Две дами за министър и зам. на Здравеопазването

7 април 2010г. Ендокринологът проф. Анна-Мария Борисова е предложението на правителството за нов министър на здравеопазването. Премиерът Бойко Борисов обяви номинацията й пред медиите веднага след приключване на заседанието на Министерски съвет. ФОТО:МС

Анна-Мария Борисова е предложена от Министерския съвет за нов министър на здравеопазването

София, 7 април 2010г. Министър-председателят Бойко Борисов представи днес проф. Анна-Мария Борисова като новото предложение на Министерския съвет за министър на здравеопазването.

Проф. Борисова е специалист-ендокринолог – ръководител на Клиниката по ендокринология, председател на Българското дружество по ендокринология и на Българската лига за профилактика на остеопорозата.

По думите на министър-председателя първата задача на новия министър е да спре “течовете” в здравеопазването. По думите му Борисова има характера, волята и компетентността да се справи с тази задача. Възлагаме на нея да продължи реформата по-бързо и по-решително и независимо от съпротивата, която има там, заяви премиерът и добави, че начинът, по който тя смята да осъществи реформата, съвпада с вижданията на кабинета. Тя има тежък характер, трудно комуникативна е и затова точно такъв човек ми трябва, представи я Борисов.

Проф. Борисова каза на пресконференция, че е взела решението да приеме този пост бързо, защото “както и Борисов каза, съм твърд човек”. Не съм тръгнала с голяма кошница, но ще се радвам да напълня и малка и това ще бъде голям успех за мен. Страх ме е да произнасям думата “здравна реформа”, защото тя изобщо не се е състояла, заяви Борисова. По думите й реформата трябва да се прави с мисъл за болния, който трябва да е в центъра на действията, а медицинските специалисти трябва да са удовлетворени от работата си.

Без ревизия не може да се знае как точно ще бъдат спрени течовете във финансирането в здравеопазването, каза проф. Анна – Мария Борисова. Тя посочи, че е необходимо създаването на Здравна карта на България,  където ясно да е отбелязано с какви болници, специалисти и медицинска техника се лекуват хората.

Десислава Димитрова бе представена като бъдещ заместник-министър на здравеопазването. Тя е специализирала здравна икономика в чужбина.

———-

Проф. Анна-Мария Борисова е eндокринолог, ръководител на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Университетската болница по ендокринология към Медицинския университет в София. Председател е на Българското дружество по ендокринология.

Завършва медицина в Медицинска академия – гр. София през 1974 година. Започва работа като интернист, Окръжна болница – гр. Ловеч. През 1980 година придобива специалност по вътрешни болести. През 1982 година придобива специалност по ендокринология. През 1987 година става доктор по медицина, а от 2005 година е доктор на медицинските науки. От 2006 година е професор, началник на Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, Клиничен център по ендокринология, Медицински университет, гр. София. Има участия в над 10 клинични проучвания /в 7 от тях като главен изследовател/.

Председател е на Българско дружество по ендокринология и Българска лига за профилактика на остеопорозата. /Автобиографичната справка е публикувана от БТА/