Вашингтон събра световният елит

12 април 2010г., Вашингтон. Американският президент Барак Обама откри срещата на върха по проблемите на ядрената сигурност с маратон от двустранни срещи. Обама се срещна днес с краля на Йордания Абдулла II в подкрепа на опитите си за започване на директни израелско-палестински мирни преговори. Двамата лидери се срещнаха в кулоарите на Washington Convention Center и не разговаряха с журналистите. ФОТО: Белият дом (Official White House Photo by Lawrence Jackson)

12 април 2010г. Във Вашингтон започна двудневна международна среща за ядрена сигурност, както ви съобщихме в две по-ранни публикации в bulgarica.com.

В столицата на САЩ се събраха лидери от цял свят, за да се включат във форума The Nuclear Security Summit. Американският президент Барак Обама е поканил държавните глави на 47 страни, за да обсъдят мерки за предотвраятване на разпространението на ядрени оръжия.

Срещата за ядрената сигурност е най-голямото събиране на лидери от целия свят след края на Втората световна война.

На срещата не са поканени Северна Корея и Иран, за които международната общност подозира, че целят да се сдобият с атомно оръжие. Представителите на ислямската държава вече завиха, че Иран няма да се чувства обвързан с решенията на конференцията.

Израел е представен от вицепремиер (зам-министър). Премиерът Нетаняху отказа участие, след като научи, че Турция и Египет може да поискат международни инспекции на израелските ядрени обекти.

На срещата няма да присъстват представителите на Полша, заради трагедията с катастрофата на президентския самолет при която загина целият ръководен елит на държавата.

Целта на срещата е да се ограничи възможността тези оръжия, както и технологията на правенето им да попадат в ръцете на терористични организации.

“Знаем, че организации като Ал Кайда, се опитват да се сдобият с ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение и няма да имат морални задръжки да ги използват”, заяви Обама.

В дневния ред на форума ще бъде обсъдено създаването на група от страни с ядрена програма, която да следи стриктно пътя на радиоактивните суровини по цял свят. Барак Обама изрази притеснения, че най-голямата заплаха в днешните мегаполиси е терористичен акт с атомна бомба.

“Атентат с атомна бомба в Ню Йорк, Лондон или Йоханесбург би имал опустошителни последствия за икономиката, политиката и сигурността в световен мащаб”, допълни Обама.

Съветниците на американския президент Барак Обама ще изключат религиозни термини като “ислямски екстремизъм” от централния документ, който начертава стратегията за национална сигурност на САЩ, и ще използват пренаписания текст, за да акцентират, че САЩ не гледат на мюсюлманските нации през призмата на терора. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на служители за борба с тероризма, пише БТА.

Това е значителна промяна в стратегията за национална сигурност – документ, който представи по-рано доктрината на Буш за превантивна война и сега гласи, че “борбата срещу войнствения ислямски радикализъм е най-големият идеологически конфликт в първите години на 21-и век”.

Служителите съобщиха за промените, при условие че останат анонимни, тъй като документът в момента се редактира и Белият дом не желае все още да коментира. Пренаписването на стратегията ще е последният пример как Обама оставя свой собствен отпечатък върху американската външна политика, подобно на обещанията му за ядрено разоръжаване и ограничаване на ситуациите, в които могат да бъдат използвани ядрени оръжия, отбелязва АП.

Промените са част от по-мащабни усилия, които Белият дом открито  споделя, а именно за промяна не само на начина, по който САЩ говорят на мюсюлманските нации, но и на нещата, които им говорят – от здравеопазване и наука до бизнес начинания и образование.

Загърбването на темата за тероризма се готвеше от година, откакто Обама отиде в Кайро и обеща ново начало в отношенията между САЩ и мюсюлманския свят. Белият дом смята, че предишната администрация е основавала отношенията изцяло върху борбата срещу терора и победа в идеологическата война.

