Полският президент загина в Русия

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

10 април 2010г. Намерено е тялото на полския президент Лех Качински, който загина при днешната катастрофа край руския град Смоленск, предаде АФП.

Самолетът на полския президнет Лех Качински е катастрофирал малко преди да кацне на летището в западния руски град Смоленск, съобщава Ройтерс.
“Президентът Лех Качински е бил на борда на падналия самолет” – това потвърди прессекретарят на полското външно министерство Пьотр Пашовский, цитиран от руските медии.

На борда на катастрофиралия полски самолет са се намирали 96 души, съобщи Ройтерс, позовавайки се на руското Министерство на извънредните ситуации. 88 от тях са били членове на държавната делегация, която е пътувала по повод посещение на общ гроб на полски граждани, за годишнината от Трагедията край руския град Катин през 1940 г., при която са убити хиляди поляци.

Намерена е една от черните кутии на самолета, разбил се по-рано днес, съобщи източник от администрацията на Смоленска област, предаде Интерфакс.
„На мястото на катастрофата на самолета е намерен един от бордовите самописци”, каза източникът. Засега информацията не е потвърдена от официални лица.
До момента спасителите са открили телата на няколко загинали при инцидента. „Скоро следователите ще започнат процедурата за опознаване”, съобщи още източникът.

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

7:23 ч (6:23ам Лос Анджелис, Пасифик време) От Варшава излита президентският самолет Т-154 и се очаква да кацне около 9:00 ч.
8:56 ч (7:23ам Лос Анджелис, Пасифик време) Самолетът се разбива при кацане на летище Северний край град Смоленск, Западна Русия. При приземяването си самолетът на полския президент Лех Качински се е закачил във върховете на дървета и се е разбил. Това съобщи губернаторът на Смоленска област Сергей Антуфев.

8:58 ч Първа информация за катастрофата.
9:26 ч Първа официална информация за инцидента.
9: 36 ч Екипи на спасителите намират части от разбилия се самолет.
9:41 ч Руското министерство на извънредните ситуации подава информация за 87 жертви при катастрофата.
9:49 ч Правителствената пресслужба на Полша информира, че премиерът Доналд Туск е заминал от Гданск за Варшава.
9:54 ч Губернаторът на Смоленск съобщава, че всички, намирали се на борда на полския президентски самолет са загинали.
9:58 ч Полското външно министерство информира, че всички пътуващи на борда на президентския самолет са загинали.
10: 15 ч Руският президент Дмитрий Медведев назначава специална комисия за разследване на трагедията. Премиерът Владимир Путин нарежда извънредни мерки за разследване.
10:25 ч Председателят на полския Сейм Бронислав Коморовски се връща във Варшава.
10:36 ч Полското външно министерство съобщава официално,че президентската двойка Лех и Мария Качински са загинали при самолетна катастрофа.
10:41 ч Официално съобщение, че на борда е имало 132 души от руската Главна прокуратура.
10:55 ч Министерството на външните работи на Русия потвърждава, че няма оцелели при катастрофата край Смоленск.
11:06 ч Полското външно министерство потвърждава, че всички пътуващи на борда на президентския самолет са загинали.

Сайтът на полската телевизия www.tvn24.pl оповести някои от имената на пътувалите в самолета на полския президент, който се разби край Смоленск. Това са Славомир Скржупек, от 2007 г. шеф на Полската народна банка, Януш Кюртука, виден полски историк, директор на Института по история, Йежи Смаджински – министър на отбраната, Шефът на оперативните сили на армията, председателят на Олимпийският комитет, депутати, епископи от католическата църква.

Предсрочни президентски избори трябва да се проведат в Полша до края на месец юни, предаде РБК. Съгласно полската конституция временно задълженията на президент ще изпълнява председателят на долната камара парламента Бронислав Коморовски. В рамките на две седмици Коморовски трябва да обяви дата за предсрочни президентски избори. Изборите трябва да се състоят не по-късно от 60 дни след взимането на решението за тяхното провеждане.

Смята се, че пилотска грешка е причината за днешната катастрофа, предаде АФП.  „За причина за инцидента се смята грешка на екипажа при кацането”, е съобщил представител на руските власти в Смоленск. Екипажът на полския президентски самолет, който катастрофира днес в Западна Русия, на няколко пъти е игнорирал инструкции на руските авиодиспечери, предаде АФП, позовавайки се на източник от руските военновъздушни сили. По-рано бе съобщено, че пилотите на полския самолет са елитни военни летци, които се занимават с транспортирането на висшето ръководство на страната и имат голям опит.

