Разменяме “тюлени” със САЩ

Военноморските тюлени (на англ.- Navy SEALs) е най-елитната специална част във Военноморските сили на САЩ. Названието идва от игра на думи в английския език, Navy означава флот, а SEAL е съкращение от Sea, Air и Land, означаващо Море, Въздух и Земя, обаче съкращението SEAL означава и тюлен на английски език. ФОТО:Уики

Правителството одобри проект на меморандум за разбирателство между българското Министерство на отбраната и Военноморските сили на САЩ

На военни учения и в морето заедно – на щатската митница все още по отделно

София, 25 март 2010г. Правителството одобри проект на меморандум за разбирателство между българското Министерство на отбраната и Военноморските сили на САЩ относно обмен на военен личен състав, съобщи пресцентърът на Министерския съвет на своя уебсайт.

С меморандума се установява двустранна програма, в рамкитена която Военноморските сили на България и на САЩ ще имат възможност да обменят опит и експертиза. Предвижда се на реципрочна основа и съобразно възможностите двете страни личен състав от въоръжените им сили да бъде временно интегриран в структурите на партньорската институция.

За 7 години (1993 – 1999 г.) в 11 учения (“Бриз” – 93, 94, 95, 96 и 98, “Кооператив партнър” – 95, 97 и 99, “Спасение 93”, “Морски партньор 94”, “Съвместно спасяване 95”) са участвали 140 български и 84 чужди кораби от 12 държави (5 черноморски и 7 нечерноморски).

БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Американските военни бази в България, официално наричани „военни съоръжения и обекти за съвместно ползване” са предоставени за обучаване на американски войници в България с договор за първоначален период от 10 години, като всяка от страните има право да прекрати неговото действие с едногодишно предизвестие.

На 24 март, 2006 г. официално е обявено, че преговорите за базите са приключили и предстои ратифициране на договора от двете страни. Договорът е подписан на 28 април в София от държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и външния министър на България Ивайло Калфин (БСП). Първите американски военнослужещи пристигат в България през есента на 2007 г. Според договора на територията на България може да има до 2500 цивилни и военни по едно и също време, но тази численост може да бъде увеличавана с още 2500 души за срок от не повече от 90 дни, т.е. 3 месеца съставът може да бъде 5000 военни.

Освен това, през 2007 България бе спомената в приет от Конгреса на САЩ законопроект, предвиждащ премахване на визовия режим с американските съюзници. Но САМО спомената, точно преди пристигането на първите американски военни в тяхна база в България, като и до днешен три години по-късно българите трябва да кандидатстват за визи.

Въпрос многократно поставян на бившият външен министър Калфин (БСП), който подписва договора за базите, като това се смята за съществен пропуск в дипломатическите договорки. По-малко от 5 минути тогава трябваха на България и САЩ за финализиране на преговорите за щатски бази у нас, продължили повече от година и половина.

Посланикът ни в САЩ тогава Елена Поптодорова, която пристигна в България от САЩ специално за събитието, беше в прекрасно настроение.

Имам “усещане на гордост” от това, че България е преговаряла като равна със САЩ и е постигнала максимално добър договор,

каза Поптодорова. В кулоарите дипломати споделиха пред в-к Стандарт, че Кондолиза Райс е проявила много добро разбиране за тежненията на България. Според тях САЩ добре осъзнават, че са на ход, след като България изпълни двете искания на Вашингтон. Първото беше за продължаване на българското военно присъствие в Ирак, а второто – за разполагане на американски бази у нас, които официално се наричат “военни съоръжения за съвместно ползване”.

Сред положителните за България страни на американските бази в страната са възможностите за съвместни учения на български и американски военни, както и финансови.

Военни бази на САЩ в България:

1)    полигона в Ново село (полигон) – за обучение на сухопътни сили

2)    военновъздушната база в Безмер – за транспорт на сили и техники за обучение до Ново село. Някои експерти, цитирани от сп. Форейн полиси, поставят Безмер между шестте най-важни американски военни бази извън континенталната територия на САЩ.

3)    военновъздушната база в Граф Игнатиево – за транспорт на сили и техника. Базата е по-далече от Безмер, но с по-големи възможности за момента.

4)    складова база в Айтос – с поддържаща функция към полигона Ново село

Военноморските сили на Съединените американски щати (US Navy)

е подразделение на Въоръжените сили на САЩ и една от общо седемте служби на САЩ, които са униформени. ВМС на САЩ разполагат с 336 000 души активен състав и 128 000 души в резерв. Корабите наброяват 280, летателните апарати са 3 700 (самолети, хеликоптери).

