Лечков даде “червен картон” на полицай

Лечков е бил спрян без документи и на входа на Стара Загора. Кметът на Сливен е редовно призован да се яви в полицията утре.

Столичната полиция издирва кмета на Сливен Йордан Лечков Звездата от САЩ’94 има в гаража си дори расова коблика

София, 23 март 2010г. Столичната полиция издирва кмета на Сливен и вицепрезидент на Българския футболен съюз Йордан Лечков. Това съобщиха от МВР.

Причината е инцидент на алея “Яворов” в София. Според МВР, звездата от Световното в САЩ през 1994 е шофирал с превишена скорост и не е спрял на подаден сигнал от пътен полицай. Сливенският кмет е отправил неприлични реплики към полицейския служител, се казва в съобщение на БТА.

Йордан Лечков заявил пред информационната агенция, че е оставил личната си карта при полицая, който го е спрял. ”Екзекуторът на Германия” добавил, че ако е извършил някакво нарушение, очаква да бъде уведомен и да получи глобата, която трябва да плати по надлежния ред. По-късно Лечков е бил спрян без документи на входа на Стара Загора, съобщи Дарик Радио. Кметът на Сливен е редовно призован да се яви в полицията утре.

Днешният конфликт не е първи за Лечков с новата власт в София. През ноември миналата година eкс-звездата на националния отбор по футбол и настоящ кмет на Сливен Йордан Лечков “фаулира” екоминистърката Нона Караджова с искането си за увеличаване на процента на сумите по проекти в поверената му община. “Фал” така и не бе отчетен и от екологичното министерство му бе отказано, като лично “главата” на ведомството мотивира отказа и подкани Лечков да забрави това, че е бил звезда в миналото.

Не виждам никаква специална причина кметът на Сливен да иска предоговаряне на определения процент авансово плащане по одобрения му проект за неговата община, като пожела даже и двойно увеличение на сумата, коментира тогава министърът на околната среда и водите от правителството на Бойко Борисов г-жа Нона Караджова.

През 2003г. е избран за кмет на Сливен, а през 2008 е преизбран за втори мандат.

Йордан Лечков Янков е роден на 9 юли 1967г. в Стралджа. Основното си образование завършва в VII ОУ „Панайот Хитов“ в Сливен, а средното — в СПТУ по машиностроене, специалност „Цифрово програмно управление“.

Още на 10 години започва да тренира организирано футбол. Първите си стъпки прави във ФК Сливен. Дебютът му в професионалния футбол е на 18 години – в първия състав на ФК Сливен, с който през 1990г. става носител на Купата на България. През 1991г. преминава в редиците на ЦСКА и става шампион на България през 1992, бронзов медалист и финалист за Купата през 2002г. В евротурнирите има 12 мача и 1 гол. През есента на 1992 г. облича фланелката на Хамбургер Щпортферайн и става първият българин, който се е наложил в Бундеслигата. През 1993г. е определен за най-добър халф в Бундеслигата. В Хамбургер Шпортферайн Лечков остава 4 години.

Изстрелът с глава на Лечков, който сложи край на хегемонията на собствените му клубни съотборници от Германия на световното в САЩ.

Изстрелът с глава на Лечков, който сложи край на хегемонията на собствените му клубни съотборници от Германия на световното в САЩ.

През този период е и най-големият му успех, който постига заедно с националите. През 1994г. на Световното първенство по футбол в САЩ “залтаната 9-ка” става бронзов медалист и едно от „златните момчета“ на България (играе в 7 мача и вкарва 2 гола срещу Гърция и на 1/4-финала срещу клубните си съотборници Германия). След това играе участва и на Европейското през 1996г.(играе 3 мача). Общо е изиграл 45 мача и е вкарал 5 гола. Последният му мач е на 10 март 1998г. срещу Аржентина (0:2). Заради високите успехи заедно с целия Национален отбор е награден с орден Стара планина от президента на България Желю Желев. Става почетен гражданин на Сливен.

През 1996г. Лечков преминава в Олимпик Марслилия и остава 1 година. След това отива в турският Бешикташ, където остава до пролетта на 1998г. С това слага край на футболната си кариера и се отдава на развитието на бизнеса в родния си град Сливен. На 22 юни 1998г. открива хотелски комплекс “Империа” в града на Сините камъни.

През 2000г. се ангажира с футболните дела на Общински футболен клуб Сливен, на който в момента е президент и въобще с развитието на спорта в града. През 2001г. той се връща в ЦСКА и играе до лятото на 2002г. , след което става играещ треньор на ФК Сливен.

Председател е на инициативно сдружение „Хаджи Димитър“-Сливен, което е насочено към подпомагане на обществено-културния живот на Сливен.

Октомври 2009г., Премиерът Борисов заяви, че правителството има готовност да подпомогне кметовете за решаването на най-неотложните проблеми на градовете им. ФОТО: Регион Сливен

През 2003г. е избран за кмет на Сливен, а през 2005г. за вицепрезидент на Българския футболен Съюз (БФС), на който начело стои неговият съотборник вратарят от САЩ-94 Борислав Михайлов. На изборите във футболната централа през 2005г. Лечков и Христо Стоичков оказват решаваща подкрепа за прекъсването на 10-годишната хегемония във футболния съюз на “Татовия” зет Иван Славков, като тогава роднината на Тодор Живков сдаде и последния си пост във власта, след като малко по-рано бе изхвърлен от Международния олимпийски комитет (МОК) и свален от поста на председател на БОК. Лечков е един от най-големите приятели и подръжници на министър-председателя Бойко Борисов, като често си гостуват и играят в турнири по тенис и футбол. Борисов пък бе един от най-агресивните радетели при избора на Лечков за кмет на Сливен. През 2008г. Лечков е преизбран за кмет.

През октомври 2009г. премиерът Борисов има среща с кмета Лечков в Сливен. “Сливенският кмет се бори 5 години за този проект, миналата седмица авансово го финансирахме и днес започва да се изгражда”, каза тогава министър-председателят по време на откриването на първата фаза на интегрирания воден проект на Сливен.

Легенда не само във футбола, но и сред кметовете е кметът на Сливен Йордан Лечков. Той не използва служебни автомобили за своето придвижване и е единственият кмет на областен център, който кара собствените си коли “Мерцедес” и “Ауди”. Фирмата оторизиран дилър на Мерцедес – Бенц за Бургас, изгради нов местен център в град Сливен за продажба и сервиз на автомобили. На 18 октомври 2007г. ръководството на дилъра на елитната марка положи първа копка по проекта. На церемонията лично беше поканен кметът на град Сливен г-н Йордан Лечков.

През юли 2007 година най-големият подарък за 42-рия рожден ден на Йордан Лечков пристигна на четири крака за тържеството на футболния любимец, изцвили няколко пъти и се запозна с новия си господар, съобщи тогава Труд, като публикува снимка на жребеца и неговият нов собственик. Породистата кобила с митичното име Пандора бе дар за сливенския кмет от приятели, които искат да го запалят по ездата. Красивото животно с шалче на футболен клуб “Сливен” бе също толкова изненадано колкото рожденикът, но и двамата набързо подушиха, че са от една порода. В жилите на кончето тече кръвта на елитни родители от чужбина и цената му е по-висока, отколкото на най-скъпата кола в лъскавия автопарк на гостите на Лечков.