Ревизират държавата наново

Правителството доброволно проверява бюджетите за 2008 и 2009 г. заради анексите по 150 договора от 13 министерства за 2,150 млрд. лв.

Премиерът : “Тези от вторите и третите ешалони на предишната власт, които са мълчали и умишлено са ни подвели, съм разпоредил да си заминават!”

Отказват влизане в Еврозоната

Министърът на финансите: ”Няма опасност за валутния борд и за стабилността на фискалната политика на България!”

София, 9 април 2010г. Правителството доброволно ще ревизира бюджетите за 2008 и 2009 г., съобщи на пресконференция днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Пресконференцията е в Министерски съвет и на нея присъстват премиерът Бойко Борисов, министър Трайчо Трайков, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Ревизията се налага заради анексите по около 150 договора от 13 министерства на обща стойност 2,150 млрд. лева, посочи Дянков.

Тези анекси имат фискално отражение върху бюджетите от предишните години, обясни той. По нашите оценки досега на начислена основа бюджетният дефицит за 2009 г. се увеличава от 1,9 процента на 3,7 процента, а  излишъкът за 2008 г., който тогавашното правителство е декларирало, от 1,8 процента ще намалее с 0,2-0,3 процентни пункта, заяви Дянков. Той съобщи, че за това са уведомени ЕК и Европейската централна банка. Решихме, че за да сме честни, трябва веднага да представим информацията на европейските партньори, допълни Дянков.

Дянков обясни, че анекси към договорите са правени основно през 2008 г.  и пролетта на 2009 г. и те не са били подадени към деловодствата на съответните министерства. Чак когато премиерът поръча да се види къде има допълнителни анекси се оказа, че те съществуват, каза Дянков.

В отговор на въпрос премиерът Бойко Борисов заяви, че грешката на Симеон Дянков е в приемствеността и толерантността. Той посочи, че вторите и третите ешалони на предишната власт са подавали подвеждаща информация или са я премълчавали. Всички, които са мълчали и умишлено са ни подвели, съм разпоредил да си заминават, каза Борисов.

Министър Дянков заяви, че Конвергентната програма на България вече не може да се промени, но българското правителство затова информира ЕК, ЕЦБ и всички страни-членки на ЕС, за да могат те да променят мнението си по българската конвергентна програма.

Премиерът Борисов заяви, че България няма да кандидатства в ЕРМ 2. Отказваме се, защото не изпълняваме критериите им, заяви Борисов. /по-долу вижте Що е това ЕРМ 2/

Финансовият министър посочи, че фактът, че за 2009 г. има дефицит от  3,7 процента означава, че за тази година не трябва да се надвишава дефицит от 3 на сто. Той съобщи още, че дефицитът за март 2010 г. се очаква да е 200 млн. лв., което е по-малко от дефицитите през януари и март.

В отговор на въпрос дали ще бъдат допълнени антикризисните мерки Борисов каза, че ще стане ясно дали са достатъчни, след като те ефективно заработят. Анализът ни след последната информация показва правилността  на досегашната ни политика, каза Дянков. Той добави, че няма опасност за валутния борд и за стабилността на фискалната политика на България.

Що това ЕРМ-2? Това е системата на разменните курсове на европейски валути ERM-2. Механизмът ERM-2 е „приемна стая” преди пълноценното въвеждане на единната европейска валута: нужни са най-малко две години членство в ERM-2 преди членство в Еврозоната, което означава, че правителството на Р България временно отказва влизането и в Еврозоната. Досега български политици от миналото правителство на Тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС) многократно заявявяваха готовност страната да се присъедини доброволно към ERM-2, дори и да няма решение на европейските  финансови министри за това. Днес “сините” от ДСБ /на Иван Костов/ застанаха срещу отказа на правителството на ГЕРБ за влизане в ЕРМ-2.  ДСБ се опъна на ГЕРБ за Еврозоната

През 2007 година правителството на “Тройната коалиция” изказа убедеността си, че България иска да се присъедини колкото се може по-бързо към ERM-2, в който механизъм валутата на страната може да се търгува в тесни граници по фиксиран паритетен курс, за да премине към евро през 2011 – 2012.

Обаче източници от ЕС тогава казаха, че ЕЦБ и някои европейски правителства не бързат да имат обща валута с най-бедната страна на блока. Огромният дефицит по текущата сметка на България може да увреди дългосрочните перспективи за икономически растеж.

Станишев тогава обещал на евро-експертите, че финансовата политика на България ще е почтена и предвидима. „Ще координираме политиките си с Европейската комисия и с МВФ за да създадем ясно послание, че България е стабилна страна във финансово и икономическо отношение, която отговаря на критериите за членство в ERM-2″, казал българският лидер. „Ще продължим предвидимата и стабилна политика, която ще ни вкара в ERM-2 и в надлежното време в Еврозоната”.

Но, това не се случи.

2 comments for “Ревизират държавата наново