Ген.консул от Ню Йорк стана най-висшият чиновник в МО

Дама стана зам-министър на отбраната

Августина Цветкова е новият заместник-министър на отбраната, а Николай Милков – първият постоянен секретар на отбраната

София, 6 април 2010г. Августина Цветкова е новият заместник-министър на отбраната, а Николай Милков – първият постоянен секретар на отбраната /на снимката/.

Това каза днес министърът на отбраната Аню Ангелов на пресконференция за представяне на членовете на Политическия кабинет, цитиран от БТА.

Длъжността на постоянния секретар беше въведена с последните промени в закона за отбраната и въоръжените сили.

Началник на Политическия кабинет е Йордан Божилов.

„Аз считам, че в борбата с корупцията огромно място имат медиите – заяви министър Ангелов –  „Няма да оставя нито една ваша публикация без внимание”. В заключение министърът на отбраната подчерта, че се надява на много добра комуникация с медиите по всички важни въпроси, свързани с дейността на министерството.

————————

Постоянният секретар на Министерството на отбраната д-р Николай Милков е най-висшият държавен служител във ведомството.

От 2009 г. д-р Милков е висш дипломатически служител с ранг „посланик” в Министерство на външните работи. От 2005 г. до 2009 г. е Генерален консул на Република България в Ню Йорк. В периода 2004 – 2005 г. е заместник-министър на външните работи, отговарящ за отношенията с НАТО и въпросите на сигурността, балканските държави и двустранните отношения със страните от Европа. В периода 2001 – 2004 г. е посланик на Република България в Република Румъния. Между 1993 – 1997 г. заема ръководна длъжност в служба «Военна информация» като политически съветник. През 1993 г. заема длъжността  «съветник по международното сътрудничество” в Кабинета на министъра на отбраната. През 1992 г. е референт за НАТО и ЗЕС в управление „Политика и сигурност” на Министерство на отбраната. Бил е член на българските правителствени делегации в Общото събрание на ООН.

Завършил е Департамент по международни отношения на УНСС – София. Има докторска степен по международни отношения и преподавателски опит в УНСС. Специализирал е в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал”, Университета в Грьонинген, Холандия и Международния институт за публична администрация – Париж, Франция. Доктор на историческите науки. Започнал е професионалната си кариера в научната сфера.

Владее английски, френски и руски езици. Ползва испански език.

————————-

Августина Цветкова е родена на 21 август 1960г. (от където идва името й) във Варна. В родния си град завършва гимназия. В столицата идва, когато е на 20, за да учи история в Софийския университет, където завършва история и археология. След това постъпва на работата в БНР като репортер в предаването “Добър ден” и редактор в програма Христо Ботев“ на БНР. Две години по-късно, през 1991-ва, стартира, като телевизионен журналист в БНТ. През 1991-1992 г. е репортер на централната информационна емисия По света и у нас, Канал 1 на БНТ. През 1992-1993 г. е редактор и репортер на Панорама. В БНТ отразява и Министерство на отбраната.

След година и половина на власт идва правителството на Любен Беров и мисълта за влизане в НАТО замръзва. Цветкова. се връща в националното радио (БНР), където започва да води “Добър ден”. През 1994 г. е водещ и редактор на предаването по програма Христо Ботев на БНР.

През 1995 г. напуска и избира  Атлантическия клуб при Соломон Паси. Цветкова работи там упорито за каузата страната ни да бъде приета в пакта. През 1996 г. става генерален секретар на Евроатлантическия младежки клуб. От 1995 г. до 2000 г. е програмен директор на Атлантическия клуб в България, вицепрезидент на Атлантическата асоциация на младите политически лидери. От 2001 г. е генерален секретар на Атлантическия клуб.

Влизането ни в НАТО я заварва в Прага.

Соломон Паси беше първият вицепрезидент на Генерална асамблея на Атлантическата асоциация (АТА) от ненатовска държава с мандат от 1996 до 1999 г. – без право на преизбиране по устав. Пак в Рим отново български представител е избран за вицепрезидент – именно Августина Цветкова осем години по-късно през 2004г.

На изборите през 2005 г. Цветкова бе в листата на партия “Съюз на свободните демократи” (ССД) във Варна. ССД е дясна политическа партия, учредена на 9 декември 2001 г. от бивши членове на СДС. Ноември 2003 г. – на втория тур на местните избори в столицата Стефан Софиянски, с кандидатура издигната от ССД, печели 3-ия си мандат като кмет на София; 2005 г. – ССД участва в предизборната коалиция Български народен съюз (БНС), заедно с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов. Коалицията получава 5,19% вот на изборите и печели 13 места в парламента. Лидери: Стефан Софиянски (2001 – 2007), Милан Миланов (2007 – днес).

