Еврото се “свлече” до 10-месечно дъно

БИЗНЕС

Гърците объркаха Европа

Британският паунд и той полетя надолу спрямо щатският долар

24 март 2010г. Единната европейска валута се понижи до най-ниската си стойност за последните 10 месеца, заради продължаващите притеснения относно фискалната криза в Гърция, съобщава сайтът на британската радиостанция BBC.

Тежестта на 300 млрд. евро задължения, която има южната ни съседка, понижиха курса на еврото до нива от 1.3436 EUR/USD, което е най-ниската точка за единната валута от май 2009 г.

В същото време британският пануд продължава да се търгува за шести пореден ден в червения сектор спрямо долара. Днес понижението на лирата е с 0.4%, до 0.9053 USD/GBP.

От BBC отбелязват, че Великобритания както и членките на еврозоната – Гърция, Испания и Португалия, имат сериозни задължения, което изнервя финансовите пазари заради притесненията, че могат да имат проблеми с разплащанията си.

Очаква се министър-председателят на Гърция Георгеос Папандреу да посети германският канцлер Ангела Меркел в петък в Берлин. На срещата се очаква да се вземе окончателно решение как ще помогнат германските банки на Гърция.