Бойко глобява “Сименс” за новите документи

“Който се забави, умори или не е в крак, просто си отива”

Компенсации от 5-6 млн. лв. от “Сименс” заради  създадения проблем от фирмата, чийто договор е с миналото правителство

Преконфигурира се системата за издаване на документи за самоличност, за да може в 9 големи областни градове денонощно да се произвеждат новите документи

София, 7 април 2010г. Компенсации в размер на 5-6 млн. лв. ще се търсят от “Сименс” заради  създадения проблем с новите документи. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след заседанието на кабинета.

Той отбеляза, че процедурата с фирмата е започнала при миналото правителство на Тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС).  Сега се оказва, че софтуерът не може да поеме договорените количества, коментира премиерът и добави, че виновните лица трябва да си получат наказанието и най-добре е то да бъде във финансово изражение – в милиони левове неустойка.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза пред журналисти в МС, че сега се преконфигурира системата за издаване на документи за самоличност, за да може в девет големи областни градове денонощно да се произвеждат новите документи, за да се навакса изоставането. Целта е при постепенното натоварване на системата да може поетапно да започне изработването на паспорти в цялата страна.

В момента се преглежда договорът за изграждане на системата, сключен от предишния вътрешен министър на правителството на тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС), за да се видят възможности да се потърсят неустойки за причиненото на българските граждани, каза министърът.

Той посочи, че вече е направена преконфигурация на системата, свързана с издаването на новите документи за самоличност, за да могат да се изработват експресните паспорти в София. Тази нощ са изработени всички 630 експресни паспорта. В момента за сметка на “Сименс”, чрез куриерска фирма,  те се изпращат до областните градове, където са заявени тези експресни поръчки.

Премиерът Бойко Борисов допълнително бе попитан дали ще има други персонални промени в правителството. Борисов отговори, че темпото е “такова, че който издържи”, не сме монархия, за да ти се полага министерският пост, коментира премиерът. По думите му който се забави, умори или не е в крак, просто си отива.

По повод установените щети в енергетиката министър-председателят каза, че са контрактувани договори без обезпечение.  В петък трябва да е готов докладът по отношение на цялата схема в енергетиката и в понеделник ще бъдат представени решенията по случая, отбеляза Борисов. Нарушенията ще бъдат предадени на прокуратурата и ще бъде поискана проверка на цялата схема. По думите на Борисов информацията досега е, че НЕК купува от всички ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ  електроенергия на цена от 90 лв.  за мегаватчас и я продава на ЕРП-тата на цена от 88 лв., които от своя страна я продават на крайния потребител по 146 лв.

Навсякъде по света енергийните компании са на плюс, а тук е на минус, коментира Борисов.

1 comment for “Бойко глобява “Сименс” за новите документи