ПРАЗНИЦИТЕ 5-11 Април + времето

Тома неверни е картина от италианския бароков художник Караваджо, нарисувана около 1601-1602 г. В момента се съхранява в Сансуси в Потсдам, Германия. Христос се появява и кара Тома да го докосне и казва: „Блажени са тези, които не са видели, но въпреки това повярваха.“ (кликнете в/у снимката за по-големи размери) /УИКИ/

СВЕТЛИНА ПОД ЧАДЪРА ТАЗИ СЕДМИЦА

ЧУЙТЕ ПЕСЕН ЗА ВЕЛИКДЕН – вижте видео

Започва Светлата седмица или Томина неделя, по името на Тома – един от 12-тте апостоли на Иисус Христос, който не повярвал на Христовото възкресение и “слага пръст” в раните на Иисус, за да се убеди в неговото възкресение. Времето ще премине от дъжд през жега за да се върне пак на ниски темепратури. Превалявания от дъжд се забелязват винаги след земетресения. Вчерашното не бе слабо – 7.2 степен с епицентър Мексикали на юг в Мексико, но учени изказаха предположения, че през идващата седмица може да ни друсне пак в Южна Калифорния, като степента да не надвиши 6.8.

ПЕСЕН ЗА ВЕЛИКДЕН – любезно предоставена ни от дуетът Свдалина и Валентин Спасови:

18 VELIKDEN

Севдалина и Валентин Спасови са едни от най- популярните и обичани изпълнители в България. Уникалният им шлагерен стил е заразил милиони хора от различни поколения. Вписаха се в световната музикална съкровищница като автори на златния хит „Сине, сине” – българската песен преведена на английски език и включена в академична книга на Чикагския университет като песен на прехода за Източна Европа.
Ето и техните думи:
„ За видимите рани по тялото има много мехлеми, а за невидимите рани в душата има един единствен лек- това са нашите песни, сътворени от душа и сърце, които подаряваме на Вас! /вижте видео най-долу/

————-

05 Апр ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ПАСХА – ВЕЛИКДЕН. Момите извършват ритуала Ладуване. СВЕТЛА СЕДМИЦА

Международен ден за опазване на околната среда.

06 Апр ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ПАСХА – ВЕЛИКДЕН. Успение на свети Методий Славянобългарски (почита се смъртта му). СВЕТЛА СЕДМИЦА

07 Апр СВЕТЛА СРЯДА /Блажи се/

Световен ден на здравето. Професионален празник за работещите в здравеопазването. Ден на здравния работник

Рожден ден на столицата София – на 07.04.1878 година град София е обявен за столица на свободна България.

08 Апр СВЕТЛИ ЧЕТВЪРТЪК

Международен ден на циганите. На тази дата през 1971 година в Лондон за пръв път е отбелязан международният ден на ромите.

09 Апр СВЕТЛИ ПЕТЪК Животоприемни източник /Блажи се/ Имен ден празнуват Живко(-а) (по избор може на 13. януари). СВЕТЛА СЕДМИЦА

10 Апр СВЕТЛА СЪБОТА В събота преди Софинден хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки. Софинден се пада винаги в понеделник, една седмица след Великден. СВЕТЛА СЕДМИЦА.

Навършват се 31 години от първи полет на българин в Космоса. На 10.04.1979 в космоса излита Георги Иванов – първият български космонавт. Още за историите около първият български полет в Космоса и за последните постижения на България в космическите науки четете тук: Нови два наши прибора в Космоса и първият полет

11 Апр Втора неделя след Пасха – Томина Неделя – Св. Апостол Тома (Holy and Glorious Apostle Thomas) Св. свщмчк Антип, еп. Пергамски, покровител на стоматолозите. Край на СВЕТЛА СЕДМИЦА.

В неделята, посветена на Св. Тома Неверни имен ден празнуват всички с името Тома (-ка) и Томислав (-а). Ако желаят, те биха могли да празнуват и на 06.10 – денят на св. ап. Тома. На Томина неделя има строга забрана за женска домашна работа, особено за пране и за простиране, за да вържат нивите и градините обилен плод.

Международен ден на милосърдието.

