След Тойота в САЩ “подкараха” и Мерцедес

Mercedes-Benz започна от миналата година производството на новия SUV модел GLK в завода на фирмата в Алабама, като това донесе предимства идващи от слабия долар и очаквания успех на модела в САЩ. Въпреки спадащата популярност на големите SUV модели, очакването е САЩ да бъдат най-големия пазар за GLK.

БИЗНЕС

Сегментът на европейските автомобили в САЩ е нараснал близо 10%

24 март 2010г. След като японската автомобилна фирма с най-големи продажби в САЩ Тойота си навлече неприятности с американските власти, то сега и най-дългогодишният лидер на световния пазар Мерцедес попадна в черния списък на американските власти. Новината е половин новина за някои, които по-рано изразиха съмнения, че по този начин се прави пореден опит да бъде спасен пазарът на американски автомобили в самата им Родина, както и техните производители, които получиха милиарди долари от президента Обама по програмата за спасяване на щатската икономика. И след като механизмите на тези фирми боксуват поради загубените позиции на собствения си пазар, неуспявайки с пазарните си трикове и директната си анти-реклама. /по-долу вижте линкове/

Американски прокурори уличиха автомобилната компания “Даймлер” в тежка и мащабна корупция, съобщи Франс прес. Те обвиниха производителят на “Мерцедес” в раздаване на десетки милиони евро подкупи на представители на най-малко 22 чуждестранни правителства през последното десетилетие.

Прокурорите твърдят още, че компанията е развивала дългогодишна корупционна практика, при която са раздавани луксозни автомобили и редица други скъпи подаръци, за да се осигурят изгодни сделки в Русия, Китай, Турция, Египет, Нигерия, Ирак и най-малко още 16 страни. Схемата е действала през периода 1998 г. – 2008 г.

Компанията може да избегне обвинителен акт, като два от филиалите й – съответно в Германия и в Русия, се признаят за виновни пред федералния съд във Вашингтон на 1 април, твърдят запознати източници, пожелали анонимност.Подготвя се и вариант на извънсъдебно споразумение, при който “Даймлер” трябва да плати 185 млн. долара.

Говорителят на „Даймлер” в Ню Йорк заяви, че няма да официален коментар от страна на компанията преди съдебното изслушването на 1 април.

В края на тази година в САЩ немските компании ще продадат около 900 000 автомобила според RBK daily. С рекордни продажби ще завършат годинатаMercedes-BenzAudi и Porsche с ръст на продажбите спрямо 2005 г. 8,5% и по 7% Audi и Porsche.

BMW остава на предишното ниво – малко над 300 000 продажби. Според рейтинга на американското списание Forbes, BMW 3 Series е най-продаваният автомобил от премиум класа с повече от 107 000 продажби, изпреварвайки Lexus RX,Acura TL и Cadillac Escalade.

Продажбите на Volkswagen в САЩ за пръв път от доста години нараснаха до 233 000, което представлява ръст от 4%. При това концернът търпи сериозни загуби на пазара в САЩ и едва през2008-2009 г. се очаква да излезе на печалба.

Основният провал на годината за концерна в САЩ е Phaeton, чиито продажби за първите 10 месеца на годината паднаха с 52%. Основният ръст се дължи на Jetta (на базата на Golf V) и Passat.

По данни на агенция Bloomberg към 30 ноември 2006 г. сегментът на европейските автомобили в САЩ е нараснал до 7,8%, докато японските марки вече са си отвоювали 40,2% от общия пазар. За американските автопроизводители остават 51,9%.

ПРИПОМНЯМЕ:

GM дава $1000 на всеки продал Toyota-та си