Шефът на Европол: 100% увеличение на активноста в България

7 Април 2010г., София. Директорът на агенцията Роб Уейнрайт и министър Цветан Цветанов изразиха ясна воля да продължат съвместните действия в името на сигурността на европейските граждани. ФОТО:МВР

Новата законодателна рамка на България за “прането” на пари е пример за страните от региона

Отнемат пари и имущество на италианец в Пловдив

София, 7 април 2010г. Новата законодателна рамка на България относно “прането” на пари и конфискацията на имущество, придобито от престъпна дейност, е много ефективна и може да послужи за пример на останалите държави от региона. Това заяви днес на пресконференция в МВР директорът на Европол Робърт Уейнрайт, който е на посещение в България по покана на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той добави, че България е участвала в 150 операции срещу водещи организирани престъпни групи съвместно с Европол. По думите му това означава 100 процента увеличение на активността на българските власти в сравнение с предходната година. Уейнрайт заяви, че е изключително впечатлен от оперативните резултати на българските полицейски органи.

Той добави, че страната ни е участвала и в операция срещу една от най-опасните престъпни групи за финансови измами в Европа, при която са задържани 10 ключови фигури.

По време на посещението на шефа на Интерпол в България бе съобщено, че Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е внесла в Пловдивския окръжен съд иск за отнемане в полза на държавата на имущество с обща стойност 1 312 617 лева, срещу италианския гражданин Лино Тонан, според пресцентъра на комисията.

Предмет на отнемане в полза на държавата са седем апартамента в Пловдив, складова база в с. Цалапица, три автомобила, единият от които товарен, дялове в две фирми.  Проверяваното лице е с влязла в сила присъда от 9 юни миналата година. Лино Тонан е признат за виновен за това, че в условията на продължавано престъпление е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери и е водил счетоводна отчетност с невярно съдържание, чрез ползването на счетоводни документи  с невярно съдържание.

——–

Практическо изражение  на оперативното взаимодействие между Европол и българските правоохранителни органи са резултатите по текущи разследвания на измами с банкови карти. След анализ на Европол бяха идентифицирани и установени няколко организирани престъпни групи, ангажирани с тази престъпна дейност, които бяха неутрализирани чрез операция „Лавина”( Avalanchе).

През ноември 2009 г. операция „Лавина” стартира с участието на България, Австрия, Полша и Европол. При специализирана полицейска операция са претърсени адреси на територията на Пловдив, Ямбол, Бургас, Пазарджик, Хасково и Айтос. Иззети са множество материали и инструменти за изработване на скимиращи устройства, както и голямо количество микроелектроника и компютърни конфигурации, ползвани за производството на скимиращи устройства и „бели” пластики. На територията на България са задържани общо 6-ма,, а в Полша – 4-ма български граждани.
През февруари 2010 съвместно с Европол и засегнатите държави Германия, Гърция, Полша, Ирландия бяха предприети поетапни действия за пресичане на дейността на организирана престъпна група на територията на България и Германия. Първата фаза бе насочена към неутрализиране група от 7 български граждани от региона на гр. Плевен и София, скимирали данни от банкови карти на територията на няколко европейски държави, най-засегната от които е Германия. В резултат на успешната координация с Германия, в гр. Гьопинген бяха арестувани 3-ма, в България – -3-ма, като продължава издирването на 1 от организаторите. Иззети са 4 преносими компютъра, 5. компютърни конфигурации, 26 флаш памети, 26  карти с магнитна лента на различни издатели, 31 магнитни носителя; GPS навигация за автомобил, 2 мобилни телефона; огнестрелно оръжие.
Следващата фаза бе свързана с пресичане дейността на престъпна група от  още 4 -ма от района на София, организирали трансграничен канал за скимиране на банкови карти, пренос на информация и източване на изготвените дубликати. При обиските и претърсванията на жилищата им са иззети 348 карти с магнитни ленти; 21 оптични носители-дискове с надпис “VISA”; 11 флаш памети; 15  мобилни телефонни апарата; 11  преносими компютъра и др.
В началото на март 2010 г. във Варна след интензивен информационен обмен с Европол и Гърция, бе проведена специализирана полицейска операция по пресичане дейността на група от 10 български граждани, извършвали скимиране, изготвяне на фалшиви банкови карти и незаконни тегления на територията на Гърция. Извършени са обиски и претърсвания на 8 жилища и 2 автомобила, като са иззети 6  преносими компютъра, 3 компютърни конфигурации, скимиращо устройство, заготовки за скимери, 53 карти с магнитни ленти, 27 мобилни телефонни апарати, 4 газови пистолети и др. /по данни на МВР/