Протестираха ли лекарите в България на празника си?

На много места в цялата страна, предимно в провинцията, лекарите спряха работа по различно време, организирани от БЛС

Председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ Цветан Райчинов: “Протестът на лекарите в страната може да е вял, но е необходим”

Бойко Борисов: “Желая на всички лекари честит празник и да не се подвеждат!”

Проблемите били там, където имало Общински болници и здравните заведения нямали приходи, а били с големи задължения към доставчици на лекарства и към държавата и не са получили отработени пари от Здравната каса

700 лекари само от София напуснали страната след влизането в Европейския съюз

София, 7 април 2010г. На много места в цялата страна, лекарите спряха работа по различно време на деня, съобщиха от пресцентъра на Българския лекарски съюз /БЛС/.

Решението за предупредителни протестни действия на 7 април – международният ден на здравето и здравният работник е под наслов “Ден на здраве – ден на протест” и е взето на извънредния събор на БЛС на 27 март.

В 28-те региона на страната лекарските колегии бяха избрали различни форми на прояви.

В област Благоевград всички лекари от болниците и доболничната помощ не приемха пациенти от 12.00ч. до 13.30 ч. По същото време техните колеги от Монтана спряха работа, но останаха на работните си места.

В Русе днес нямаше ефективни лекарски протести. Общопрактикуващи лекари заявиха, че “не са бакали, за да затварят, особено при големия наплив на пациенти след четири дни празници”. Местното ръководство на Българския лекарски съюз заяви пред журналисти, че русенската лекарска колегия подкрепя решенията на извънредния лекарски събор срещу сегашното състояние на здравеопазването.

В Карнобат се проведе мирен протест в защита на съществуването на местната общинска болница под надслов: “Нека да изразим активната си гражданска позиция и с присъствието си да заявим ясно и категорично, че не желаем закриването на нашата болница”. В митинга се включиха граждани от общините Карнобат и Сунгурларе, които ползват медицинските услуги на карнобатската болница. Над 50 медицински сестри и санитари са съкратени през последните няколко месеца от МБАЛ – Карнобат, което е 1/3-та от персонала, който до началото на януари тази година е наброявал 150 души. Предстоят и още съкращения, каза директорът на болничното заведение д-р Красимир Маринов, цитиран от БТА. “Финансовият ресурс на болницата е силно намалял, което наложи спешни реформи в опита да запазим дейността на лечебното заведение за 2010 г.”, обясни факта на съкращенията д-р Красимир Маринов. С цел овладяване на кризисната ситуация са намалени разходите във всички структури на болницата, каза д-р Красимир Маринов и посочи, че е преустановено лечебното хранене на пациентите. Приходите от 1 януари тази година са около 60% по-ниски от миналогодишните, има натрупани задължения към доставчици на лекарства, храни и консумативи.

В Силистра масов протест нямаше. Според председателя на силистренската организация на Българския лекарски съюз д-р Теодор Иванов, цитиран от БТА, днес голяма част от 350-те членове на съюза не са напускали работните си места, но са изразили символично своя протест. Изключение направи малка група от лекари, предимно членове на ръководството на БЛС, които избраха като форма за участие в националния лекарски протест поход за здраве в близка до Силистра местност.  Д-р Теодор Иванов обясни, че протестът е символичен и не са подготвяни масови прояви.

В Пловдив отложиха плановите операции и плановият прием в болниците, а лекарите спряха работа от 12.00 ч. до 13.00 ч.

Ефективен протест със спиране на работата във Видин и в Белоградчик днес нямаше, а Здравната каса им преведе парите. Повече от 300 лекари и медицински работници излязоха на символичен протест пред многопрофилната болница за активно лечение  “Света  Петка” във Видин, без да прекъсват работа, оставайки дежурни в отделенията за около 30 минути. Медицинските специалисти носеха лозунги “Искаме достойно заплащане за достойния ни труд”, “Спрете геноцида над лекарското съсловия”, на които бяха закачени черни лентички. В болницата във Видин има недостиг на средства, поради  увеличения брой пациенти, който след закриването на болницата в Кула се пренасочват към здравните заведения във Видин и Белоградчик.

Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ във Видин днес преведе всички дължими до този момент суми за плащане на медицинската дейност на аптеките, които са нейни договорни партньори, съобщиха за БТА от пресцентъра на РЗОК. Директорът на РЗОК д-р Владимир Вълчев каза, че днес са изплатени 100-процентово и всички дължими суми за извършената дейност в доболничната медицинска помощ за януари. Закъснява доплащането за февруари, но и то ще бъде направено в близките дни, добави д-р Вълчев.

