Китай се тресе

14 април 2010г. Повече от 900 души бяха извадени живи, между които и много деца, от развалините след земетресението в северозападната китайска провинция Цинхай, при което загинаха най-малко 400 души и 10 000 бяха ранени, съобщи китайската телевизия, цитирана от Франс прес. Изпратените от полицията спасителни екипи, които често работеха с голи ръце, за да извадят оцелели от развалините, допълва телевизията.

14 април 2010г. Над 400 души са загинали, а около 10 000 са ранени след силно земетресение в северозападен Китай, съобщиха световните агенции и американските електронни медии, като през целият ден бяха излъчвани репортажи от постардалите райони. Най-тежко пострадала е провинция Цинхай. Очаква се броят на жертвите да расте, тъй като много хора са затрупани под развалините.

Градчето Цзегу, разположено близо до епицентъра на земетресението, е почти напълно разрушено, като близо 85% от сградите са рухнали, съобщи БТА. Около 300 души са загинали, съобщи зам-главният секретар на правителството в Юйшу Хуан Лимин. Градът е с население 100 000 души. Спасителните екипи  предполагат, че под развалините на две училища има затрупани деца, предаде Ройтерс. В болниците в района на земетресението са настанени за  лечение значителен брой ранени. Националната информационна агенция на Китай Синхуа посочва, че в пострадалите от земетресението райони има остър недостиг на палатки, лекарства, медицински работници и консумативи. Рухването на училищата на фона на оцелелите, макар и с пукнатини околни сгради предизвика гняв и обвинения в корупция. “Много едноетажни къщи се сринаха, а по-високите сгради издържаха, макар и с пукнатини”, каза местен жител, цитиран от Ройтерс.

Според китайските власти земетресението, което разтърси Тибетската планинска земя (Тибетското плато), на границата между провинция Цинхай и автономния район Тибет, е било с магнитуд 7,1. Сеизмологичният институт на САЩ изчисли на 6,9 магнитуда на труса, който стана на дълбочина от 47 км. До момента са регистрирани четири вторични труса.

Държавният глава Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до президента на Китай Ху Цзинтао по повод жертвите на катастрофалното земетресение, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

“Съпричастни сме към мъката на близките и роднините на загиналите, макар да разбираме, че в такъв момент трудно се намират думи за утеха”, се казва в писмото на президента Първанов.

“Познавайки волята и решимостта на Вашия народ и държава, вярваме, че ще съумеете бързо да се справите с огромните материални щети и да възстановите нормалния живот на хората в провинция Цинхай”, подчертава в заключение държавният глава.

Китайските власти вече обявиха, че отпускат над 29 милиона долара за възстановяването на засегнатия от земетресението район.

Редица страни незабавно предложиха помощ на китайските власти, за да се справят с последиците от разрушителния земен трус.
Руският президент Дмитрий Медведев е изразил своите съболезнования на китайския си колега Ху Дзинтао. Медведев е посочил, че ако е необходимо, Русия е готова да помогне на китайските власти за възстановяването на засегнатия от земетресението район.
САЩ също предложиха помощ на Пекин. „От името на американския народ поднасям най-искрени съболезнования на семействата, изгубили любимите си хора заради земетресението. Нашите мисли и молитви са с ранените и с останалите без дом”, каза американският държавен секретар Хилари Клинтън.
ООН предложи помощ на Китай след разрушителното земетресение в китайската провинция Цинхай, което причини смъртта на близо 600 души, а хиляди бяха ранени. В изявление на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун се дава висока оценка на действията на китайските власти, предприети след земетресението. Посочва се, че международната организация е готова да предостави незабавна помощ, ако такава бъде поискана от Пекин.
„Франция е готова да отговори на всяка молба за помощ на китайските власти. Готови сме незабавно да предоставим помощ на засегнатите от земетресението”, каза френският външен министър Бернар Кушнер.

Европейският съюз е готов да помогне на Китай да се справи с последиците от катастрофалното земетресение, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Франс прес, пише БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел е опечалена и шокирана от днешното смъртоносно земетресение в Китай, съобщи ДПА, като се позова на правителствена говорителка в Берлин. Меркел, която е в САЩ, изрази съболезнования и съчувствие към роднините на жертвите и пострадалите в послание до китайския премиер Вън Цзябао.

1 comment for “Китай се тресе