Свещеният огън пристигна в България

Специална делегация донесе огнивото от Йерусалим

3 Април 2010г. В делегацията, която пристигна на правителствената зала на летище “София”, са Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, протосингелът на Врачанския митрополит Калиник – епископ Киприян и Емил Велинов – директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Свещеният огън идва у нас от Йерусалим за шеста поредна година, пише БТА. На летището митрополити и свещеници вземат от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден.

Огънят бе занесен в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие бе внесен на вечерната пасхална служба в храма “Св. Александър Невски”.

В йерусалимския храм “Възкресение Христово” за пореден път се случи чудото, очаквано от милиони християни – запали се Благодатният огън.

Благодатният огън се появява на мястото, където се е намирал каменния плот, на който е било положено тялото на Исус Христос.

Това тайнство се случва на Велика събота вече повече от 2000 години.

На мястото на чудото присъства в молитва само йерусалимският патриарх Теофил.

Веднага след това огънят бе раздаден на събралото се множество. Сред тях са представители на различни църкви, които ще го разнесат по света часове преди настъпване на най-големия християнски празник.

Над 15 хиляди християни бяха „окупирали” йерусалимския храм в очакване на чудото по запалването на Свещения огън. Улиците около храма също бяха препълнени с поклоници.

Сред тях бе и българската делегация.

1 comment for “Свещеният огън пристигна в България