Обама разписа за здравната реформа

“Подписвам този проект за реформа като закон от името на майка ми, която продължаваше да спори със застрахователните компании, дори докато се бореше с рака през последните дни от живота си”

Какво означава това за нас?

След бурен дебат Долната камара на американския Конгрес подкрепи текста само с три гласа повече от необходимите

Здравната реформа е историческа и най-дълбоката по рода си от средата на 60-те години на 20-и век и ще струва 940 милиарда долара за период от 10 годин

Бюджетът на 40,000 войници е равен на този за образование

Вижте видео …

23 март 2010г. Американският президент Барак Обама подписа закона за реформа в здравната система на САЩ, след едногодишна борба в Конгреса за приемането на историческите промени, съобщи Ройтерс.

“Днес след почти век на опити, днес след година на дебати, днес след като всички гласове бяха съгласувани, здравната реформа става закон в САЩ”, каза Обама пред конгресмени от Демократическата партия на церемония в Белия дом, в директно телевизионно предаване, директно излъчвано по почти  всички американски електрони медии.

“Подписвам този проект за реформа като закон от името на майка ми, която продължаваше да спори със застрахователните компании, дори докато се бореше с рака през последните дни от живота си”, каза Обама.

В четвъртък президентът ще посети град Айова, където през май 2007 г. по време на предизборната си кампания обяви плана си за реформа в здравеопазването. В опит да преодолее разделението в американското общество по въпроса, той ще обясни как новият закон ще намали цената на здравните грижи за малкия бизнес и семействата.

След бурен дебат вчера Долната камара на американския Конгрес подкрепи текста с 219 гласа “за” – три повече от необходимите, при 212 “против”.

Здравната реформа е историческа и най-дълбоката по рода си от средата на 60-те години на 20-и век. Законът предвижда здравно осигуряване за още 32 милиона американци. Целта е системата да “покрие” 95 процента от американците под 65-годишна възраст. Както знаем, по-възрастните вече са включени в държавната система за здравно осигуряване “Медикеър”.

КАКВО ОЗНАЧАВА ЗА НАС …

Реформата задължава американците да се осигуряват в частни фондове, като в противен случай ще трябва да плащат глоба. Компаниите от бранша пък вече няма да имат право да отказват да осигуряват болни хора.

Законът предоставя кредити на малките предприятия, за да финансират здравното осигуряване на своите работници, както и помощ за бедните домакинства. За сметка на това той не създава държавна каса за здравно осигуряване.

Предвидено е реформата да струва 940 милиарда долара за период от 10 години. Прогнозите са, че тя ще намали държавния дефицит със 138 милиарда долара за същото това време.

Близо 15 месеца откакто влезе в Белия дом, американският президент Барака Обама изпълни едно от обещанията в предизборната си кампания: здравната реформа вече е факт. Повечето анализатори определиха събитието като “историческо”. Победа за американския народ я нарече и самият президент.

Това е вторият му сериозен успех след прокарването на плана от 787 млрд. долара м.г. за стимулиране на икономиката.

Здравната реформа беше едно от ключовите послания за избирането му. Президентът я обяви за свой пръв вътрешнополитически приоритет – и успя да я доведе до финалната права, каквото не успяха да направят Рузвелт, Джонсън и Картър.

В първата година на Обама дефицитът стигна 1.4 трилиона долара, след като мина 1 трилион във втория мандат на Буш главно заради войните в Ирак и Афганистан. Прогнозите за тази година са да допре до 1.6 трилиона долара. Заради това президентът предложи орязване на разходи във федералния бюджет за 3.5 трилиона долара, близо 60% от който отиват за социални дейности и здравеопазване.

Издръжката на един войник в Афганистан струва на САЩ 1 млн. долара годишно, а изпращането на 40 000 нови там е колкото годишният бюджет за образование на САЩ.

КАКВО ОЗНАЧАВА ЗА НАС…

Застрахователи, начело с UnitedHealth и WellPoint вече трябва да обхванат и децата с вече съществуващи здравословни проблеми, предаде Блумбърг. Възрастните обаче няма да могат да се възползват от това до 2014 г. Освен това децата ще могат да се ползват от застрахователните планове на родителите си до навършване на 26 години.

Регулаторните органи на САЩ ще пишат правила, които да регламентират печалбата на частните здравни застрахователи, както и кои медицински обезщетения трябва да бъдат покрити. Макар че застрахователите само ще спечелят от потенциалните 32 милиона клиенти, как точно помпат печалбите си, остава неясно, коментират анализатори.

Съкрашения на болници, такси и данъци върху фармацевтични компании, застрахователи и американци, които печелят над 200 000 долара годишно, ще финансират реформата. Данъкът върху по-заможните американци се въвежда от 2013 г. Разширява се и обхватът на друга федерална програма за здравеопазване – Medicaid.

Фармацевтичните компании ще започнат да предлагат отстъпка в цените на лекарствата за възрастни пациенти.

Предвидена е и по-голяма прозрачност на разходите на здравните застрахователи, които ще бъдат задължени да разкриват каква част от премиите харчат за медицински грижи, заплати на персонала си, бонуси и други административни разходи. От 2011 г. те ще се дължат отстъпка за клиенти, ако харчат по-малко от 80 на сто от социалните помощи за хората в индивидуални или групови малки планове.

Застрахователите могат и да имат полза от факта, че бяха поставени в прожекторите на настоящите политически дебати, казва Лен Никълс, здравен икономист в университета Джордж Мейсън във Феърфакс, щата Вирджиния. Техните нон стоп аргументи са, че вноските се покачват, тъй като медицинските разходи изпреварват инфлацията.

Освен това новото здравно законодателство създава Independent Payment Advisory Board, който ще следи разходите на Medicare, за лекарства и други здравни услуги. Той ще започне работа през 2014 г., докато всеки щат създаде свои разпоредби.

US MEDIA

“Историческа първа стъпка”, пише вестник “Лос Анджелис таймс” и обяснява тази своя оценка. Вотът в Камарата, пише вестникът, позволява САЩ да поемат по пътя към универсално здравно осигуряване – цел, която убягваше на реформатори още откакто Теодор Рузвелт призова за това в предизборната си кампания през 1912 г.

Ходът на Камарата ни увери, че независимо каква ще е крайната цена, Обама ще остане в историята като един от малкото президенти, които намериха начин да реформират социалната система на страната, пише “Ню Йорк таймс” под заглавие “Голяма победа, но на каква цена?”.

След най-тежките дебати Обама доказа, че е готов да се бори за нещо, което го вълнува изключително дълбоко. Скептиците бяха започнали да се съмняват, но той показа, че когато в крайна сметка е решен да хвърли целия си политически капитал върху масата, може да спечели, макар и с минимална преднина. Независимо дали това е историческо постижение или политическо самоубийство за партията му, а може би и двете, Обама отбеляза успех там, където президентите Бил Клинтън и Джордж Буш не успяха, пише вестникът.

Watch the Video