Силен интерес за новите документи в САЩ

Отпечатаците от двата показалеца на пръстите на ръцете се полагат по определен ред (машинката ляво), само ако сте над 12-годишна възраст. Електроният подпис става валиден след използването на специална електронна писалка (машинката дясно, същата, като тези в магазините, когато плащате с карта). Снимката на главата се прави на точно определено място на специално избран фон и не се изисква да носите каквато и да е. Всичкото това без да се налага сънародниците ни да направят и крачка в генералното консулство в Ел Ей. Кликнете върху снимката за голям размер. ФОТО:Евгени Веселинов

САЩ с най-много пунктове за приемане на заявления

Българите в Лос Анджелис шампиони през първият ден

Пълни инструкции, цени и срокове за издаване на новите български лични документи

Издънки в системата идват от пренатоварване и разлика в заложените цени

Процедурата в България

30 март 2010г. От началото на тази седмица по целия свят започна издаването на новите български документи за самоличност.

Понеделник сутринта в 10:30ам местно време в Лос Анджелис, както и в другите Генерални консулства в САЩ започна приемането на заявления и подаването на данни (снимка, отпечатъци и електронен подпис). Приемни са организирани във всичките четири консулски служби – Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис, като така Америка се нареди на първо място в света по брой на открити места “зад граница” за издаване на новите български документи.

Своебразен рекорд поставиха българите в Ел Ей, като записаха фаталното число “13”, за подали заявления за нови документи в първата уречена дата от нашето правителство и така се наредиха начело, пред тези в столицата на САЩ Вашингтон с 12 , следвани от живущите в “столицата на България в САЩ” – Чикаго с 11 и Ню Йорк.

“Най-изпълнителни” в “Града на Ангелите” се оказаха най-младите.

Първият “оставил отпечатъците си” бе 26-годишната Добринка Костадинова от Карлово, като “по-малките” рожденни години преобладаваха през целия ден.

“Процедурата се очакваше с голямо нетърпение от нашите сънародници в поверения район, който включва 11 щата на САЩ. Още от месец февруари т.г. имаме стотици обаждания за информация относно новите документи за самоличност с биометрични данни,” сподели специално за www.bulgarica.com консул Юлия Церова, с която разговаряхме в офиса на нашите официални представители на Уилшир булевард в Уестууд. На 5 минути от магистралата 405 е известната на повечето жители на града и щата бизнес-сграда, в която се помещават десетки дипломатически офиси, в т.ч. и българският.

Новите български лични документи. ФОТО:МВР

Помолихме г-жа Церова да ни каже също, освен какви са първите й впечатления, то и по-важните моменти, които трябва да знае всеки. Тя любезно ни предостави и пълният комплект писмени инструкции за българите живущи в САЩ, които можете да откриете на приложени файлове по-долу.

“Впечатленията ми от първият ден за подаване на заявления за новите български лични документи са много положителни, дори надхвърлиха това, което очаквах за съвсем първи ден, след като бе обявено 6-месечно удължаване на старите паспорти, броят на щатите за които сме отговорни и голямите растояния,” сподели консулката. “От сутринта започнаха да идват сънародници, не само от Лос Анджелис, но и от Сан Франциско и Лас Вегас, щата Невада. Хората идват с голямо желание, спазват дисциплина и всичко става много бързо, въпреки трите процедури, които трябва да се извършат. Влияние оказва и максимално опростените и удобни процедури за гражданите на Р България,” добави Церова.

Организацията по набирането на данни за новите документи видяхме и ние в приемната на консулството, като любезно ни бе дадена възможност и да заснемем “мястото на събитието”. На въпрос все пак колко време отнема едно подаване “кандидатстване” за новите лични документи г-жа Церова ни отговори, че “не повече от 10 минути.” Като ни показа цялата процедура, която ние видяхме буквално е “събрана” на 2 кв.м. в приемната пред бронираното стъкло на самият офис, зад което съдействие оказва техническата служителка на генералното ни консулство.

Мястото е изключително малко и ако се съберат повече от 5 човека е почти невъзможно да се попълват завленията и се вдига шум, който спира работата на служителите. през първият ден се наложи консулката да специално да отиде там за да успокои духовете.

