Изпуши системата за новите лични документи

Министър Цветанов е поискал спешен разговор с представител на “Сименс” – Германия заради софтуерните проблеми при отпечатването на новите лични документи

От МВР призовават българските граждани, които нямат наложителни причини, да не бързат с подаването на заявления за експресни и бързи услуги

София, 6 април 2010г. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е поискал спешен разговор с отговорен служител на “Сименс” – Германия заради софтуерните проблеми при персонализацията на новите лични документи, съобщиха от МВР.

Към 18.30 часа днес в страната са приети над 17 000 заявления от граждани за нови документи за самоличност, 13 600 от тях са и с биометрия. От старта на новата система са приети над 22 000 заявления за паспорти и над 32 000 – за лични карти.

В процеса на работа е установено, че линията за персонализация, доставена от изпълнителя по договор, има сериозни затруднения при отпечатването на документите в нормативно установения срок. Възникналите софтуерни проблеми, на които системата не е в състояние да отговори, се отстраняват от фирмата-изпълнител “Сименс”.

Проблемите не са свързани с организацията на работа, създадена в звената “Документи за самоличност” по места.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще разговаря по телефона с отговорен служител от “Сименс”- Германия.

От МВР призовават българските граждани, които нямат наложителни причини, да не бързат с подаването на заявления за експресни и бързи услуги.

ПРИПОМНЯМЕ /всичко за новите документи/:

Силен интерес за новите документи в САЩ

ПО МЕСТА

В Плевен днес 6 април е имало забавяне при приемането на експресни и бързи услуги за издаване на лични документи започна в 8.30 ч., съобщи регионалният говорител на МВР Мариана Цветкова, цитирана от БТА.

Имаше забавяне в обслужването на гражданите, наложи се донастройване на системите, поради което се получи временно затруднение, поясни тя. Полагат се усилия за оптимизиране на процеса, добави Цветкова.

С граждани работят всичките 14 пункта за персонализация на данни в региона. До 17.00 ч. в “Пътна полиция” са подадени 64 заявления за издаване на шофьорски книжки по нов образец, а в Областната дирекция на МВР са приети 185 заявления за нови документи – 21 за експресно издаване, 144 – за бърза услуга и 20 – за обикновена.

От днес в звеното “Български документи за самоличност” към ОД на МВР в Кърджали започна приемането на заявления за лични документи с бързи и експресни поръчки.

Общо 150 000 паспорта и 11 400 свидетелства за правоуправление на моторно превозно средство на жители в областта са с изтичащ срок на валидност ще бъдат преиздадени до края на годината, съобщиха от пресцентъра на полицията в града.

Поради струпване на стотици граждани пред гишетата, основно изселници в Турция, ръководството на дирекцията е разговаряло с кметовете на пет общини за въвеждане на нова организация по приема на заявления за бързи поръчки.

При осигурен транспорт от общините, бързи поръчки могат да се приемат и в паспортните звена в районните управления на МВР. В общините Момчилград, Крумовград, Кирково, Джебел и Ардино от днес гражданите могат да подават заявления за бързи услуги в районните управления на МВР. Експресни поръчки ще се приемат само в звеното в Кърджали.

3 comments for “Изпуши системата за новите лични документи

 1. 2010/04/07 at 9:59 AM

  От началото на кампанията за издаването на новите документи за
  самоличност във Видин са подадени 302 заявления за лични карти

  Видин, 7 април 2010
  От началото на кампанията за издаване на новите документи за
  самоличност до днес във видинската областна дирекция на МВР са
  подадени 302 заявления за нови лични карти, каза
  говорителят на дирекцията Лора Стефанова, цитирана от БТА.
  В работните дни от 29 март до днес пред двете станции,
  които приемат заявленията в Звеното “Български лични документи”
  се образуват опашки от граждани.
  Най-много са подадените заявления за нови документи с
  биометрични данни – 255, във Видин, 32 заявления са подадени в
  Белоградчик и 15 – в районното управление в Кула.
  Бързи и експресни поръчки в момента се приемат само в крайно
  спешни случаи, допълниха от пресслужбата на видинската полиция.

 2. 2010/04/08 at 2:06 PM

  Паспортната служба в Кърджали работи цяла нощ

  Кърджали, 8 април 2010г.
  Паспортната служба в Кърджали работи цяла нощ, за да бъдат
  отпечатани лични документи на граждани, които са заявили
  експресни и бързи поръчки, съобщиха от пресцентъра на полицията, цитирани от БТА.
  След края на работния ден до 5 часа сутринта днес са били
  отпечатани 107 лични карти и 97 паспорта. През вчерашния ден в
  районните управления на МВР в област Кърджали са били приети 295
  заявления и още 206 в териториалното звено в Кърджали.
  Полицията призовава гражданите, които нямат спешна
  необходимост от нови документи, да изчакат за подаване на
  заявления.

 3. 2010/04/08 at 3:44 PM

  МВР спря отпечатването на “бързи” лични документи
  /ДАРИК РАДИО/

  8 април 2010г. МВР е спряло отпечатването на документи за самоличност с биометрични данни, приети с бърза поръчка, съобщи по ДАРИК РАДИО началникът на дирекция „Документи за самоличност” Мария Костадинова. За сега остават експресните и обикновените поръчки. От МВР не се наеха да оповестят срок, в който проблемите ще бъдат решени, и прогнозираха нови опашки и недоволство на гражданите през следващите дни.

  Пред ДАРИК РАДИО Костадинова заяви, че всеки ден се водят разговори с фирмата „Сименс”, която технически осигурява издаването на новите документи. За момента обаче от там не посочват краен срок, в който проблемите ще бъдат решени. „По отношение на отпечатване на документи за самоличност имаме само експресни заявки, нямаме бързи”, каза тя.

  Костадинова обясни още, че сега очаква нов наплив и недоволство сред гражданите. Когато утре дойдат да получат готовите документи по подадени бързи заявки от 6-ти този месец, ще имаме проблеми с гражданите, защото ние няма да сме готови, заяви тя по ДАРИК РАДИО.
  По думите й възстановяването на отпечатването на документи, приети с бързи заявки, зависи единствено от „Сименс”. Тя обаче увери, че хората ще работят и през нощта, за да може поне някаква част от бързите заявки да бъде изпълнена.

  За днешния ден подадените заявления за нови лични документи са малко над 7000, съобщи Мария Костадинова. Вчера Дойчин Чолаков от „Сименс България” заяви пред ДАРИК РАДИО, че до края на тази седмица очаква проблемите със срива в системата за новите документи да бъдат отстранени.