Бойко стисна ръката на Барак

„България има надежден партньор в лицето на САЩ. Барак Обама познава проблемите на всяка отделна държава и по време на срещата търсеше или обещаваше подкрепа за преодоляването на тези проблеми”, каза премиерът Бойко Борисов, след като стисна ръката на Обама. ФОТО: МС

Борисов каза “Да” на противоракетната отбрана

Обама иска директна връзка по телефона

Бъдещата-бившата посланичка на Р България в САЩ г-жа Елена Поптодорова придружава делегацията ни в Прага

9 април 2010г. „България трябва да е активна страна по въпросите за създаване на противоракетна отбрана. В момента нито ние, нито други страни имат каквато и да било защита и възможност за оперативно реагиране. Ако системата за противоракетна отбрана бъде въведена, тя ще защитава цяла Европа”. Това заяви след срещата на единадесетте лидери от Централна и Източна Европа с президента на САЩ Барак Обама в Прага премиерът Бойко Борисов, цитиран в съобщение на Министерски съвет, за която ви информирахме в две предишни публикации в bulgarica.com.

Обама на вечеря с Борисов

Срещата в Прага – важното и любопитното

По време на разговорите е обсъден подписаният по-рано през деня договор между САЩ и Русия за съкращаване на стратегическите ядрени арсенали.  Този договор е нова възможност за Русия да участва активно при реализирането на общите планове. Въпреки това НАТО е едно семейство и на първо място стоят ангажиментите и сигурността на държавите в съюза, каза министър-председателят.

Сред темите, обсъдени от лидерите на 11-те държави, са по-нататъшните действия в Афганистан, които трябва да бъдат насочени към възстановяване на държавата, втвърдяване на санкциите срещу Иран, както и енергийната независимост.

Обама е заявил, че ще търси директна телефонна комуникация с Борисов. ФОТО: МС

„България има надежден партньор в лицето на САЩ. Барак Обама познава проблемите на всяка отделна държава и по време на срещата търсеше или обещаваше подкрепа за преодоляването на тези проблеми”, допълни премиерът Бойко Борисов. Двустранните отношения между България и САЩ занапред ще търпят развитие стана ясно още от думите на министър-председателя. В рамките на срещата президентът Барак Обама е заявил, че разчита на мнения и съвети от българска страна що се отнася до сигурността в региона. В края на разговорите Барак Обама е заявил, че ще търси директна телефонна комуникация с министър-председателя Бойко Борисов.

По време на визитата си премиерът Борисов представи на президента на САЩ бъдещият-бивш посланик в мисията ни във Вашингтон г-жа Елена Поптодорова, за назначаването на която, както и на други дипломати, ви информирахме по-рано.

„Хубавата Елена“ се връща във Вашингтон

2 comments for “Бойко стисна ръката на Барак