Обама поздрави за празника

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави евреите по случай Песах и християните по случай ВЕЛИКДЕН

/аудио и видео/

3 Април 2010г. Президентът на САЩ Барак Обама поздрави евреите по случай Песах и християните по случай Пасха, съобщиха от Белият дом във Вашингтон. В празничното си обръщение държавният глава призова последователите на всички религии, както и атеистите, да следват общите си стремежи и “общия дух на хуманизма”.

“Това е седмицата на религиозните празници. В понеделник и вторник вечерта еврейските семейства и техните приятели в САЩ и в другите страни по света се събраха на “седер” (ритуална вечеря, която бележи началото на еврейския празник) в памет на Изхода от Египет. Утре моето семейство ще се присъедини към останалите християни по света и ще празнува възкресението на Исус Христос”, каза Обама в традиционното си седмично обръщение, предавано по радиото и интернет, което е публикувано на офциалния уебсайт на Президентството на САЩ.

Обама използва случая да засегне някои от приоритетите на правителството – въвеждането на всеобщо здравно осигуряване, създаването на работни места и подобряването на образованието. Тонът на коментарите му обаче бе по-скоро духовен, отколкото политически.

“През тази великденска седмица нека се придържаме към общите си стремежи като братя и сестри, като членове на едно семейство – семейството на хората”, призова Обама.

Той подчерта, че това, което обединява хората от всички религии, е любовта към човека. “Ние изповядваме различни религии, но помним общия дух на хуманизма, който споделяме всички – евреи и християни, мюсюлмани и хиндуисти, вярващи и невярващи”, каза президентът.

Всички хора, отбеляза Обама, искат едно и също – достоен живот, здраве за близките си и добро образование за децата си. Президентът нарече здравето “камъкът, върху който се гради животът ни”, но не спомена закона за здравната реформа, който раздели мненията в цялата страна.

“Весел Великден и весел Песах на всички, които празнуват в Америка и по целия свят”, каза Обама в края на седмичното си обръщение.

ЧУЙТЕ:mp3

ВИЖТЕ:mp4