Изпуши системата за новите лични документи

Министър Цветанов е поискал спешен разговор с представител на “Сименс” – Германия заради софтуерните проблеми при отпечатването на новите лични документи

От МВР призовават българските граждани, които нямат наложителни причини, да не бързат с подаването на заявления за експресни и бързи услуги

София, 6 април 2010г. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е поискал спешен разговор с отговорен служител на “Сименс” – Германия заради софтуерните проблеми при персонализацията на новите лични документи, съобщиха от МВР.

Към 18.30 часа днес в страната са приети над 17 000 заявления от граждани за нови документи за самоличност, 13 600 от тях са и с биометрия. От старта на новата система са приети над 22 000 заявления за паспорти и над 32 000 – за лични карти.

В процеса на работа е установено, че линията за персонализация, доставена от изпълнителя по договор, има сериозни затруднения при отпечатването на документите в нормативно установения срок. Възникналите софтуерни проблеми, на които системата не е в състояние да отговори, се отстраняват от фирмата-изпълнител “Сименс”.

Проблемите не са свързани с организацията на работа, създадена в звената “Документи за самоличност” по места.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще разговаря по телефона с отговорен служител от “Сименс”- Германия.

От МВР призовават българските граждани, които нямат наложителни причини, да не бързат с подаването на заявления за експресни и бързи услуги.

ПРИПОМНЯМЕ /всичко за новите документи/:

Силен интерес за новите документи в САЩ

ПО МЕСТА

В Плевен днес 6 април е имало забавяне при приемането на експресни и бързи услуги за издаване на лични документи започна в 8.30 ч., съобщи регионалният говорител на МВР Мариана Цветкова, цитирана от БТА.

Имаше забавяне в обслужването на гражданите, наложи се донастройване на системите, поради което се получи временно затруднение, поясни тя. Полагат се усилия за оптимизиране на процеса, добави Цветкова.

С граждани работят всичките 14 пункта за персонализация на данни в региона. До 17.00 ч. в “Пътна полиция” са подадени 64 заявления за издаване на шофьорски книжки по нов образец, а в Областната дирекция на МВР са приети 185 заявления за нови документи – 21 за експресно издаване, 144 – за бърза услуга и 20 – за обикновена.

От днес в звеното “Български документи за самоличност” към ОД на МВР в Кърджали започна приемането на заявления за лични документи с бързи и експресни поръчки.

Общо 150 000 паспорта и 11 400 свидетелства за правоуправление на моторно превозно средство на жители в областта са с изтичащ срок на валидност ще бъдат преиздадени до края на годината, съобщиха от пресцентъра на полицията в града.

Поради струпване на стотици граждани пред гишетата, основно изселници в Турция, ръководството на дирекцията е разговаряло с кметовете на пет общини за въвеждане на нова организация по приема на заявления за бързи поръчки.

При осигурен транспорт от общините, бързи поръчки могат да се приемат и в паспортните звена в районните управления на МВР. В общините Момчилград, Крумовград, Кирково, Джебел и Ардино от днес гражданите могат да подават заявления за бързи услуги в районните управления на МВР. Експресни поръчки ще се приемат само в звеното в Кърджали.

3 comments for “Изпуши системата за новите лични документи