Около 80 лекари, медицински сестри и помощен персонал от МБАЛ – Харманли се включиха в националния протест на лекарите. С шествие от здравното заведение до община Харманли и обратно медиците изразиха своето недоволство срещу здравната реформа в страната и монопола на НЗОК. Те бяха категорични, че отстраняването на министър Божидар Нанев няма да промени нещата, защото не здравният министър, а управляващите като цяло вземат решение за здравната реформа. Основното недоволство на протестиращите е срещу забавянето на изработените вече средства. Персоналът в болницата не е получавал заплати вече 3 месеца.

В столицата София протести нямаше. Ситуацията в София е по-спокойна, то е, защото няма общински болници, които подлежат на закриване, каза пред журналисти председателят на столичната колегия на Българския лекарски съюз д-р Методи Маджаров. Отчетохме, че в момента условията в София не са за масови протести по места. От столичната колегия на БЛС изразиха съмнение по отношение на компетентността на посочения от премиера нов министър на здравеопазването. “Не знам какво може да направи една жена министър, която няма никакъв опит в това отношение”, каза Маджаров. Новият министър на здравеопазването може да има много добри качества, но ние не го познаваме, посочи Маджаров. Председателят на столичната колегия на БЛС заяви още, че ако реформата продължава, както е започнала, и не се разреши проблемът със забавените плащания на лекарите, скоро ще се премине към ефективни протестни действия.

за новата министърка вижте тук: Две дами за министър и зам. на Здравеопазването

На 9 април специалистите от Александровска болница в София ще преглеждат безплатно пациенти от столицата и страната, съобщиха днес по време на протеста от лечебното заведение. Кампанията се организира за девета поредна година по повод Световния ден на здравето – 7 април и е под надслов “Здравето е отговорност”. На 9 април в първо очно отделение на УМБАЛ “Александровска” се организират и безплатни прегледи на пациенти с глаукома и катаракта /вътрешно перде на окото/.

В Сливен днешният ден бе обявен за “Ден на отворени врати” за всички, желаещи да разгледат болницата. Няма планов прием и планови операции, а от 11.00 ч. до 15.00 ч. общопрактикуващите лекари нe издавха никакви документи. Лекарското съсловие преминa през града в организирано авторали, като автомобилите носеха плакати с надписи “Ден на здраве – ден на протест”.

По същия начин отправи своя протест и колегията във Велико Търново. От 13.30 ч. на площада в центъра на града всички лекари се събраха и започнаха масово пукане на балони – символ на случващото се в здравната система. Със символични действия в националната протестна акция се включиха общопрактикуващите лекари и специалистите в медицинските центрове във Велико Търново, които през целия ден не спряха приема на пациенти в своите кабинети. В един от диагностичните центрове в областния център лекарите посрещаха  пациентите с почерпка за празника на здравния работник.

В деня на своя професионален празник двайсетина лекари от Горна Оряховица пред сградата на общината спукаха бели балони с надпис “здравна реформа” . По този начин ние изразяваме своя протест за настаналата бъркотия в системата, в която не се зачитат правата нито на медицинските работници, нито на пациентите, заяви д-р Марияна Кирилова – председател на Регионалната колегия на БЛС, цитирана от БТА.

Предупредителни символични протести имаше в общинските болници в Павликени, Елена и Свищов.

Медиците от болницата в Нови пазар организираха едночасово протестно шествие – от 13.00 ч. до 14.00 ч., което започна от здравното заведение и премина по главните улици в града. Управителят на болницата д-р Атанас Атанасов съобщи, че медиците са получили заплати само за януари. През януари и февруари болницата е извършила дейности за 223 000 лв., а от здравната каса са платени 101 000 лв., каза д-р Атанасов.

Лекарите от районната колегия в Шумен протестират символично, като носят лентички с надпис “Ден на здраве – ден на протест”. Медиците не протестират заради забавените си заплати, а срещу “сбъркания модел на здравната реформа”, каза председателят на лекарската колегия в Шумен д-р Парашкева Вичева, цитирана от БТА. Според заместник-председателя на районната лекарска колегия д-р Петко Загорчев структурните промени се правят без обсъждане с лекарския съюз и без да се дават алтернативи за закритите звена. Изградена е стратегия за над 20 високотехнологични болници в страната, но шуменската болница не е включена в този списък и затова няма възможност за финансиране по европейски програми, което прави нейното бъдеще несигурно, каза д-р Загорчев.

Лекарски протест в Монтана не се състоя, само част от медиците обявиха символичен протест. Репортерска проверка на БТА установила, че днес в града нямаше ефективни лекарски протести. Макар че първоначално бе обявено, че лекарите в Монтана ще протестират от 12.00 до 13.30 часа, като останат в кабинетите си, но не приемат пациенти, в това време обаче лекарите приемаха пациенти. Председателят на Лекарския съюз в Монтана д-р Пламен Блажев заяви, че медиците в региона протестират символично. “Монтанските лекари не са алчни за пари и протестират за принципни неща”, обяви д-р Блажев. Д-р Сертени Сертениев, който работи като кардиолог в ДКЦ-1 в Монтана /бившата поликлиника/, заяви, че никой от колегите му в здравния център днес не протестира – нито ефективно, нито символично. Той коментира, че в здравната система наистина има проблеми, но пътят за решаването им е диалогът, а не извиването на ръцете на държавата в условията на тежка финансова криза. Д-р Сертениев коментира, че не бива да се връщат пациенти, които имат тежки здравословни проблеми, заради каквито и да било протести на лекарите.

