US-посланикът схруска съдебната система в България

”Светът ви гледа”

“Нека да погледнем истината в очите, в страната има корумпирани съдии!”

“Oпозицията не само да критикуват, но и да поемат отговорност, защото става дума за тяхната страна!”

Над съда виси облакът “Красьо Черния”,  смята Джеймс Уорлик

КАК ПОЧЕРНЯ КРАСИМИР? Кой е 28-годишният Красимир Георгиев, заинтригувал чак посланикът на най-голямата световна сила?

София, 16 април 2010г. Над Висшия съдебен съвет все още виси облакът “Красьо Черния”, нали разбирате – това е облакът, който виси над българската съдебна система, каза американският посланик Джеймс Уорлик пред журналисти, след като се срещна с главния прокурор Борис Велчев.

Нека да погледнем истината в очите, в страната има корумпирани съдии, добави Уорлик. Той се обърна към премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов като посочи, че те са хората, които трябва да се справят с този проблем, защото светът ги гледа. Дипломатът заяви, че неговото послание към опозицията е не само да критикуват, но и да поемат отговорност, защото става дума за тяхната страна.

Ще повторя отново – светът ви гледа, добави Джеймс Уорлик.

ВЛАСТ за 200,000 Евро и ЧАЛГА в такт 8/13-ти

Кой е Красимир Георгиев?

Миналата година името му се впрягаше с лъжливата катастрофа на фолк-дивата Ивана. Отложен гастрол от страна на певицата накара плевенчанина и собственик на дискотеката „Анаконда” да я прати в болница, с опасност за живота и на системи, разказва родната медия Разкрития.

28-годишният добре облечен бизнесмен, наречен “Красьо Черния” натрупа печална слава през 2009-та година, когато се изфука, че държал 8 от 13 гласове във Висшия съдебен съвет и можел да уреди назначение на всеки магистрат срещу подкуп от 200 000 евро.

Дълго време самоличността на половинката на друга чалга-прима Магда бе крита от журналистите и за него се говореше като за Красьо от Плевен – черничкия младеж с ланците. Оказа се, че Красимир Георгиев е племенник на генерал Васил Василев, бивш началник в МВР, напуснал системата след засечени телефонни разговори с жената на Мето Илиенски и с мафиотски босове.

Не без коментар трябва да отминем и факта, че въпросният Красимир Георгиев е и особено близък с бившия министър от НДСВ Милен Велчев. Плевенчанинът успял да се сближи с финансиста на Симеон не защото бил факир с цифрите, а поради причина на дребното сводничество, което уреждал за бившият министър на финансите.

Как Красимир стана Черния?

Скандалът “Красьо” избухна 18 юни 2009г. Тогава членът на Висшия съдебен съвет Иван Колев разкрива, че ” черничък човек с ланци” урежда шефски постове в магистратурата. Проверка на прокуратурата установява, че става въпрос за 27-годишния Красимир Георгиев. Скоро “доброжелатели” подшушват, че това е същият баровец, който от 4 години е близък приятел с фолкдивата Магда и подкрепя кариерата й.

Телефонни разпечатки на разговори показват, че нашумелият като Красьо лобист се е свързвал с двама членове на Висшия съдебен съвет – Иван Димов (интервю с него на 9-а и 10-а стр.) и Стойко Стоев. Те обаче твърдят, че познанството им с плевенския бизнесмен няма нищо общо с постовете, които заемат. Стоев подаде оставка от ВСС, Димов обаче отказа да напусне.

“Ти няма да ходиш никъде, нямаш проблем! Аз имам 15 гласа във ВСС, като наближат изборите, обади се!”Това казал Красьо Черния на шефа на районния съд в Шумен Тодор Тодоров, кандидат за председател на местния окръжен съд. През 2004 г. той се явил на конкурс за същия пост, но получил подкрепата само на 12 от 25-те юристи във Висшия съдебен съвет. За да успее при втория опит, Тодоров по съвет на свой приятел – радиожурналист от Шумен, се свързал с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. В края на юни 2009 г. магистратът разговарял 5 пъти с лобиста по телефона, за да си уредят среща.