Жените съставляват около 15% от над 336-те хиляди военнослужещи в американския флот. Те могат да служат на кораби, но не и на подводници. Във флота, както и в другите поделения на американската армия не се допускат гейове и лизбийки, въпреки, че тази година се води дебат по темата.

Поради строгият подбор на кадрите, високото ниво на обучение и възможността за изключително бързо разполагане във всяка точка на света, морските пехотинци са важен инструмент в осъществяването на американската външна политика.

Американският морски пехотен корпус (на английски: United States Marine Corps, произнася се Юнайтед Стейтс Марийн Корпс, съкратено USMC – Ю Ес Ем Си) е клон на американските въоръжени сили, чиято функция е прилагане на военна сила чрез базирани в морето военни части. Американският морски пехотен корпус е амфибийна военна част в постоянна бойна готовност.

Морската пехота действа съвместно с Военноморския флот на САЩ. Още от създаването на институцията морските пехотинци участват активно във всички войни, в които включващи САЩ, като тези срещу Великобритания, Испания, Мексико, окупациите на страните в Централна и Южна Америка, Боксерското въстание в Китай и други.

Добър пример за специалисти от военноморските сили на САЩ са “Тюлените”, които е възможно да разменят местата си с наши морски пехотинци.

Военноморските тюлени ( Navy SEALs) е най-елитната специална част във Военноморските сили на САЩ. Названието идва от игра на думи в английския език, Navy означава флот, а SEAL е съкращение от Sea, Air и Land, означаващо Море, Въздух и Земя, обаче съкращението SEAL означава и тюлен на английски език. Известни са във флотата на САЩ и като „хората-жаби“ (frogmen). До започването на войната във Виетнам, съществуват два отряда на военоморските тюлени. Специализацията на на тези части е най-вече във воденето на неконвенционална война, извършването на специални операции, диверсионна дейност, подводна диверсия, освобождаване на заложници, антитероризъм, разузнаване, нанасяне на внезапни удари на точно определено място посредством спускане с парашути или придвижване под вода, изпитание и оценяване на екипировка, подготовка на партизани, подривна дейност.

Причина за създаването на тюлените е била нуждата от части за водене на неконвенционална война срещу партизански части и паравоенни формирования, както и изпълнението на диверсионно-подривна дейност в речни и морски води.

——

Българският военен флот днес е вид въоръжени сили в структурата на Българската армия. Главната цел на ВМС е да гарантират неприкосновеността на морските граници и суверенитета на страната в морските пространства.

ВМС се състоят от Главен щаб, разположен в град Варна; 4 съединения – 2 военноморски база (Варна и Бургас) и 2 бригади; 3 самостоятелни поделения – дивизион подводници, морска вертолетна авиобаза и батальон морска пехота; поделения за осигуряване на свръзките, наблюдението и управлението на силите; поделения за материално-техническо осигуряване; Висше военноморско училище; Учебен център за матроси; културни институти;

След началото на демократичните промени във ВМС са разработени, а впоследствие актуализирани, концепция за развитието им през следващите 2 десетилетия. В съответствие с изискванията на разумната достатъчност и отбранителната военна доктрина, на реалното икономическо състояние на страната и военнополитическата обстановка в света и региона се предвижда България да има малък, но модерен и балансиран флот, с около 4500 души, който да е в състояние самостоятелно и във взаимодействие със Сухопътните войски и Военновъздушните сили да защити националните интереси на море.

През 1990 г. са ликвидирани политорганите, партийните и комсомолски организации. Няколко години по-късно са създадени органи за възпитателна работа, информация и връзки с обществеността. От строя са изведени около 30 остарели кораба, съкратена е Школата за запасни офицери, част от органите за управление и редица второстепенни, предимно тилови поделения. Личният състав на флота е намален с около 25%, около 55% от военнослужещите (70-80% от корабните екипажи) във ВМС са професионалисти на кадрова служба. Продължава структурното усъвършенстване на ВМС в съответствие със съвременните стандарти и необходимостта от интегриране с европейските и евроатлантическите структури за сигурност.

ВМФ е преименуван във ВМС – 19 август 1991 г.; въведени са нови наименования на типовете кораби – 1992 г.; Управлението на флота е преименувано в командване на ВМС – 1 ноември 1992, а впоследствие – в Главен щаб на ВМС.

