Глоба за хвърлен фас на улицата

Инспектори от Столичния инспекторат започнаха да глобяват пешеходци заради хвърлени на улицата отпадъци

Клошарите вдигат глас, че им замърсявали домовете

Плащаш 10 лева или отиваш в съда за повече

София, 14 април 2010г. Инспектори от Столичния инспекторат започнаха да глобяват пешеходци заради хвърлени отпадъци на улицата, съобщиха за БТА от инспектората. Първата масирана акция, както съобщиха от там, е била на автобусните спирки на хотел “Плиска” и на спирка “Ал. Балан”.

Заради хвърлени на тротоара фасове са били глобени 12 души, а на един от тях, който отказал да плати глобата от 10 лева, е съставен акт за административно нарушение.

В организираната проверка са участвали шестима инспектори от район “Слатина”.

От Столичния инспекторат съобщиха, че от утре ще има проверки и в другите райони на столицата.

Глобите се появиха сега, но инициативите за по-чиста и по-културна България, и особено на Столицата София, започнаха преди време.

„Инициатива за по-чиста столица” е името на кампания, която започна още през 2008-ма година, когато кмет на столицата беше сегашният министър-председател Бойко Борисов, който подкрепи идеята и даде разрешение за монтаж на атрибутите. Точно през май тогава тази инициатива започна да провокира съзнанието на българите най-после да спрат с безразборното изхвърляне на боклуци по улиците в София. Неин инициатор и организатор бе списание „Една седмица в София”, а идеята и творческата реализация е на агенция Euro RSCG Sofia.

За главни герои в кампанията бяха избрани тогава бездомниците, а “мястото на събитието” – техният “дом”, т.е. улицата. Клошарите са ядосани, че им “фърляме фасове в хола”, “плюем им дъвки в кухнята”. Целта не е да съжаляваме клошарите – те не се оплакват, че живеят на улицата, те просто не искат да им замърсяваме “дома”.

„Кошче-прахосмукачка

Нестандартни са и повечето от начините, чрез които се разпространяват посланията на кампанията. Единият от тях, наречен неофициално „Дом на клошар” провокира  преминаващите в  подлезите на БСФС, Орлов мост, Румънското посолство и др. Инсталацията „Кошче-прахосмукачка” пък привлича вниманието на чакащите на спирки от градския транспорт на Черни връх, Попа, Библиотека, Химическия факултет, УНСС, Орлов мост, Витоша и др.

“Боклукът те преследва. Докато не го поставиш на мястото му”, “Неговият дом е и твой… тротоар. Пази чисто – от алтруизъм или егоизъм”, “Почисти града. Като не цапаш” са основните послания на кампанията. Основен акцент в инициативата са и “писмата от клошари” със “забравени” и “изпуснати” фасове, дъвки и пр., които клошарите ни връщат, защото “може да ни потрябват”. Те бяха разпратени до края на май до около 200 организации, публични личности и медии чрез директна поща. Тази година кампанията продължава вече на фона на солени глоби за нарушителите-замърсители на столицата.

1 comment for “Глоба за хвърлен фас на улицата

 1. 2010/04/15 at 9:07 AM

  Над 400 са глобените от Столичния инспекторат заради изхвърляне на отпадъци по тротоарите и уличните платна днес

  София, 15 април 2010
  Над 400 са глобените от Столичния инспекторат заради
  изхвърляне на отпадъци по тротоарите и уличните платна днес,
  съобщиха от Столичния инспекторат, цитирани от БТА. Проверките са
  обхванали територии от 24-те столични района и освен
  инспекторите от Столичния инспекторат в тях са участвали и
  полицейски служители.
  Основно са проверявани спирките на градски транспорт и
  оживените места, където преминават голям брой хора.
  Освен наложените над 400 глоби, са съставени и 122
  констативни протокола, както и 72 акта за установени
  административни нарушения.
  В столичния район “Младост” са наложени най-голям брой глоби
  – на 40 души за вчерашния и днешния дни, а освен това са
  съставени и седем акта за установени административни нарушения.
  Според информацията от Столичния инспекторат общият финансов
  резултат от действията срещу нарушителите на Наредбата за
  чистотата днес е в размер на 22 300 лева.