Часове след катастрофата с полския президент

В катастрофата на полския правителствен самолет вчера загинаха президентът Лех Качински и неговата съпруга и най-висши държавни служители и военни, близки на хилядите избити полски офицери и интелектуалци от тайната милиция на Сталин през 1940 г. в Катинската гора. Списъкът на загиналите, публикуван в сайта на руското министерство на извънредните ситуации, включва 96 имена - 88 пътници и 8 членове на екипажа. FOTO: dailymail.co.uk

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА

България съчувства на славянските си събратя

Путин изпрати с военни почести и червени рози тленните останки на Качински под звуците на химните на Полша и Русия

2-минутно мълчание и 7-дневен траур

Полската икономика не е застрашена след гибелта на президента и десетки висши полски представители

Следствието продължава

11 април 2010г. Висши политици и граждани на Р България продължават да изразяват съчувствието си към своите славянски събратя. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева предварително записа в книгата за съболезнования днес, която ще бъде изложена от утре в дипломатическата мисия по повод трагедията с полския президентски самолет вчера край Смоленск и поднесе цветя пред сградата на посолството на Полша в София, тъй като заминава на официално посещение в Португалия, съобщи БТА.

ФОТО: dailymail.co.uk/REUTERS

На летището в Смоленск се състоя церемония на прощаване с полския президент Лех Качински, загинал вчера в самолетна катастрофа. В церемонията участва руският премиер Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС. Ковчегът с тленните останки на Качински бе изпратен с военни почести. Под звуците на полския химн Путин и полският посланик в Русия Йежи Бар положиха червени рози пред ковчега. Прозвуча и руският химн. След това самолетът на полските военновъздушни сили замина за Варшава, където пристигна по-късно. По-рано лично бившият полски премиер Ярослав Качински официално идентифицира в Смоленск тялото на своя брат-близнак, президента на Полша Лех Качински и на съпругата му Мария.

11 април 2010г. Бившият полски премиер и настоящ председател на Европейския парламент Йержи Бузек лично посрещна ковчегът на прездента Качински и се поклони на летището край Варшава. ФОТО: theglobeandmail.com, REUTERS

Ковчегът с тленните останки на президента Лех Качински бе посрещнат на военно летище край полската столица от действащият президент Бронислав Коморовски, мин-председателят Доналд Туск и множество официални лица, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА. След кратка религиозна церемония, тленните останки на Качински поеха, съпровождани от военен ескорт, към Президентския дворец в центъра на Варшава, където ще бъдат положени, за да могат опечалените поляци да кажат последно сбогом на своя президент. Премиерът Доналд Туск отмени посещенията си в САЩ и Канада, насрочени за следващата седмица и няма да вземе участие в започващата в понеделник във Вашингтон среща на високо равнище по проблемите на неразпространение на ядреното оръжие.

“Това е все едно да загубим Обама, Байдън, Пелоси,” каза Дайан Лебсън, скретар на кабинета на САЩ и шефка на ФЕД, пред NBC Washington, цитирана на уебсайта на медията.

Цяла Полша почете днес по обяд с двуминутно мълчание паметта на президента Лех Качински, съпругата му Мария и още 94 жертви на вчерашната самолетна катастрофа край руския град Смоленск. Държавните флагове по обществените сгради са спуснати наполовина. Полски министри, депутати и сенатори се бяха събрали край сградата на парламента и запалиха там свещи. В цяла Полша биха камбани и звучаха сирени, преди хиляди поляци да застанат в мълчание из улиците на градовете, отбелязва АП. Обявен е седемдневен траур заради жертвите. Европейският съюз обяви понеделник за ден на траур заради смъртта на полския президент Лех Качински. Бившият полски премиер и настоящ председател на Европейския парламент Йержи Бузек лично посрещна ковчегът на прездента Качински и се поклони на летището край Варшава. Дата за погребението на Качински и другите загинали при трагичният инцидент все още официално не е обявена.

