Полският посланик: “Не сме богати за “Еър Форс 1”

На официалният уебсайт на посолството на Полша в България до края на деня на 11 април - Неделя не бе изнесена информация за трагичният инцидент с полският президент и официалните лица в Русия.Запалено кандило и цветя са поставени на входа на Полското посолство в София в знак на съпричастност с трагедиятa, Знамената са свалени наполовина в знак на траур. През деня пред сградата на посолството бе разположена кола на Жандармерията. ФОТО: Полско послство София

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

“Не виждам вина на руснаците. Не сме толкова богати за  “Еър форс 1” и да возим отделно – такава е нашата действителност!”

Анджей Папйеж допуска натиск върху пилота за решението за кацане

Екс-генерал: Нарушени са разпоредбите, забраняващи на най-важните личности в държавата да пътуват с един самолет

На този ден почина и Папа Йоан Павел Втори преди 5 години

Папа Бенедикт XVI се появи за първи път публично след скандала със свещеникът в Калифорния и отправи своите съболезнования

Руският патриарх Кирил: „От човека не зависи кога идва на този свят и кога го напуска.”

София, 11 април 2010г. Най-лесно е да се хвърли вината върху пилота, защото той отговаря, аз бих се въздържал от такива мнения. Това каза в официално изявление пред журналисти, цитиран от БТА, посланикът на Полша в българия Анджей Папйеж в отговор на въпрос дали допуска вмешателство в работата на пилота от страна на президента на Полша Лех Качински или на висши военни на борда на разбилия се вчера при опит за кацане полски президентски самолет край Смоленск.

На официалният уебсайт на посолството на Полша в България до края на деня на 11 април – Неделя не бе изнесена информация за трагичният инцидент с полският президент и официалните лица в Русия.

Ту-154 е съветски пътнически самолет за средни разстояния, създаден през 1963г. в отговор на американския Boeing 727.Ту-154 бе най-разпространеният реактивен пътнически самолет в родината си и по света. Той е първият истински пътнически самолет на Туполев — без военни предшественици, без военни варианти. Самолетът отбелязва технологичен скок за съветското самолетостроене, като основните системи на сегашния Ту-154 М са тройно подсигурени (утроени) с оглед надеждност. През февруари т.г. българското министерство на транспорта обяви, че ще стартира процедура за продажба на президентския Ту-154 М, съобщи тогава зам.-министър Камен Кичев. С тази машина в последните години имаше няколко инцидента. На 30 януари 2008 г. държавният глава Георги Първанов трябваше да се върне от презокеански полет, след като се наложи Ту-154 да кацне аварийно на Азорските острови. Руският самолет обаче бе единственият, с който разполагаха правителствените ни мъже. В момента президентът, премиерът и председателят на Народното събрание летят с наетия от BH air Еърбъс А 319. ФОТО: Туполев

Не бих искал да развивам тази тема, но много пъти съм пътувал с такива делегации и знам, че натискът върху пилота е огромен в такива случаи и той лично смята, че не трябва да се каца, но натискът е огромен, заяви посланикът. На въпрос дали допуска това да се е случило и при вчерашната трагедия, посланик Папйеж отговори “абсолютно да”.

На въпрос защо пилотът е отказал да отклони машината към резервно летище, както е бил посъветван от руските диспечери, Папйеж посочи, че трябва да се има предвид, че на мястото на планираната церемония край Смоленск вече е имало много хора, стотици поляци, ветерани – възрастни хора, които са чакали делегацията за отбелязването на годишнината от събитията в Катинската гора.

По програма делегацията, пътувала с президентския самолет, е трябвало да пристигне като последна и да измине още 15 километра от летището, за да достигне мястото на церемонията. Имало е предложение самолетът с официалната делегация да кацне в Минск, на около 150 километра от мястото на церемонията, което е оценено като твърде далеч. Трябва да помним, че край Катин имаше дъщери и синове на избити полски офицери преди 70 години, техните деца – вече възрастни хора, това предизвика това ужасно, толкова неблагополучно решение на екипажа да кацне, отбеляза полският посланик.

На въпрос кой всъщност е взел решението в един самолет да има толкова видни полски представители, посланикът отговори, че често се слува да получаваме умни съвети и не винаги се възползваме от тях. По думите му същото е и с българския президент, който  пътува с делегация, когато се изисква участието на високопоставени лица. Сега, след тази ужасна катастрофа, сме по-умни, посочи посланик Папйеж.