Полският президентски самолет Ту-154М, съветско производство, е бил на 20 години, съобщи полското електронно изданиеTVN24. Закупен е от министерството на транспорта на Полша през 1990 г. В края на 2009 г. президентският самолет е преминал основен ремонт.Човешка грешка или техническа неизправност е причината за катастрофата на полския президентски самолет, заяви за полското електронно издание TVN24 полският пилот Дариуш Собжински.

Основен ремонт на самолета Ту-154 на полския президент Лех Качински е бил проведен през 2009 г. Това съобщи генералният директор на завода „Авиакор” Алексей Гусев е ефира на руския телевизионен канал „Вести 24”.
По неговите думи, актът за въвеждането в експлоатация на самолета е бил подписан на 21 декември 2009 г. По данни на Гусев, следващият основен ремонт на самолета е трябвало да бъде направен след 6 г.
По данни от март, самолетът на Качински е извършил общо 50 кацания и е имал 124 летателни часа.
По данни на ИТАР-ТАСС, самолетът на полския президент е бил произведен на 29 юни 1990 г. Самолетът е бил използван последователно от президентите на Полша Войчех Ярузелски, Лех Валенса и Александър Квашневски.
През последните години на борда на самолета е имало редица инциденти. Най-сериозният е през 2008 г., когато в Улан Батор самолетът бе принуден да отложи отпътуването си поради повреда в системата за управление.
Полското правителство от няколко години разглежда въпроса за обновяването на правителствения авиационен парк. Като възможен вариант бе разгледано и закупуването на бразилските самолети „Ембрайър”.

Още преди две години премиерът на Полша бе заявил, че Ту-154, с който лети президентът, не отговаря на нормите за сигурност, предаде местната телевизия в Лос Анджелис АВС7. На 30 ноември 2008 г. самолетът е имал проблеми по време на пътуване на президента Лех Качински в Азия. „При връщането на президента, вероятно, ще вземем решение за ускорена процедура по закупуването на нов самолет”, заяви тогава Туск. По неговите думи е трябвало да бъде закупен максимално сигурен самолет. Но нов самолет така и не е бил закупен.

От цял свят, от най-високо ниво до обикновенни граждани, включително от България и САЩ, бяха изпратени съболенователни писма до полският народ и правителство. Пред всички посолства на Полша по света се палят свещи и се отдава почит на загиналите им сънародници. Изпълняващият длъжността президент на Полша и председател на Сейма (долната камара на полския парламент) Бронислав Коморовски обяви едноседмичен траур след смъртта на държавния глава Лех Качински, предаде агенция ПАП.

Полските власти ще проведат независимо разследва на обстоятелствата около катастрофата на самолета на президента на страната Лех Качински в Смоленска област на Русия, предаде агенция Интерфакс. Съответното разпореждане е направено от Главната прокуратура на Полша по искане на министъра на правосъдието Кщищоф Квятковски.

Русия ще направи всичко възможно за разследването на самолетната катастрофа до Смоленск, при която загина полския президент Лех Качински, каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.
„За разследването на тази катастрофа сме създали държавна комисия. Ще направим всичко възможно за възможно най-бързото решаване на всичките въпроси, които възникват при тези ситуации”, каза Лавров на пресконференция в Киев.

Ръководителите на полското общество в Иркутск проф. Евгений Вжашч и Болеслав Шостакович са пристигнали в Смоленск преди няколко дни, съобщава в. „Комсомолская правда”. Те веднага са се отправили към Катин и мемориала на разстреляните през 1940 г. по заповед на Сталин полски офицери. Днес, за да отбележат трагичната дата, там трябваше да се срещнат представители на полската интелигенция от целия свят, включително президента на Полша Лех Качински.

„Катин е прокълнато място за поляците. А сега е двойно прокълнато и страшно. В през 1940 г. в Катин загива цвета на офицерството, а 70 години по-късно тук погребваме цвета на нацията. Това е страшно, черна дупка. Вече знаем, че литургията на мемориала на разстреляните офицери се е състояла. Но тя бе не само за тях, а и за загиналите ръководители на Полша”, заявява жителката на Иркутск Франтишка Зарембинска.