Лекарите и медицинският персонал от МБАЛ – Каварна почистваха  от 10 до 11 часа днес в знак на протест двора на здравното заведение. Три са конкретните поводи за протестните ни действия,  обясни временно изпълняващият управител на болницата д-р Живко Жеков. На първо място той посочи делегираните бюджети, на второ, протестираме срещу изискването на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за двама специалисти по дадена клинична пътека. И третото, за което протестираме, е начинът, по който се извършват проверките от НЗОК и РЗОК. По думите на Живко Жеков проверките най-често се извършвали от така наречените експерти, които са лекари със специалност, но извършват проверки, които не са техния профил. Извършването им внушавало, че в болницата се извършват  кражби, лекуват се фантоми и други нарушения, които целят единствено и само облагодетелстване на лекарите. Затова предлагам проверяващите да са хабилитирани лица, с доказан авторитет и качества в дадена специалност, за да може проверката да се осъществи не по административен начин, а по същество – диагноза, правилност на лечението, избор на медикаменти. Ако там е допуснато грешка и тя е доказана, тогава лекуващият лекар трябва да наведе глава и да отиде за своя сметка на продължителна следдипломна квалификация, добави временно управляващият на болницата в Каварна, цитиран от БТА.

Искаме ясни правила за осъществяването на здравната реформа, защото до този момент не знаем кой какво иска да прави, каза пред журналисти председателят на столичната колегия на Българския лекарски съюз д-р Методи Маджаров. Както написахме по-горе в София протести днес нямаше.

Той посочи, че лекарите не могат да работят при сегашните условия на несигурност в системата. Маджаров добави, че откакто България е член на ЕС, около 700 лекари само от столичната колегия са напуснали страната.

От 13.30 ч. колегията на БЛС организира в София събрание в аулата на ВМА, където бяха обсъдени проблемите на здравната реформа.

Протестът на лекарите в страната може да е вял, но е необходим. Това коментира пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ Цветан Райчинов.

Той добави, че протестът е символичен, защото доста от исканията на лекарската гилдия са се изпълнили в последните десетина дни, освен това в антикризисната програма на правителството е заложена една от основните мерки, за които БЛС настоява – денационализацията на НЗОК.

По повод заявените намерения за ефективни протести в края на април от страна на лекарите, Цветан Райчинов отбеляза, че очаква до края на месеца да се реши проблемът с неритмичността на плащанията, така както е обещал премиерът. Надявам се обещанието да  бъде спазено и да няма нужда от повече протести, допълни той. Председателят на БЛС заяви, че очаква да се въведе и електронна здравна карта на пациента, което ще доведе по думите му до един много по-добър ефективен и обективен контрол.

В отговор на въпрос какво е мнението му за Ана-Мария Борисова,

Две дами за министър и зам. на Здравеопазването

номинирана от премиера за нов министър на здравеопазването, Райчинов посочи, че тя е “доста неизвестна”. Не я познавам, нямам лични впечатления, нямам и впечатления какво и колко може, коментира Райчинов. Той отбеляза като притеснително, че медиите са обявили Борисова като недиалогична и некомуникативна, и изрази надежда това да е казано в друг смисъл. Райчинов посочи, че е необходимо реформата в здравеопазването да продължи успешно и изрази несъгласие с твърденията, че досега не е имало реформи в сектора.

Плащанията към болниците ще са неритмични, докато се съберат вересиите, трупани от държавата в продължение на 20 години, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Кюстендил, където днес посети МБАЛ “Д-р Никола Василиев”. Той откри обновените отделения по травматология, неврология, хирургия и вътрешни болести. Около 500 000 лв. са отпуснати от Министерството на здравеопазването за ремонта в лечебното заведение.

На въпрос как би коментирал, че лекарите избраха деня на професионалния си празник за символичен протест, премиерът каза, че това, което вижда в Кюстендил е, че “докторите си работят”.

Според него на места ги подтикват да протестират, в което той съзира желание да се “извиват ръцете” в момент, в който всички виждат, че парите в държавата са изхарчени по безобразен начин. “Ние даваме максимума от това, което имаме като възможност, и реформата ще продължи, заяви министър-председателят. Желая на всички лекари честит празник и да не се подвеждат”, каза той.

1 comment for “Протестираха ли лекарите в България на празника си?