Цялата информация автоматично постъпва вътре в компютърната система и в министрествата на външните и вътрешните работи. Проблемите идват от натоварването на системата и от разликата в цените, които вече са били заложени в системата за чужбина, но в последствие са били променени.

Отпечатаците от двата показалеца на пръстите на ръцете се полагат по определен ред (машинката ляво), само ако сте над 12-годишна възраст. Електроният подпис става валиден след използването на специална електронна писалка (машинката дясно, същата, като тези в магазините, когато плащате с карта). Снимката на главата се прави на точно определено място на специално избран фон и не се изисква да носите каквато и да е. Всичкото това без да се налага сънародниците ни да направят и крачка в генералното консулство в Ел Ей.

“Очаквам първите месеци, въпреки удължението на старите паспорти да бъдем доста заети, тъй като още повече български граждани ще научат, че имат възможност и за начинът на подаване. Нека Ви благодаря за съдействието на Вашият уебсайт, който е своебразен портал за българите на Западния бряг,” продължи Церова.

“Трябва да се знаят някои основни неща, преди да дойдат хората в генералното консулство, за да не губят време и средства. Трябва да се има предвид работното ни приемно време, което е от 9:30 сутрин до 12:30 на обяд всеки работен ден без празниците и съботите и неделите. Препоръчвам на всеки, който има какъвто и да е въпрос, да позвъни преди да тръгне, за да бъде готов, когато пристигне,” сподели дипломатката ни.

“За да улесним още повече нещата ще ви предоставя за публикуване пълните инструкции за издаването на новите документи с биометрични данни в САЩ, където могат да бъдат намерени и таксите за заплащане (бел.ред. за МВР и МВнР, стойността на формуляра), които имат различни стойности за различни възрастови групи, както и нужните документи, които трябва да се носят за различните случаи. Там ще намерите и “частни случаи”, като загубен паспорт или издаване на ново свидетелство за управление на МПС (бел.ред. българска шофьорска книжка). Ще припомня, че по закон един паспорт е невалиден и трябва да се плати глоба, ако 3 месеца след неговото изтичане не е бил върнат или подменен, за личната карта срокът е 1 месец. В инструкциите ще откриете всичките. Пак казвам, който има какъвто и да е въпрос, да позвъни преди да тръгне, за да бъде готов, когато пристигне,” каза Церова.

11766 Wilshire Blvd., suite 440
Los Angeles, CA 90025
Tel: (310) 478 6700
Fax:  (310) 478 6277

Контактната информация е валидна за щатите: Alaska, Arizona, California, Idaho, Hawaii,
Montana, New Mexico, Nevada, Oregon, Utah, Washington

/адресите на другите три места в САЩ, където можете да подадете документи ще намерите по-долу/

Ако имате заведено дело в България или сте в някаква преписка по дело, и сте рапортувани в МВР, то не харчете пари за нови документи. Вие сте в информационната система на МВР, която е автоматична и една и съща за целия свят и докато не оправите нещата в България никъде не може да ви бъдат издадени документи, дори да приемат вашите данни и пари. Ако сте подали по-рано заявление и сте получили отказ, то най-добре е да се обадите на ваши близки в Родината, за да научите подробности, както и да позвъните в генералното си консулство.

Съгласно новия Правилник за издаване на български документи за самоличност срокът на валидност на паспорт, без електронен носител на информация (старият модел), може да бъде продължен еднократно от българските консулски представителства в чужбина за срок до 01 декември 2010 г. Това е възможно само в случай, че паспортът е редовен и не е изтекъл към датата на продължаване. Дължимата консулска такса за удължението е $60, необходимо е да се попълни заявление с такса от $2 и към него да се приложи актуална снимка.

Издадените към момента лични документи, чиято валидност все още не е изтекла, ще бъдат валидни до изтичането на посочения в тях срок.

Претоварване на системата за издаване на новите документи за самоличност предизвика през първият ден на места временно затруднение в обслужването на гражданите, съобщиха от пресцентъра на МВР. Системата е ползвана едновременно от над 1000 потребителя, от които – 300 биометрични станции.