Зам.-шефовете на окръжната прокуратура в Пазарджик и на окръжния съд в Плевен Ангел Панков и Николай Господинов бяха освободени от постовете си. Най-тежкото наказание – уволнение, отнесоха софийският апелативен обвинител Иван Петров и ексшефът на окръжния съд в Търново Даниел Минов. Предстои ВСС да реши за останалите трима, замесени в скандала. Наказаните атакуват санкциите си пред Върховния административен съд и искат отмяната им, защото били неправилни и незаконни. Две от жалбите вече са разгледани и се очакват решения (виж по-долу). Основният аргумент на приятелите на Георгиев е, че не са знаели, че общуват с “компрометирано лице” – “лице, по отношение на което в действителността съществуват злепоставящи факти, увреждащи неговата репутация”, както ВСС определи Красьо Черния.

В тефтерчето на Красьо има номерата на най-малко 30 магистрати, като 15 от тях са кандидатствали за шефски места в съдилища и прокуратури, съобщи преди време главният прокурор Борис Велчев. В него имало и номерата на доста политици.

“Имам 123 разговора с Красьо Черния – това са разговори с добър познат, приятел. Познавам го от 4-5 години и съвсем нормално е да си говорим по телефона”, заяви през ноември 2009-та година пред Би Ти Ви зам.-председателят на политическата партия на Ахмед Доган ДПС – Касим Дал. На въпрос какво ги свързва, Дал отговори, че имат общ лаф и са ходили по кафенета, даже на лов били ходили заедно. Попитан чий интерес изпълнява Красьо, зам-председателят на ДПС отговори, че според него с Черничкия много хора си измиват ръцете, той е “бушон” използван в междуличностните битки във ВСС. Нашето приятелство няма нищо общо с това, което се случва, подчерта обаче Дал. България не започва с Бойко Борисов и не свършва с ГЕРБ. Всички тези неща, с които се хвалят, че е свършило през тези 100 дни новото правителство, са заложени от предишното управление”, заяви тогава зам.-председателят на ДПС Касим Дал.

Ердоган Ахмедов от ДПС пък е имал изходящи и входящи есемеси и разговори с Красьо.

Два изходящи есемеса към Красьо Черния е имал народният представител от БСП Кирил Добрев. Лютви Местан също е в групата – с два изходящи разговора и три изходящи есемеса.

В тефтерчето на Красьо имало и имена на служители на МВР.

Бившият финансов министър Милен Велчев призна публично, че е работил с Красьо по време на предизборната кампания на НДСВ през 2005 г. – ползвали били под наем негово помещение. (24часа)

Красимир Георгиев е събрал 20 топмагистрати на последния си рожден ден, празнуван в столичен елитен ресторант през 2009-та година преди, разкри по-рано най-продаваният вестник в България “Уикенд”. Според него снимките от партито на Красьо Черния са толкова шокиращи, че ако бъдат публикувани, досегашният корупционен скандал ще е само невинна история.

“Става въпрос за топмагистрати и политици, които са пирували с Красимир Георгиев”, казва още източникът. Върви мълва, че на рожденния ден на Красьо са присъствали Милен Велчев и Румен Петков. За наличието на скандални снимки от рождения ден на Красимир Георгиев потвърждава и столичен прокурор. Фотографиите обаче мистериозно са изчезнали от лаптопа на Красьо, макар той да е бил конфискуван. Вероятно снимките ще видят бял свят тогава, когато трябва да изгърми още някой магистрат или политик.

Столичен вестник разкри пък и как Красьо е взел диплома за висше образование, след като корумпирал декана на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов. Доцентът успял да създаде мощна структура за пране на пари, а разследващите подозират, че реалният вдъхновител на аферата с офшорни фирми и препиране на пари с покупката на имоти по морето е Красьо Черния. В несполучлив опит да оправдае мафиотските си действия, Красьо Черния е обявил в интервю пред “24 часа”, че се е дипломирал в университета в Свищов в годината, в която Величков е бил избран за ректор.

Академичните амбиции на младия мъж обаче не свършили дотук, разкри пак през ноември 2009г. телевизията бТВ. Той започнал и доктурантура под личното ръководство на ректора на академията, която сигурно щял да завърши също с отличие, ако не гръмнал скандалът с лобизма му в съдебната система. Красимир Георгиев е временно отстранен, защото не плати последните 1-2 вноски за докторантурата си, когато гръмна скандалът, призна тогава по бТВ ректорът Величко Адамов.

