Ще умре ли Гого?

Добре познатият на поколения българи с “дебелият” си глас естраден певец Георги Найденов – Гого от групата легенда “Тоника” страда от рядко заболяване и има нужда от скъпоструващо лечение в чужбина. Той вече е преминал през поредица от консултации, прегледи и лечения, които не са успели да забавят развитието на болестта.

Той призова за помощ в писмо:

“Уважаеми приятели,

Ще ви спестя всякакви предисловия и обяснения и ще го кажа направо: Боледувам от рядка и за съжаление нелечима болест с неизяснен произход и фатален край.

След като за една година опитах всички възможности у нас, единствената вероятна алтернатива остана присаждане на стволови клетки. Засега съгласие за тази интервенция съм получил само от Москва на цена 50 хил. лв.

Тази сума не е по възможностите на моето семейство и затова ви моля за помощ.

Ако нямате възможност, изпратете това писмо по факс или до тези, които смятате, че могат да помогнат. Надявам се разбирате, че съм прибягнал до тази крайна за мен мярка, защото всеки ден е от значение.

Банковата сметка е BG73 UNCR 7630 1059 6950 20 , а телефонът 0889 38 00 30

Благодаря ви и нека Бог ви благослови!

Гого”

Само броени часове, след като новината за коварната болест на Гого гръмна, негови колеги организираха благотворителен концерт в Бургас. Той ще се състои на 20 април на сцената на операта в морския град. До момента желание за участие в кампанията са изявили Кристина Димитрова, Орлин Горанов, дует “Шик” и всички негови колеги от фамилия “Тоника”. Всички средства, събрани от концерта, ще бъдат дарени за лечението на Гого Найденов.

Кметът на Бургас Димитър Николов разпространи вчера призив чрез медиите към всички хора да подкрепят известния български музикант в борбата с болестта и да помогнат за по-бързото събиране на необходимите средства за лечението. Общинският съвет на Бургас отпуска 25 хиляди лева от бюджета си за лечението на Гого от фамилия “Тоника”. Кметът Николов вече е внесъл докладна записка с предложението за отпускането на паричните средства.

1969-1971 г. – Тоника е създадена като оркестър към Културния дом на транспортните работници в Бургас. Репетициите започват с Ева Найденова, Анастасия Бинчева (Сия), Георги Найденов (Гого) и Хари Шерикян.

1975 г. – Издаден е първият албум на групата. От този период е и малката плоча „Лека нощ, усмивки/Светлина“. През тази година Тоника започва работа като професионална група към ГУСВ в София по покана на Морис Аладжем. Хари Шерикян напуска групата и неговото място е заето от Иван Христов. Песента „Сбогуване“ печели първа награда на Бургаския фестивал.

През годините Гого жъне много успехи с ТОНИКА.

1980 г. – В началото на годината групата престава да съществува, а песните им са забранени поради политически причини и не звучат по българското радио и телевизия до 1989 г. ГУСВ създава Тоника СВ а Ева, Георги и Иван продължават да пеят под името Домино. Сия се установява в САЩ, където заедно с Трошан Владовски създават групата Double Freedom.

1994 г. – Тоника се събират отново в състава Анастасия Бинчева, Ева Найденова, Иван Христов и Георги Найденов за четири бенефисни концерта на групите Тоника, Тоника СВ и Домино в Бургас и София. Бенефисът е последван от концертен албум и видеокасета. След бенефисните концерти Стефан Диомов, Ева, Гого и членовете на Тоника СВ продължават да пеят под името Фамилия Тоника.

След бенифисните концерти на Тоника, Тоника СВ и Домино през 1994 г., Милица Божинова, Ваня Костова, Ева Найденова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров, Георги Найденов, Теодор Шишманов и Стефан Диомов продължиха да работят заедно под името Фамилия Тоника.

Първият албум на Фамилия Тоника беше издаден през 1996 г. от Унисон. Този албум беше съпроводен от видеокасетата “С Фамилия Тоника на турне”, която включва записи от концерти на групата в Пловдив, Варна, Бургас и Несебър.

За Коледа 1998 г. бе издадена още една видеокасета “В нощ като тази”, включваща концерта на групата в Народния Театър през 1997 г.

2 comments for “Ще умре ли Гого?