Не сме толкова богати да разполагаме с “Еър форс 1” и да возим отделно едни и други, това е положението, такава е нашата действителност, коментира той. От много години се говори, че трябва да се купят нови самолети, но обществото ни е чувствително към темата за подобни покупки, такива решения се приемат много лошо от обществото; мисля, че в България проблемът е подобен, отбеляза посланикът.

Хората разглеждат този въпрос като някакви привилегии на властта и в резултат на това правителството ни разполагаше с два Ту-154М, единият от които катастрофира, добави дипломатът. Това са много стари самолети, освен тях има и самолети Як-40, които са още по-стари и ужасни, и хеликоптери – и това е самолетният парк /на специалния авиоотряд – бел. ред./, посочи посланикът. Той отбеляза, че президентският самолет, който катастрофира, се е върнал преди няколко седмици от Русия след рутинен преглед. Трудно е да се каже какво всъщност се е случило, комисията трябва да го изясни, заяви Анджей Папйеж.

Президентът на Полша Лех Качински и Йежи Смаджински – министър на отбраната по време на военен парад във Варшава 15 август 2007г. И двамата полски политици от най-висок ранг загинаха при катастрофата в Русия. ФОТО: УИКИ/ Президентски архив

Изказаното мнение днес в София на посланика на Полша в България днес бе потвърдено и от генерал Валдемар Скшипчак, бивш командващ на сухопътните сили на Полша, който е на мнение, че при организирането на пътуването на полската делегация за Смоленск са били нарушени разпоредбите, забраняващи на най-важните личности в държавата да пътуват с един самолет. Такива нареждания са били дадени, след като преди две години при катастрофа на полски военен самолет загиват 20 души, включително членове на командването на полските ВВС, казва Скшипчак. Пред полска телевизия генералът изрази съжаление днес, че отдавна не са вземани решения за подновяване на самолетите, с които пътуват най-важните хора в държавата. По думите на генерала съставът на полската делегация се определя от президентството, а съставът на военната делегация – от министъра на отбраната, пише БТА.

Припомняме, че двамата близнаци – президентът Лех и брат му Ярослав, бяха сред създателите на партията Право и справедливост. Лех Качински беше избран за президент, а година по-късно брат му стана министър-председател. Тогава медиите се шегуваха със страха на Ярослав Качински от летенето със самолет. Заради това той дори отлагаше правителствени посещения.

Тук има много други лични трагедии, майката на президента вчера е взета от болницата, в много тежко състояние е, на предсмъртно легло, даже май не са й казали, че той е загинал, добави посланик Папйеж в София, видимо развълнуван. След днешната литургия в католическата катедрала “Св. Йосиф” в столицата на България, на която бе почетена паметта на загиналите при вчерашната самолетна катастрофа край Смоленск, Анджей Папйеж заяви, че катастрофата е една голяма трагедия за него лично. Познавах повечето от тези хора, голяма част от тях са ми приятели, заяви той. С тях заедно работихме в синдиката “Солидарност”, това е огромна трагедия, добави посланикът.

Преди всичко трябва да си изясним какво всъщност наистина стана, отбеляза той. Президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев и премиерът на страната Путин са предприели действия, организирана е комисия, която разследва, но катастрофата е огромна, там нищо не можеше да се направи, нямаше какво да се събира на мястото, добави Папйеж. На мястото на катастрофата трябва да има и ще има полски специалисти, които ще изясняват обстоятелствата, допълни посланикът. Участвах в откриването на гробището в Катин преди 10 години,

познавам това фатално летище, посочи Папйеж. Това е едно от многото военни летища, в гората, не виждам тук някаква вина на руснаците,

това е едно от многото летища близо до Катин, добави той. Това са едни много тесни писти, стена от гора в съседство, доколкото знам ,там е имало много гъста мъгла и от там е трагедията, добави посланикът.

По-рано днес в католическия катедрален храм “Св. Йосиф” в София се отслужи литургия по повод гибелта на президентa на Полша Лех Качински и придружаващите го лица от полското държавно ръководство, която присъства и посланикът на Полша в София Анджей Папйеж, както и испанският посланик Хорхе Фуентес, който представлява страната председател на ЕС, съобщи БТА.  Идващите в храма палеха свещи пред образите на Дева Мария и Иисус.

