Бербо на пейката – Англия вън!

Бербатов не успя да помогне, след като мениджърът на Манчестър Юнайтед отново пренебрегна нападателя и го пусна в последните десет минути

Англия остана без нито един представител в полуфиналите на Шампионската лига, което не се беше случвало в последните години

7 април 2010г. Байерн Мюнхен атрактивно и безмилостно отстрани английския шампион Манчестър Юнайтед и продължава на полуфиналите в Шампионската лига.

В мача реванш от 1/4-финалите “червените дяволи” успяха да победят с 3:2, но това се оказа недостатъчно след успеха на “баварците” в първия мач с 2:1. При общ резултат 4:4 и повече попадения на чужд терен, възпитаниците на Луис Ван Гаал намериха място сред 4-те най-добри на Европа.

Българският национал Димитър Бербатов въобще не успя да помогне, след като мениджърът на Юнайтед отново пренебрегна нападателя за сметка на звездата Уейн Рууни, който бе под въпрос до последния момент заради травма в глезена. Рууни започна мача като титуляр, но остана на терена само до 55-ата минута. Бербатов бе пуснат в игра едва в последните десет минути на срещата, но в тях не успя нито веднъж да затрудни колебливия в днешния мач страж на гостите Ханс Йорг Бут.

Байерн отмъсти на Манчестър изгубената титла през 1999 г., когато на финала в същия турнир Юнайтед сломи германския гранд в последните секунди, като му набута бързи два гола.

Днес спектакълът, който гледахме по сателита в САЩ бе грандиозен и пълен с динамика и най-желаното – голове. Цели пет гола ни предложиха двата гранда, и то толкоз много попадения в толкова решителна фаза на най-силния европейски клубен турнир.

Двубоят очаквано започна силно за домакините, които до 7-та минута вече бяха отбелязали два гола и се виждаха сигурен участник в следващата фаза на надпреварата.

Дарън Гибсън откри резултата още в 3-та минута, след отлична комбинация пред наказателното поле с Уейн Рууни. Определена вина за гола имаше стражът на германците, който реагира изключително слабо. Тоталното стъписване в първите минути в редиците на Байерн дойде с нов гол за Юнайтед. Луиш Нани се разписа с пета за 2:0.

Първата възможност за германците дойде едва в 39-ата минута, когато голмайсторът за баварците от първия мач Ивица Олич излезе очи в очи с холандеца Едвин Ван Дер Саар, но вратарят успя да спаси сигурен гол.

Само пет минути преди края на първата част паднаха нови два гола. В 41-ата минута отново Нани направи нещата за Байерн почти безнадеждни – 3:0 за Юнайтед.

В ответната атака обаче, Байерн отвърна с удар и този път Ивица Олич успя да излезе победител в двубоя си с Ван Дер Саар. Хърватинът с удар от много малък ъгъл успя да намали до 1:3.

Камерите на телевизията на „Олд Трафорд” на няколко пъти показаха Уейн Рууни, който накуцваше заради проблемите си с глезена. Въпреки това и добрият резултат за домакините, сър Алекс Фъргюсън остави английския национал на терена.

И тогава след почивката стана “чудото”! Всичко се обърна в полза на германците. Пет минути след началото на второто полувреме Юнайтед загуби играч, след като Рафаел получи втори жълт картон и трябваше преждевременно да напусне терена, за да остави англичаните само с десет играчи. Това бе и кулминацията – инициативата в мача премина изцяло за гостите, който през 1-то полувреме успяха да отправят едва два удара по посока вратата на домакините.

За се стигне до 74-ата минута, когато Ариен Робен вкара поредния гол шедьовър за вечерта. Холандецът бе намерен отлично с центриране от корнер и с изключително точен удар от воле в долния десен ъгъл на сънародника си Ван Дер Саар намали за 2:3, което бе достатъчно за Байерн.

Англия остана без нито един представител в полуфиналите на Шампионската лига, след като “червените дяволи” бяха “погребани” на собственият си терен, което не се беше случвало в последните няколко години.

Байерн Мюнхен ще има за съперник на полуфиналите френският Лион, който сломи сънародниците си от Бордо.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД – БАЙЕРН МЮНХЕН 3:2 (4:4) Манчестър Юнайтед: Ван дер Сар, Евра, Фърдинанд, Видич, Рафаел, Карик (Бербатов 80’), Нани, Флетчър, Гибсън (Гигс 81’), Валенсия, Рууни (О’Шей 55’). Байерн Мюнхен: Бут, Ван Буйтен, Демикелис, Бадщубер, Ван Бомел, Швайнщайгер, Лам, Мюлер (Гомес 46’), Робен (Алтинтоп 76’), Рибери, Олич (Пранич 84′). Жълти картони: Ван Бомел, Лам, Бадщубер (Байерн М) Червен картон: Рафаел (Манчестър Юн) Стадион: „Олд Трафорд, Манчестър Рефер: Никола Рицоли (Италия)