Яне Янев “на кафе и кола” с наши в Чикаго

От МВФ питат “какво ще прави ако е на мястото на премиера Борисов –  Янев ги “плаши с уволнение от София”

Лидерът на РЗС изрази недоволството си от правителството на ГЕРБ пред местни лидери в САЩ

В рамките на работното си посещение в САЩ делегацията на РЗС (Яне Янев, Атанас Семов и Живко Темелков) проведе във вторник среща с ръководителя на Мисията на Международния валутен Фонд за България (МВФ) г-н Бас Бакер и неговия екип. ФОТО: РЗС

Републикански сенатори ще идват в София

Янев сподели загриженост за енргийната зависимост от Русия, за непризнаването на геноцида срещу арменците, финансовата политика

От РЗС обещават да издадат автобиографична книга на Доналд Ръмсфелд – той лично настанява Янев на стола на президента Джералд Форд, чийто началник на администрацията в началото на кариерата е бил Ръмсфелд, а в периода 2001-2006 министър на отбраната на САЩ

15 април 2010г. Тази събота по обяд делегация на политическата партия „Ред, законност и справедливост” /РЗС/, в която са включени нейният лидер Яне Янев, зам-председателят на партията Атанас Семов и международният секретар Живко Темелков пристигат в Чикаго за среща с българската общност в града, на която Янев ще представи визията на РЗС за приемането на нова конституция и изграждането на нова държавност, съобщиха от прес-центъра на РЗС. Входът, безалкохолните и кафето ще бъдат безплатни в залата за почерпка и срещи на Църквата “Св. София”.

Новината бе потвърдена и от електронното издание на български език “юрочикаго.ком” в “столицата на България в САЩ”. Съобщението веднага възбуди духовете в нета на нашите в Чикаго, като коментарите са от различно естество. От проекти за генно иженерство на българската нация до агентска принадлежност.

Регистриралият се, като “Горския” казва, “Само малоумен може да отиде на срещата с този палячо Яне Янев.”

Самуил намира връзка на посещението на Янев с неговите близки отношения с президента Първанов, които бяха доказани съвсем наскоро, когато вотът на депутатите от РЗС – партията на Янев, спасиха Първанов от импийчмънт. Самуил визира също така принадлежноста на президента към бившите структури на ДС, което бе обявено при отварянето на досиетата в България и разкрито агентското име на Първанов – “Гоце”. “Дошъл е да топи правителството тоя агент на агента Гоце и на Сър гей!,” пише Самуил.

Ник пък набляга на корупцията, като му задава поредица от гневни въпроси за нея. “Г-н Янев, като специалист по корупция може ли да ни запознаете къде е генезисът на корупцията? Яни, съществува ли българска или международна измервателна единица за корупция. Ако няма, предлагам да се въведе международна единица за борба с корупцията и тя да бъде наречена ЯН (IYAN). Един ЯН е равен на един осъден за корупция. Предложение за единица за корупция предлагам да предложиш ти,” казва Ник в електронното издание.

Делегацията на РЗС пристигна в САЩ на 11 април, като визитата включва срещи във Вашингтон, Ню Йорк и Чикаго, където Янев е запланувал да разговаря с политици, представители на академичната общност и бизнеса. Идеята на Янев е те могат да се запознаят с настоящата ситуация в България след идването на власт на правителството на ГЕРБ, както и позицията на РЗС по важни международни въпроси в това число сигурността и стабилността в Източна Европа, българо-еврейските отношения и арменския геноцид.

Яне Янев провежда срещи с конгресмени и от двете партии – Демократическата и Републиканската, както и с представители на Световната Банка, Международния Валутен Фонд и Хелзинския комитет. Също с представители на водещите еврейски организации в САЩ, които ще бъдат запознати с предприетите от партията действия в подкрепа на Израел във връзка с конфликта в Близкия Изток и изразената от РЗС позиция по повод доклада „Голдстоун”, съобщават от прес-офиса на РЗС.

Група конгресмени от опозиционната в момента в САЩ Републиканска партия ще посетят България по покана на РЗС, за да се запознаят с посегателствата над демокрацията и новите измерения на корупцията, контрабандата, наркотрафика и организираната престъпност в страната и за да подпомогнат усилията на РЗС за създаване на нови демократични правила, които да бъдат заложени в рамките на новата конституция, съобщиха от РЗС. Делегацията на се срещна последователно с председателя на групата за България в Конгреса на САЩ Джо Уилсън, конгресмена Линкълн Диаз-Балард, ръководител на Комисията за вътрешния правилник на Конгреса, и конгресмена Джон Шимкъс от Комисията по енергетика и търговия. Яне Янев представи основните принципи на предвижданата дълбока конституционна реформа в България, които бяха посрещнати с разбиране като близки до основните консервативни принципи на Републиканската партия. По време на срещата с Шимкъс с тревога бе обсъдена продължаващата енергийна зависимост от Русия и липсата на активна политика за диверсифициране на енергийните източници.