„Всяко събитие идва само за себе си, но всички е в Божия план. Бог има промисъл за всичко, което се случва. На нас остава да размишляваме върху смъртта на толкова души, които на този ден са загинали. Тази ужасна трагедия е не само за Полша, но и за целия свят.

Нещо, което е много важно, на този ден – събота преди първата неделя след Възкресение Христово, почина папа Йоан Павел Втори преди пет години,

на този празник, не на тази дата,” каза пред ДАРИК РАДИО минути преди траурната служба епископ Христо Пройков.

“В Полша се отслужваха литургии в памет на папа Йоан Павел Втори, а днешната неделя Йоан Павел Втори беше посветил на Божието милосърдие и което е много важно, че Божието милосърдие е свързано с прошката. Той почина в навечерието на този празник, сега загинаха толкова хора, заедно със своя президент, който в една своя реч преди няколко години беше казал: „трябва да знаем да прощаваме всичко, което ни е причинено през годините, които са ни предшествали, за да бъдем верни на думите на молитвата – Отче наш прости ни, както и ние прощаваме”. Мисля, че този празник ни свързва много силно в този момент,” завърши католическият свещеник епископ Пройков.

Над 100 души, представители на полската общност във Варна, както и българи се събраха в католическия параклис “Св. Архангел Михаил” за заупокойна литургия в памет на загиналия полски президент Лех Качински и спътниците му в трагичната самолетна катастрофа, съобщи ДАРИК РАДИО. Това е втори Катин, сигурно е някакво проклятие, коментираха присъстващи поляци, които изразиха дълбоката си скръб за кончината на президента. “Господ Бог поднася съвпадения и изненади, които никой не очаква. Какво съвпадение е, че когато полският народ споменава 70 години от трагедията в Катин, катастрофира държавния самолет с 96 членове начело с президента Качински, който също приключи живота си там”, каза пред присъстващите отец Яцек Вуйчик, енорийски свещеник на храм “Непорочно зачатие на Дева Мария” във Варна.

Няколко часа след инцидента съболезнования към роднините на загиналите и към полския народ от Москва изрази и руския патриарх Кирил: „От човека не зависи кога идва на този свят и кога го напуска. Ще се молим за загиналите и вярваме, че в Катин ще се запази паметта не само за невинните загиналите, но и за тези, които почитайки паметта им също загинаха”.

Папа Бенедикт XVI отправи своите съболезнования към Полша днес, казвайки че се моли за жертвите и за любимият полски народ, като държеше полското знаме в ръцете си по време на неделната си обедна литургия, излъчена на голям екран на площада, съобщи електронното издание lakewyliepilot.com. Папата спомена, че това е до Катин – мястото, където по това време на календара са екзекутирани хиляди полски войници преди 70 години, имайки предвид убитите от тайните служби на Сталин през 1940г. Бенедикт отбеляза, че днес според литургичният календар се отбелязва и канонизацията на Сестра Фаустина Ковалска, мистичната монахиня на 20-ти век от Краков (Полша), най-приближената до роденият в Полша Папа Йоан Павел Втори.

Днешната публична поява на Папа Бенедикт беше първата след съобщението на Асошиетед Прес (АП) от петък миналата седмица, че Кардинал Йозеф Ратцингер (истинското име на Папа Бенедикт) е отказал достъп на запитване от една епархия в Калифорния, за светски лица свещеници, по повод похотливо поведение с две момчета. Бенедикт не спомена и дума за скандала днес при молитвата си за полския президент. В писмо от 1985г., получено от АП, Ратцингер – тогава главата на Конгрегацията за доктрината на вярата (тайините служби на Ватикана) – призна обвиненията, но заяви, че се изисква внимателно проучване и повече време. Бе взето решение, свещеникът – преподобният Стивън Киесъл, да бъде отстранен до изясняване на случая в Рим, съобщи тогава адвокатът на Ватикана, цитиран от електронната медия.

Еврейската общност в Полша също отдаде последна почит на своя президент със специални служби във Варшава и Краков, съобщи електронното издание jta.org. Казински беше много голям приятел на Израел и активно подпомагаше Еврейската кауза в Полша.

ПРИПОМНЯМЕ:

Часове след катастрофата с полския президент

Полският президент загина в Русия