В следващите няколко дни са възможни още кратки технически прекъсвания и известно забавяне в обслужването на гражданите поради синхронизирането на системата. Технически екипи от МВР са в готовност за реагиране при необходимост от отстраняването на възникнали затруднения, посочват от ведомството.

КАКВО СЕ СЛУЧИ С НОВИТЕ ДОКУМЕНТИ ПО СВЕТА И У НАС

Вътрешният министър Цветан Цветанов даде официален старт на процедурата в 12 часа в понеделник. Присъстваха представители на ръководството на МВР, министерствата на външните работи и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Агенцията по бежанците, Представителството на ЕК, както и дипломати от страни-членки на ЕС. Представители на “зад океанските” дипломатически служби нямаше.

Към 16.00 часа б.вр. в първия ден от началото на работата на новата система за издаване на български документи за самоличност, в България са приети 11 800 заявления от граждани, 7400 от тях са преминали и през биометричните станции. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Само през първия час на гишетата в страната са обработени повече от 900 заявления.

111 заявления за нови документи за самоличност са приети вчера в българските задгранични консулства, съобщи на брифинг говорителят на Министерство на външните работи Весела Чернева, предаде БТА. 43 български консулства имат готовност да приемат заявления за новите паспорти с биометрични данни. (вижте по-долу пълен списък). Чернева определи броя на молбите като впечатляващ.

„Нямаме проблеми със сървърите”, каза говорителят на външно министерство, но призна, че служителите в консулствата са затруднени не в приемането, а в обработването на заявленията, което заедно с административния капацитет забавя работата им. Причината е в това, че документите трябва да се обработват на ръка и след това да бъдат изпращани в МВР. „Трябва да признаем, че този процес е проблемен, но става дума за учене в движение”, коментира Чернева. Служителите в консулствата са преминали през обучение във връзка с новите документи за самоличност.

До 10 април МВнР ще открие три обществени поръчки за оборудване на консулските служби, с което да бъдат покрити изисквания по „Шенген”. Поръчките са на стойност 1 млн. 272 хил. лв.

Консулските служби ще се сдобият с нови интернет-сайтове, които са част от нова информационна система на задграничните служби, която ще бъде тествана до седмица.

В периода април-май ще се открият нови консулски служби в Минск, Лисабон, Дамаск, Бейрут, Тел Авив и други.

Дипломатически и консулски представителства на Р България в чужбина с биометрично гише /по азбучен ред – държави и брой/:

Австрия – Виена, Албания – Тирана, Азербаиджан – Баку, Алжир – Алжир, Армения – Ереван, Беларус – Минск, Великобритания – Лондон, Германия (3) – Берлин, Бон, Мюнхен, Грузия – Тбилиси, Гърция (2) – Атина, Солун, Египет – Кайро, Испания (2) – Мадрид, Валенсия, Италия (2) – Милано, Рим, Йордания – Аман, Казахстан – Астана, Канада (2) – Отава, Торонто, Косово – Прищина, Либия – Триполи, Македония (2) – Битоля, Скопие, Мароко – Рабат, Молдова – Кишинев; Португалия – Лисабон; Русия – Москва; САЩ (4) – Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис; Сърбия (2) – Белград, Ниш; Тунис – Тунис; Турция (2) – Истанбул, Анкара; Украийна (2) – Одеса, Киев; Франция – Париж; Холандия – Хага.

КЛИКНЕТЕ ТУК ЗА ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НОВИТЕ ДОКУМЕНТИ (три страници – три файла):

Novi BG Doc USA 1

Novi BG Doc USA 2

Novi BG Doc USA 3

Адреси в САЩ, където можете да подадете документи:

Consulate at the Embassy of Bulgaria
1621 22nd Street NW
Washington, DC 20008


Tel: (202) 387 7969
Fax: (202) 234 7973

————————–

121 East 62 Street, New York, NY 10?021

Tel: (212) 935 4646
Fax: (212) 319 5955

————————

737 North Michigan Ave., suite 2105
Chicago, IL 60611

Tel: (312) 867 1904, (312) 867 1905;
Fax: (312) 867 1906

Процедурата в България:

http://www.mvr.bg/Guide/new_BG_documents_10.htm

http://www.mvr.bg/Guide/default.htm