Карта на мястото на трагичната катастрофа. /кликнете върху за голям размер/

Няколко часа след инцидента руският президент Дмитрий Медведев обяви: „Аз и всички граждани на Русия сме потресени от тази трагедия. Обещавам, че всички обстоятелства ще бъдат разследвани от всяка гледна точка, в най-тясно взаимодействие с Полша. Дал съм изчерпателни указания на органите за сигурност. От името на руския народ изразявам най-дълбоки, най-искрени съболезнования на полския народ. Съболезнования към роднините на загиналите и към полския народ изрази и руския патриарх Кирил: „От човека не зависи кога идва на този свят и кога го напуска. Ще се молим за загиналите и вярваме, че в Катин ще се запази паметта не само за невинните загиналите, но и за тези, които почитайки паметта им също загинаха”.

Следственият комитет към руската прокуратура предварително изключва възможността катастрофата с полския президентски самолет Ту-154 край Смоленск да е предизвикана от техническа повреда в машината. Следователите се позовават на прослушаните вече записи от разговорите между пилота и диспечера на летището, докладва на руския премиер Владимир Путин ръководителят на комитета Александър Бастрикин, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

Полската икономика не е застрашена след самолетната катастрофа,

в която загинаха президентът Лех Качински и десетки висши полски представители, съобщи съветник на полския премиер, цитиран от Ройтерс.”Продължаваме да следим ситуацията и сме готови да вземем редица решения, но не очакваме да надвисне заплаха над полската икономика”, заяви пред журналисти премиерският съветник Михал Бони.

Списъкът на загиналите, публикуван в сайта на руското министерство на извънредните ситуации, включва 96 имена – 88 пътници и 8 членове на екипажа. Вчерашният списък беше от 97 души, но агенция Интерфакс уточни, че жена, която е трябвало да пътува с президентския самолет, не се е качила в него.

Предварителни данни показват, че самолетната катастрофа край Смоленск е била свързана с технически проблеми на борда. Това е заявил на руския премиер Владимир Путин ръководителят на Следствената комисия към прокуратурата (СКП) на Русия Александър Бастрикин, предаде РИА Новости, цитиран от БТА.

„Пилотът е бил информиран за трудните атмосферни условия и въпреки това е взел решение за кацане”, допълни Бастрикин.

Екипи от Следствения комитет към руската прокуратура (СКП) съвместно с експерти от авиацията проучват черните кутии и останките на полския президентски самолет, а също и записите от разговорите на екипажа с летищните служби, предаде ИТАР-ТАСС. На мястото на катастрофата край Смоленск пристигнаха и полски следователи и прокурори, във връзка с отделно разследване на катастрофата, както ви съобщи bulgarica.com по-рано. Полските специалисти по-специално ще участват в експертизите на черните кутии, съобщи за ИТАР-ТАСС Владимир Маркин, говорител на Следствения комитет към руската прокуратура.

Хиляди свещи бяха запалени пред Президентския дворец във Варшава. ФОТО: dailymail.co.uk

Генералните прокурори на Полша и Русия са се договорили да разследват катастрофата в тясно сътрудничество и редовно да разменят информация, каза по-рано пред агенцията говорителката на руската Генерална прокуратура Марина Гриднева. Полският правосъден министър и генерален прокурор Анджей Шеремет съобщи на руския си колега, че органите на реда в Полша също са образували наказателно дело по случая.

Експертизите на телата на загиналите са правят в съдебномедицински учреждения в Москва, като част от жертвите вече са разпознати. „Сега решаваме проблемите около организацията за близките на жертвите. Очакваме чартърен полет, който ще превози голямо количество роднини от Полша”, обясни Лужков.

Шефът на СКП свика на съвещание следователите, експертите и представители на всички силови структури, работещи по случая, за равносметка на действията, предприети през първото денонощие след трагедията, като се координира дейността на криминалистите на място, която продължава, добави говорителят на комитета. В ликвидирането на последиците от въздушната катастрофа участват 882-ма души със 124 единици техника, включително 3 летателни апарата, съобщи за ИТАР-ТАСС руското министерство на извънредните ситуации.

В центъра за спешна психологическа помощ към министерството действа специален горещ телефон. Дежурните са готови да предоставят при нужда психологическа подкрепа на руски и на английски език.

Други психолози от ведомството и техни колеги от руското здравно министерство дежурят на летища и в хотели, помагат на пристигащите в Русия роднини на загинали в катастрофата. Всички разходи по посрещането и престоя на родствениците ще бъдат поети от властите в Москва.

ОЩЕ НА ТЕЗИ ЛИНКОВЕ:

Полският президент загина в Русия