Международен ден на бившите политзатворници и концлагеристи и на пострадалите от фашизма и войните

—————-

С дъжд започва тази седмица, след земетресението в неделя. Както винаги имаме метереологични метаморфози след това неприятно природно явление за човечеството на планетата Земя. Във вторник ще ни огрее слънце в Южна Калифорния и температурите значително ще

Светла седмица – Седмицата след Великден – Томина неделя (Светла неделя, Празна неделя), по името на Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото възкресение и “слага пръст” в раните на Иисус, за да се убеди в неговото възкресение.

През цялата седмица тържествено се чества Възкресение Христово. Момите извършват ритуала Ладуване. Още от вечерта в понеделник три моми наливат „мълчана” вода в един котел от три чешми. Занасят го в двора на целокупна къща, пускат в него малко просени зърна и го скриват под трендафил. Там всички моми потапят белязаните си с разноцветни вълнени конци китки или пръстени, спазвайки пълно мълчание. Накрая покриват котела с червено було или с женска риза. После оставят съда с водата да преспи под звездите. На сутринта момите отново се събират около котела и го отвиват. Тогава малко момиче или стара жена вади китките от водата, а момите пеят кратки пасни-припевки, като по този начин предричат за какъв ерген ще се омъжи притежателката на съответната китка, като например: „през дол бяга, цървул стяга, Ладо-льо”, значи женихът ще да е хайдутин. Всяка мома си взема по няколко просени зърна, които слага през нощта под възглавницата си, с надеждата да сънува бъдещия си жених. На другия ден обичаят се повтаря.

Томина неделя

Името й е свързано с това на Тома – един от дванайсетте апостоли на Исус, който не повярвал на Христовото възкресение (Holy and Glorious Apostle Thomas). Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Исус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. От тогава останало нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

Родината на св. апостол Тома е Галилея. Апостол Тома обърнал много хора към светата вяра, за което бил осъден на страшни мъчения. Апостолът бил поставян под нагорещени железа. Но Бог го запазил. Хвърлен бил в огнена пещ. Из нея излязъл невредим. След това войниците на езическия цар го убили пред погледа на множество разплакани негови ученици. Жестокият цар, който поискал смъртта на апостола, скоро се обърнал към Христа и се покръстил. Тъй в Партия и Мидия, както и в Индия, Църквата още в апостолско време почнала да тържествува над прогнилото езичество.

Тома е един от 12-те апостоли на Иисус Христос (първият Симон, наричан Петър, и Андрей, негов брат, Иаков Зеведеев и Иоан, негов брат, Филип и Вартоломей, Тома и Матей митар, Иаков Алфеев и Левей, наречен Тадей, Симон Кананит и Иуда Искариот). Наричали Тома – Близнака (Тома означава близнак на арамейски), тъй като според една от версиите много приличал на Христос. Руската Църква го нарича Фома. На латиница той е “Holy and Glorious Apostle Thomas.”

В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа за “Уверението Томово”. В него се разказва как Тома не повярвал на разказите за възкресението Христово, докато не видял със собствените си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови. Изразът Тома неверни е станал нарицателен за недоверчив човек.

След проповедите си на Евангелието в Индия апостол Тома приел мъченическа смърт в град Мелипура, като бил набит на пет кола.

На осмият ден след Възкресение Православната църква чества свети апостол Тома с празника Томина неделя.


Тома неверни е картина от италианския бароков художник Караваджо, нарисувана около 1601-1602 г. В момента се съхранява в Сансуси в Потсдам, Германия.  Според Евангелие от Йоан, Тома пропуска едно от появяванията на Христос пред апостолите след възкресението си и отказва да приеме неговото възкресение докато не докосне раните му, за да се убеди. Седмица по-късно Христос се появява и кара Тома да го докосне и казва: „Блажени са тези, които не са видели, но въпреки това повярваха.“

Микеланджело Меризи да Караваджо (Caravaggio) (роден: 29 септември 1573 Караваджо, Италия – Починал: 18 юли 1610, Порто Ерколе Тоскана, Италия) e  наречен по името на град Караваджо (близо до Милано). С въведената от него техника на драматично осветяване на отделни фигури на тъмен фон, той става един от основоположниците на барока в живописта, оттласквайки се от господстващото течение на маниеризма.