Великите сили след срещата във Вашингтон

Обама: Светът е по-сигурно място след срещата – иска 10 милиарда и санкции за Иран – да не говорим да действаме

Медведев: Срещата е пълен успех – положителна промяна в атмосферата – ще работим със САЩ

13 април 2010г. Светът е по-сигурно място след срещата на върха във Вашингтон по ядрената сигурност, чиито участници обещаха да да обезопасят до 4 години всички уязвими ядрени материали, заяви американският президент Барак Обама.

“Американският народ ще живее в по-голяма безопасност, а светът ще бъде по-сигурен благодарение на мерките, които одобрихме“, заяви Обама на пресконференция, предавана пряко от американските телевизии, на края на срещата във Вашигтон.

47-те участници във форума се ангажираха да постигнат да обезопасят до 4 години всички уязвими ядрени материали, носещи риска да попаднат в ръцете на терористи.

Барак Обама призова за заделяне на 10 милиарда долара за инициатива съвместно с Канада за подобряване на ядрената сигурност по света.

Американският президент призова също така света “смело и категорично“ да се придвижи към налагане на нови санкции срещу Техеран заради ядрената му програма.

Президентът Обама призова към дела участниците в конференцията. “Днес имаме повод не само да говорим, но и да действаме. Не само да обещаваме, а и да бележим истински напредък за сигурността на нашите съграждани”, подчерта Обама в речта си.

“Всичко това изисква нещо друго, по-фундаментално. Духовен поврат, който да обединява волята ни като държави, като партньори да направим това, което епохата изисква”, добави американският президент.

Той посочи още, че две десетилетия след края на Студената война “ние сме изправени пред жестока ирония на историята – рискът от ядрен сблъсък между държави намаля, но рискът от атомна атака се увеличи”, имайки предвид опасността ядрени материали да попаднат в ръцете на терористи.

Руският президент Дмитрий Медведев приветства “промяната в атмосферата“ на отношенията със САЩ след участието му в срещата на високо равнище по ядрената сигурност, която според него е “пълен успех“.

“Съумяхме да променим атмосферата“ в отношенията между двете свъхсили, заяви Медведев пред института “Брукингс“ след края на форума, чийто домакин бе американският президент Барак Обама.

“Ще работим със САЩ по най-важните глобални проблеми“, увери руският лидер, сигнализирайки, че Москва е готова да обърне страницата на често напрегнатите отношения с Вашингтон.

ПРИПОМНЯМЕ:

Вашингтон събра световният елит

Срещата в Прага – важното и любопитното

България вярва на САЩ и Русия

1 comment for “Великите сили след срещата във Вашингтон