Приятелката на Красьо, фолкпевицата Магда, също учела в академията и взимала изпити, без изобщо да се весва в университета, разкри преподавателят Емил Михайлов, който допълни, че в академията дипломи се взимали лесно и посочи за пример братя Маргини. Маргините не са учили тук, но фолк певицата Ивана има диплома от нас, опонира обаче ректорът Адамов. Не сме близки приятели с Красьо, както се твърди, само се чувахме, допълни той. За снимките, на които се вижда как ректорът и докторънтът Красьо пият и пеят заедно, Адамов коментира, че те са направени на студентските празници.

“Как си взимах изпитите предните 6 години?” попитал Красьо в интервюто пред в-к “24 часа”. Това може да бъде лесно доказано, ако Красимир Георгиев бъде изпитан по английски. Макар, че има заверка с отличен, той не знае и дума от езика на Шекспир. Но познава любовта.

ЛЮБОВТА ОСТАВА ВИНАГИ ЕДИНСТВЕНО ИСТИНСКА

Kогато още Красимир Георгиев не беше станал Красьо Черния, той и Магда не са крили връзката си, но не са я и демонстрирали публично. Тогава той беше просто Краси на Магда.

Тя изповядва, че е готова да направи всичко за човека, който непрекъснато я обсипва с внимание: “Краси много ме глези и непрекъснато ме изненадва. Не мога да го опиша с думи”, казва певицата в едно интервю. Но може да го опише в цифри…

От 2008 година двамата живеят в луксозен апартамент от 120 кв. м на столичния бул. “България”. В него най-много й допадат баните, в които има куп глезотии, включително джакузи. Певицата притежава и свое уютно жилище в Бургас. По случай новия дом Краси завел Магда на шопинг в Рим. За един 8 март Краси я изненадва с джип и екскурзия в Дубай. Там един от най-скъпите хотели се засичат с друга фолкдвойка – Галин и Галена. Певицата си мислела, че приятелят й е наел просто луксозна стая в “Атлантис”, най-новия в момента хотел в арабската перла. Но когато отворила вратата, влязла в огромен апартамент с офисна част, кухня, хол, джакузи и две тераси, с панорама към Персийския залив.

“Хотелът беше като замък – с 1600 стаи. Имаше цял етаж със стени от аквариуми, в които плуваха всякакви риби, дори акули.” От почивката им завинаги ще й остане споменът, как двамата стоят на терасата, загледани в Персийския залив, и просто си говорят. (24часа)

Магда пред “24 часа”: “На 27 години е, но има акъл и контакти за 47-годишен. Да, има бизнес, прави бизнес – той си знае как – никой в България не си изкарва парите лесно. Много се смяхме, когато прочетохме, че още с влизането в заведение поръчвал по 3 бутилки от най-скъпото шампанско. А той – ние се познаваме доста по-отдавна, но сме заедно от 4 г., никога не е близвал алкохол през живота си, не знае вкуса на цигара, да не говорим за нещо по-сериозно. Винаги е до мен и аз до него – затова сме семейство. Обичам го. Обичам да го глезя и да му готвя. Не сме купонджии. Често прекарваме вечерите си заедно в апартамента, а не в барове и дискотеки. В никакъв случай това не е човекът, чийто образ медиите демонизираха”, казва на един дъх Магда и отказва повече да коментира човека до себе си.

Във фолксредите, където връзките бързо се създават и разпадат, любовта между Магда и Красимир е пословична. “Тя наистина е чувствителна, романтична и приема нещата много сериозно”, твърдят запознати. През февруари тази година “жълтите издания” в България, съобщиха тъжната новина за раздялата на пословичната за българското богатство двойка.

ПОПУЛЯРНОСТ ГРАНИЧЕЩА С ГУГЪЛ

Популярността на “Красьо Черния” стигна чак до там, че в интернет дори се появи нова “търсачка”, кръстена на небезизвестния плевенския бизнесмен Красимир Георгиев-Красьо Черния, която имитира класическата “Гугъл”. www.Krasyo.net е посветена на “кадровика” в съдебната власт, заради връзки и разговори с когото бяха уличени десетки висши съдебни магистрати и депутати. В полето за търсене, където потребителят трябва да въведе ключовата дума по интересуващата го тема, стои многозначителният надпис “Каквото и да търсите, ще намерите и Красьо…”.