Разширяват се връзките с обществеността и медиите, патриотичните организации и Българската православна църква, с различни държавни и частни фирми, организации и институции. Въведен е институт на представителите на наборните матроси. Обръща се по-голямо внимание на приложната военна психология, на контактите с родителите на матросите, общуването им с културата и осигуряване на възможности за отдих и спорт. През 1997 г. е учредена Асоциация на възпитаниците на Морското училище, а през 1998 г. – Фондация “Български ВМС”.

Първата жена офицер във ВМС е лейтенант Зорка Вълчева, родена в град Варна. Завършила през 1951 г. Военновъздушното училище, тя започва и завършва офицерската си кариера като синоптик в Хидрографската служба на флота. Служи 30 години, от които 13 – с последното си звание – подполковник. В края на 50-тте и началото на 60-тте години са военизирани няколко длъжности за лекари и фармацефти във Военноморската болница във Варна, които са заемани от жени. През 1992 г. във ВМС постъпва първата, а през следващата година още две жени – “истински” офицери, завършили пълния курс на Висшето военно училище “В.Левски” в град Велико Търново. За първи път в историята на Военноморското училище през 1998 г. са приети за редовно обучение девойки по две специалности за нуждите на ВМС.

ВОЕННОМОРСКА БАЗА ВАРНА

С княжески указ № 40 от 12 ноември 1897 г. (18 години след създаването на флот на Дунав) се постановява формирането на Морска част с щаб във Варна. Бойното му кръщение през Балканската война превръща торпилирането на турския крайцер “Хамидие” от миноносеца “Дръзки” на 21 ноември 1912 г. в най-голямата българска морска победа. Преживял най-тежкия си период от около 20 години след Ньойския договор, който всъщност го ликвидира, военният флот намира сили да участва активно във Втората световна война. В първата част на войната, като съюзник на Германия, флотът отбранява крайбрежието, минира акватории, охранява конвои и води борба с подводниците на противника. След включването на България в антихитлеристката коалиция от 1944 до 1948 г. военните моряци, предимно от базата, изпълняват важна военнополитическа и икономическа задача – водят борба с минната опасност на Черно море и Дунав.

След войната Военноморска база Варна многократно получава кораби и техника предимно от бившия Съветски съюз, Полша, ГДР и от собствено производство. В нея служат най-големите бойни кораби. С кораби от Черноморския флот на СССР са осъществени плавания на 8 обединени ескадри в Средиземно море (1980-1987 г.) и 2 в Черно море (1988 и 1989 г.).

Днес в състава на базата участва във всички учения от типа “Бриз” и “Кооператив Партнър” и двустранни учения с ВМС на черноморските държави, ежегодно нейни кораби плават в Средиземно море, изпълнява нови функции във взаимодействие с гражданските морски организации по морско спасяване, борбата с контрабандата и съдействие на граничните органи.

ВОЕННОМОРСКА БАЗА БУРГАС

Военноморска база Бургас се създава в изпълнение на заповед №434 от 7 ноември 1944 г. на командира на Морските войски. Тя влиза в сила на 15 декември 1944 г. Най-голямата военноморска база е приемник на българския Беломорски флот, защото се изгражда от неговия състав и от 26-ти граничен участък.

Първите противоподводни кораби съветско производство тип ОД идват в Бургаския залив през 1951 г. През 1954 г. те са заменени с кораби тип МО, но е преместен във Варна през 1959 г., а през 1964 г. е създаден дивизион малки противоподводни кораби.

Нов етап в развитието на Военноморска база Бургас започва със строителството на пункта за базиране Атия (1969-1972 г.). От 1972 година корабите и част от бреговите поделения се преместват от Бургас в Атия. В новия пункт за базиране се приемат на въоръжение и са усвоени съдовете, получени от бившия Съветски съюз, Полша, а така също и от собствено производство.

Военноморска база Бургас е постоянен домакин на провежданите от ВМС учения с международно участие “Бриз”, за което е изграден и усъвършенстван център за оперативно-тактическа подготовка.

Въпреки материалните, финансови и кадрови проблеми през последните години Военноморска база Бургас дава своя реален принос в утвърждаването на водещата роля на ВМС в инициативата “Партньорство за мир” и гарантиране на националната сигурност в морските простори на родината.

1 comment for “Разменяме “тюлени” със САЩ