на Полша, след Втората световна война”, каза премиерът Доналд Туск. Присъстващите развяваха национални флагове с черна лента на тях. В точния час на катастрофата, 8:56 часа, се включиха сирени.

Край Мариацката катедрала в центъра на стария Краков, където бе църковната служба, се бяха събрали около 40 000 души. Други 45 000 наблюдаваха месата на гигантски екранив парка Блоне. Още 7000 души се бяха събрали пред друга голяма църква в един от крайните квартали на Краков.

В знак на съпричастност към жертвите и техните близки, българското правителство призова да бъдат отменени планираните за вчера масови тържества. Знамената на Министерството на външните работи и на българските дипломатически мисии в чужбина бяха спуснати наполовина в знак на съпричастие със скръбта на полския народ. Министърът на отбраната Аню Ангелов издаде разпореждане в Деня на национален траур да бъде спуснат наполовина националният флаг в поделенията от Българската армия, на корабите и в българските военни контингенти зад граница.

Лех Качински, съпругата му и още 94 полски официални лица загинаха при самолетна катастрофа в руския град Смоленск на 10 април. Сред загиналите са още командващият армията, командващите родовете войски, управителят на централната банка и председателят на Олимпийския комитет.

ПРИПОМНЯМЕ: ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Полският президент „ляга“ до кралете

„Грешката е на екипажа“

Полският посланик: “Не сме богати за “Еър Форс 1”

Часове след катастрофата с полския президент

Полският президент загина в Русия