„Вземате страна, в която по-голямата част от хората няма да станат терористи, отивате там и им казвате: Ще ви построим болница, за да не станете терористи. Няма голям смисъл в това”, каза Прадийп Рамамурти от Съвета за национална сигурност.

Барак Обама откри срещата на върха по проблемите на ядрената сигурност с маратон от двустранни срещи.

Американският президент Барак Обама се срещна днес с краля на Йордания Абдулла II в подкрепа на опитите си за започване на директни израелско-палестински мирни преговори. Двамата лидери се срещнаха в кулоарите и не разговаряха с журналистите, но американски официални представители казаха, че те ще обсъдят как да задвижат т.нар. преговори за сближаване между Израел и палестинците, въпреки сегашния застой.

САЩ и Казахстан имат намерение да активизират двустранното сътрудничество с цел укрепване на международния режим на неразпространение и постигане на стабилност в централна Азия. Това се посочва в съвместно изявление на правителствата на САЩ и Казахстан, което бе разпространено от пресслужбата н Белия дом след провелите се във Вашингтон преговори между президентите Барак Обама и Нурсултан Назарбаев. В документа се посочва, че лидерите са обсъдили укрепването на стратегическото партньорство между САЩ и Казахстан и са поели задължението да интензифицират двустранното сътрудничество в сферата на ядрената сигурност, неразпространението и регионалната стабилност в Централна Азия. Относно ситуацията в Афганистан Обама и Назарбаев подчертаха взаимното разбиране на общите заплахи и предизвикателства. При това президентите обсъдиха пътищата за разширяване ролята на Казахстан в т.нар. „северна мрежа” за снабдяване на американските войски в Афганистан. В тази връзка те приветстваха новото двустранно споразумение, което предвижда транспортирането на американски товари за Афганистан през въздушното пространство на Казахстан.

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак се съгласи с американския президент Барак Обама по време на среща между двамата, че световната общност трябва да изпрати „ясен сигнал” на Иран за неговата ядрена програма, предаде АФП. САЩ оглавиха усилията за затягане на санкциите срещу ядрената програма на Ислямската република, която според Вашингтон и съюзниците му има за цел производството на ядрени оръжия.  Обама и Наджиб се срещнаха преди старта на конференцията по ядрената сигурност в американската столица.

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна с индийския премиер Манмохан Сингх в навечерието на международната среща за ядрена сигурност, която ще се проведе във Вашингтон. Планирани са и разговори на Обама с пакистанския премиер Юсуф Раза Гилани, предаде АФП. След срещата Обама и Сингх отказаха да дадат пресконференция. И двете държави са от тези, притежаващи ядрено оръжие.

Руският президент Дмитрий Медведев заяви днес, че докато е съгласен, че са необходими санкции за прекратяване на иранския ядрен стремеж, те не трябва да имат за цел петролната търговия на Техеран, предаде АФП.

Медведев, който ще пристигне днес в Вашингтон за двудневната среща за ядрената сигурност, домакинствана от американския президент Барак Обама, предупреди, че енергийни санкции срещу Иран могат да доведат до „хуманитарна катастрофа”, въпреки популярността на подобни мерки сред американските конгресмени.

„Ако говорим за енергийни санкции, моето мнение е, че не смятам, че по този начин имаме шанс да постигнем консолидирано мнение в международната общност по въпроса”, заяви Медведев за телевизия „Ей Би Си”.

„Санкциите не трябва да бъдат парализиращи. Те не трябва да причиняват страдание”, отбеляза Медведев.

Президентът на САЩ Барак Обама и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат във вторник в рамките на срещата по ядрената сигурност, която ще се състои във Вашингтон през следващите два дни, като ще разговарят по „спешните проблеми, между които е „положението в Ирак и Афганистан”, „необходимостта Иран да спазва задълженията си” и „нормализацията на отношенията между Турция и Армения”, предаде БТА.

Утре срещата във Вашингтон продължава.


8 comments for “Вашингтон събра световният елит