“Хубавата Елена” се връща във Вашингтон

6 април 2010г. “Хубавата Елена”, както наричаха бившата посланичка на Република България във Вашингтон г-жа Елена Поптодорова, се завръща в САЩ, за да заеме отново най-високият пост на родната дипломация в Америка.

Общо четирима български дипломати чакат агремани за заемането на посланическите постове в четири ключови места за България, съобщил източник от външно министерство, цитиран от Труд.

С решение на Министерския съвет са одобрени зам. външният министър Марин Райков за Париж, Франция; Елена Поптодорова за Вашингтон, САЩ; Раковски Лашевза Скопие, Македония, и Александър Савовза ЮНЕСКО.

Елена Поптодорова вече е била посланик в Щатите седем години. Сега тя изпълнява длъжността директор на дирекция “НАТО и международна сигурност” в МВнР.

Посланическото място във Вашингтон остана свободно, след като Лъчезар Петков беше отзован в края на 2009 г. от бившата външна министърка Румяна Желева заради изборни нарушения в САЩ през м.г. Поради същата причина беше отзован и посланикът ни в Турция Бранимир Младенов. За мястото в Анкара обаче още няма решение на Министерския съвет.

Марин Райков също има посланически мандат в Париж от 2001 до 2005 г. Постът във Франция се заемаше от Ирина Бокова, която беше и наш посланик в ЮНЕСКО. Но се оваканти, когато тя стана генерален директор на организацията.

Допреди няколко месеца Раковски Лашев е бил секретар в българската мисия на ООН в Женева.

Александър Савов пък е заемал най-високия дипломатически пост в Сеул, Южна Корея – от 2003 до 2008 г.

През 2010 г. изтичат мандатите на сегашните ни дипломати в Белград, Берн, Виена, Рабат, Будапеща, Буенос Айрес, Каракас и др.

Очаквайте в www.bulgarica.com много скоро и информация за постовете на 4-та Генерални консули в САЩ – Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелес.

Елена Бориславова Поптодорова е български дипломат, политик и общественик. Активно участва в създаването на политиката на Република България, насочена към членство в Европейския съюз. Автор на редица публикации по въпросите на външната политика и сигурност, правата на човека, малцинствени въпроси и др. Владее български, английски, италиански, руски, френски. Омъжена, с едно дете.

Завършва английската езикова гимназия (1969 г.) Завършва английска и италианска филология в СУ “Климент Охридски (1975 г.) Обучение в Университета в Лийдс (1974 г.) Курсове в Университета в Сиена, Италия (1976, 1977 и 1978 г.) Двугодишен курс по международни отношения и дипломация в УНСС (1979 г.)

Посланик в САЩ от 30 януари 2002 г. до 21 август 2008 г.

юни 2001 – февруари 2002 г.: директор на Дирекция “Международни организации и правата на човека” в Министерство на външните работи (МВнР). От август 2001 г. е и говорител на Министерството.

1975 – 1990: МВнР, започва като 3-и секретар и стига до длъжност Пълномощен министър на НРБ в Рим и Генерален Консул на България в Сан Марино

Бивш преводач на Тодор Живков.

юни 1990 – април 2001 г.: народен представител последователно в VII Велико Народно събрание и в 36-о, 37-о и 38-о Народно събрание.

Основател и член на УС на Атлантическия клуб в България (от 1991 г.)

Член на Настоятелството на Американския университет в България (от 1995 г.)

Член на УС на Асоциацията за семейно планиране (от 1996 г.)

Член на УС на Центъра за регионални и геополитически проучвания (от 1997 г.)

Член на Форума на жените във Вашингтон (от 2003 г.)

Член на изпълнителния съвет по дипломация, Вашингтон (от 2003 г.)

Почетен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (януари 2002 г.)