Августина Цветкова работи във военното ведомство от 5 месеца като част от екипа на първия министър на ГЕРБ Николай Младенов.

Августина Цветкова е омъжена за известният български журналист Статул Карабашев. Имат дъщеря, която също се казва Августина.

След 9-годишен престой в чужбина, като постоянен кореспондент на БНР в Бон и в Берлин, Карабашев през 2008 година прие поканата да оглави дирекция “Новини” на информационната телевизия “Европа”, въпреки многобройните оферти за ръководна работа от няколко мощни “екранни” играчи на медийния пазар. Роденият в Бургас Статул е голям фен на тениса на корт, от малък участва в съзтезания и турнири.

————————-

Йордан Божилов започва професионалното се развитие в Министерство на отбраната като експерт през 1992г. В периода 2005 – 2008г. е директор на дирекция „Международно сътрудничество”, а от 2008-2010г. е заместник-директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана”. Притежава богат опит, ръководил е множество преговори за сключване на международни договори, включително и споразуменията по прилагане към Споразумението за  отбранително сътрудничество със САЩ. Бил е председател на Международната съветническа група на Центъра за сътрудничество в сигурността РАКВИАК в Загреб,  Хърватска.

Йордан Божилов има магистърски степени по политология и по право. Специализирал е по въпросите на сигурността и отбраната в Женевския център за политика за сигурност и в Центъра за изследване на сигурността „Джордж Маршал”, Германия.  Има голям брой публикации и лекции по въпросите на националната и международната сигурност. Многократно е награждаван за резултатите от своята дейност.

Владее английски, френски и руски езици.

———————————-

Друг член на политическия кабинет е д-р Тодор Тагарев. Той е съветник по стратегически и отбранителен мениджмънт. Министър Ангелов отбеляза, че той съчетава практически и административен опит със задълбочени академични изследвания и оригинални научни резултати в областта на отбранителната политика, планирането и мениджмънта на отбранителни ресурси. Многократно е канен за лекции и консултации в страните от Югоизточна Европа и Южен Кавказ, Украйна, Казахстан, Индонезия и Аржентина.

В Министерството на отбраната д-р Тагарев е бил директор на дирекция ”Планиране на отбраната”, след което е бил директор на дирекция „Политика по въоръженията”. Заема редица длъжности в БАН и ВА „Г.С.Раковски”.

——————————–

В Политическия кабинет на министъра на отбраната е и Марина Гарнизова. Тя е в Министерство на отбраната от юли  2009г. като медиен съветник в Политическия кабинет на министър Николай Младенов.

Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски” специалност „Европеистика”, следва магистратура по Национална сигурност и отбрана във Военната академия „Г.С. Раковски”. Занимавала се е с проучвания и анализ на общественото мнение, електорални изследвания и кампании, превод на художествена литература с военна тематика. Говори испански и английски езици.

——————————

Министър Ангелов представи и парламентарния секретар Христо Гаджев.

Той е завършил висше образование в УНСС – специалност „Международни отношения” и магистратура в СУ – специалност „Международни бизнес отношения”, както и редица специализации в България и чужбина. Работил е по проект CONCEPT към Европейската комисия. В периода 2007-2009г работи в пресцентъра на ПП ГЕРБ. От август 2009 до февруари 2010г. е парламентарен секретар на Министерство на културата. Владее английски, френски и руски език.

————————-

Министър Ангелов представи и д-р Мила Серафимова, директор на дирекция „Връзки с обществеността”.

Д-р Мила Серафимова е защитила докторат по медия мениджмънт в Софийския университет, работила е като журналист, а от 1998 г. като експерт в дирекция „Връзки с обществеността” на Министерството на отбраната. Специализирала е военен ПР в Училището по информация за отбраната, Форт Мийд, САЩ и е завършила курс „Лидери на 21-ви век” в Европейския център за изследвания по въпросите на сигурността „Джордж Маршал”. Преподавала е ефективна комуникация в Училището на НАТО в Германия, Софийския университет, Военна академия.

1 comment for “Ген.консул от Ню Йорк стана най-висшият чиновник в МО