Яне Янев се срещнах във Вашингтон с г-н Арам Хампариян. FOTO:RZS

Яне Янев и Живко Темелков се срещнаха във Вашингтон с ръководството на Арменския национален комитет в Америка (АНКА) – Арам Хампариян и Рафи Каракашиян, съобщиха от РЗС. Срещата предостави възможността ръководството на РЗС да изрази пред най-влиятелната арменска организация в света намерението си да пледира пред българския парламент да приеме декларация за арменския геноцид. Г-н Хампариян, изпълнителен директор на АНКА бе изключително учуден да разбере, че българското правителство няма политическа воля да признае историческата истина относно арменския геноцид и заяви, че АНКА ще подкрепи с всички възможни средства усилията на РЗС България да се присъедини към списъка от развити демократични държави, които вече са направили това. Хампариян подчерта, че това е ясен знак, че отказа на управляващата партия ГЕРБ да подкрепи декларацията на РЗС се базира на липса на компетентност, както и на политическа воля за признаването на геноцида срещу арменския народ. Хампариян ясно заяви готовността на арменската общност да използва влиянието си във Вашингтон и да подкрепи изграждането на мрежа от донори в други страни за подпомагане на политическия проект на РЗС за нова конституция.

Само двамата Янев и Ръмсфелд разговаряха “на четири очи” за изграждането на система за противоракетна отбрана в Европа. ФОТО:РЗС

Делегацията на РЗС има работна среща и с Фондация „Ръмсфелд” във Вашингтон, съобщиха от РЗС. Яне Янев бе приет лично от учредителя на едноименната фондация и в знак на симпатия Доналд Ръмсфелд го настани в стола на президента Джералд Форд, чийто началник на администрацията в началото на кариерата си е бил Ръмсфелд – министър на отбраната 2001-2006 г. Срещата се проведе по покана на едноименната фондация „Ръмсфелд”, която организира, подкрепя и финансира регионални проекти за създаване на лидери, формиране на устойчиви консервативни политики и подпомагане на установяването на свободни политически и икономически системи извън САЩ. Ръмсфелд разговаря с Яне Янев и Атанас Семов повече от час в централата на организацията във Вашингтон, като сподели моменти от своята богата биография. Част от тях имат централно място в подготвяната от него в момента биографична книга, която партията РЗС се ангажира да издаде в България. В тази книга за първи път Ръмсфелд ще развие преживяното от него по време на терористичните атаки от 11 септември 2001 г., както и разбиранията си относно съвременните измерения на световната сигурност. Само двамата Янев и Ръмсфелд разговаряха “на четири очи” за изграждането на система за противоракетна отбрана в Европа.

В рамките на работното си посещение в САЩ делегацията на РЗС проведе среща и с ръководителя на Мисията на Международния валутен Фонд за България (МВФ) Бас Бакер и неговия екип, съобщиха от РЗС. По време на срещата Бакер представи основните моменти от заключенията в доклада на Мисията на МВФ за България, който предстои да бъде обсъден от борда на директорите на 5 май във Вашингтон. Той подчерта, че България се сблъсква с по-сериозни фискални проблеми, отколкото МВФ е очаквал и настоящата финансова политика е прекалено рискова и може да предизвика още по-задълбочаваща се икономическа криза в България. Бакер сподели своята загриженост, че правителството в София не показва решителни мерки в областта на структурните реформи и говори много, но не предприема очакваните действия.

Според анализа на МВФ приетият бюджет 2010 е основан на прекомерни очаквания за приходната част с цел да се позволи на правителството да разходва повече от това, което може да постъпи като приходи в бюджета. Предвижданията на Фонда са за над 4 % бюджетен дефицит, а не както бе гарантирано през февруари в България от правителството на ГЕРБ за дефицит от 1.8 %.. Освен това се наблюдава и тенденция към продължаващо намаляване на вътрешното потребление и износа.

В рамките на разговора лидерът на РЗС Яне Янев остро разкритикува анти-кризисните мерки на българското правителство и ги определи като проциклични, неконтролируеми и водещи до непредсказуем финансов срив.

В края на разговора Бакер се обърна към Янев с въпроса: „Ако Вие ръководите следващото правителство на България, какви мерки бихте предприели?”

В отговор Янев посочи пет конкретни мерки, които Бакер и сътрудниците му записаха с интерес. Лидерът на РЗС си запазва правото да ги оповести след завръщането си в България. Представителите на МВФ бяха доволни да разберат, че РЗС разполага с алтернативна финансова стратегия, която може да предостави дългосрочна финансова стабилност, а не краткосрочни рискови формули.

След срещата Янев на шега попита Бас Бакер дали Бойко Борисов няма да го „уволни” заради среща с лидера на българската опозиция? Спокойно и с разбиране Бакер отговори: „Борисов също като вас преди да стане премиер дойде в този кабинет в качеството си на опозиционен лидер.”

3 comments for “Яне Янев “на кафе и кола” с наши в Чикаго