Вера Мутафчиева – “нахалницата”, която прописа

Уебсайтът на Вера Мутафчиева – изработен като книга, на български и на английски език бе представен в НБУ

“Благодаря ти, Господи, че ми вдъхна нахалство да пропиша, че ме сподоби с такъв калабалък от измислени  човеци. Радвах им се, сякаш изненадващо ги срещам, вниквах в личността им, ядосвах се, ако разкалят терена. Живот, докрай реален. А аз пък, макар неканена, бях се озовала сред тях и нямаше начин да се отърват от мене.”

София, 25 март 2010г. Уебсайтът на акад. Вера Мутафчиева www.veramutafchieva.net – изработен като книга, на български и на английски език, бе представен днес в Нов български университет /НБУ, съобщи специално за ОБЗОР By BulgariCA.com Мария Гарева, една от участничките в проекта и приятел на Фондация Булгарика. Г-жа Гарева е писател и бивш служител на Агенцията за Българите за Българите в Чужбина, която наскоро издаде 2-ри том на Детски пословици, които ще получим в българското училище “Иван Вазов” в Лос Анджелис.

С представянето на сайта НБУ отбеляза рождения ден на писателката.

В раздел  “Биография” успоредно с официалните биографични данни са публикувани текстове, пряко свързани с живота на бележитата българска писателка, нейни реакции на различни обществени събития, през които е преминала, диалози и думи за нейния живот.

В раздел “Библиография” е публикувана избрана библиография на Вера Мутафчиева, подготвена от Мария Гарева. Със знакови места от произведенията са представени дванадесетте тома, в които акад. Мутафчиева събра най-добрите заглавия от творчеството си.

Вера Мутафчиева е представена също с колекция от интервюта, чието обогатяване ще продължи, както и с рецензии за  нейните текстове – в раздел “Отзиви”. Във виртуалния фотоалбум са снимки на Вера Мутафчиева, нейното семейство, колеги, приятели, фотоси от пътешествия.

Специално място заема разделът “Вера Мутафчиева в НБУ”. В частта “Архив – проф. Петър Мутафчиев” е показана част от оригиналния ръкопис на “История на българския народ” на проф. Петър Мутафчиев, чийто пълен вариант се съхранява в НБУ.

В модула “Историята, населена с хора” всеки може да разкаже своята история. Там са публикувани и пълните варианти на първите два тома под това заглавие.

Идеята за страницата е на проф. Богдан Богданов, председател на настоятелството на НБУ. Специално съдействие в работата е оказала дъщерята на акад. Вера Мутафчиева – Рада Мутафчиева, както и приятелите й Генка Маркова и Бойко Киряков.

В Книгата за посетители в сайта всеки, който желае, може да остави своето послание, или, ако разполага с подходящи материали, да участва в попълването и разширяването на сайта на акад. Вера Мутафчиева.

CLICK HERE: http://www.veramutafchieva.net/