ИМА ЛИ ВЯТЪР – КОЙ ГО ДУХА И КОЙ ЩЕ ГО ОТВЕЕ?

Вятърът в списъците на магистрати на “Красьо Черния” задуха и успя да “отвее” някое и друго “листо” едва през март 2010 година, когато втори човек на Красьо Черния бе уволнен дисциплинарно от Висшия Съдебен Съвет на България /ВСС/. Бившият шеф на апелативната прокуратура в София Иван Петров бе изхвърлен от редиците на магистратите с решение на кадровия орган на Темида. Петров кандидатства през пролетта на 2009-та година за зам-главен прокурор, но не бе избран. Проверка установила, че в деня на избора – 22 април и ден преди това, той е провел 23 разговора с плевенския лобист. Впоследствие разговорите се увеличили на 53. Петров обяснил, че с лобиста го запознал негов приятел. Иван Петров е инициаторът за създаването на Асоциация на прокурорите в България. Той е един от авторите на правилата за етично поведение на обвинителите. Шеметната си кариера по етажите на Темида Иван Петров дължи на покойния вече главен прокурор Иван Татарчев. Името му се свързва и с това на покойния контрабандист номер 1 Константин Димитров-Самоковеца, като при разследване НСБОП се натъкнали на телефонни разговори. Самоковеца и прокурорът се чували по 10-12 пъти на ден. Пред медиите обвинителят обяснява, че се чувал с Константин Димитров, за да му урежда ски-оборудване в Боровец.

Първият дисциплинарно уволнен магистрат заради Красьо Черния бе бившият председател на Окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов. ВСС му вдигна червен картон преди седмица. Минов бе кандидат за втори мандат на поста. На 24 юни, без конкуренция в конкурса, не му достигна 1 глас. Той има 14 разговора и 1 среща с Красьо.

Съдията от Плевен Димитър Кирилов е понижен в ранг за 2 години също заради контакти с плевенския лобист. Магистратът беше кандидат за председател на районния съд в града. Дисциплинарната комисия към ВСС е установила, че Кирилов е провел 23 разговора с Черния преди деня за избор на шеф на районния съд. Пред комисията съдията дал обяснение, че е контактувал с Красимир Георгиев заради имот.

Месеци наред, българските журналисти, тези същите, които повечето от вас ни наричате “лошите”, публикуват едни списъци с едни отговорни хора с пари, говорили с Красьо. Дали обаче, ще разберем кой стои зад този предприемчив българин, защото, че той е поставено лице е повече от ясно. Кои са ВСИЧКИ „Красьовци”, които т.нар. елит на държавата е използвал, за да не си цапа ръцете. Кои са истинските кукловоди – работодателите на „Красьовците”, на всички отговорни позиции в държавата, политически удобни хора.

Затова повечето кадърни хора бягат от тая държава. Затова повечето честни хора отиват много далеч. Затова хората с поне капка себеуважение винаги ще са слуги на някой, който може и да е некомпетентен, но пък е толкова удобен, защото е послушен! Така е в държавата на Красьовците – не е въпрос на партия, на правителство или обществен строй – а въпрос на мислене и начин на живот.

Да извлечем поне едно положително нещо от „Красьо”-вата история. Да определим “Красьо” за мерна единица за човешко достойнство, но с уговорката нарастването й да покзва вашето падение. Значи смятаме така – ако “Красьо” още не ви е потърсил, то вие сте от най-достойните хора. Е, да може би имате проблем да си платите биловете /сметките/. Но не сте загубени, като човеци.

Чуват се и революционни предложения – разследването срещу Красимир Георгиев да бъде поето от чужди магистрати, тъй като неговото влияние в съдебната система е толкова силно, че няма как да бъде осъден. Пак някой от някъде ще ни “оправя”!

Може би е прав американският посланик и е крайно време този така наречен модел “Красьо Черния” на Съдебната система в България да бъде разпуснат и да се проведе нов избор на нейните водачи !?

Може би !?

А “целият свят ни гледа,” каза щатският дипломат!

А дали на някой му пука !?

Бойко, не позволявай на никого да ни “гледа”!

Подразбирай САИРА!

ПРИПОМНЯМЕ – ПОСЛАНИКЪТ НА САЩ В СОФИЯ:

Новият US-посланик от Евро-произход пристигна в София